Matroos

Overzichtspagina

Avatar van Team Mijnzzp

Wat doet een Matroos?

Een matroos is werkzaam op een binnenvaartschip of zeeschip en doet allerlei voorkomende werkzaamheden aan boord van het schip. Denk hierbij aan algemene schoonmaakwerkzaamheden, onderhoudswerkzaamheden en aan het houden van uitkijk als dat nodig is. Om als matroos te kunnen werken is het belangrijk om goed in teamverband te kunnen werken, omdat er in de meeste gevallen sprake is van meerdere matrozen. Als matroos zal je over het algemeen werkzaam zijn op de grotere koopvaardijschepen, die over de hele wereld varen, echter komt de functie matroos ook voor binnen de binnenvaart. Binnen de maritieme sector hanteert men een strikte hiërarchie, wat ook betrekking heeft op de functie matroos. Een matroos werkt doorgaans onder de bootsman waarvan de matroos zijn of haar instructies krijgt. Een leerling matroos, die een beroepsopleiding aan het volgen is tot matroos, noemt men ook wel een lichtmatroos. Het lang wegblijven van huis kan als matroos voorkomen afhankelijk van het soort schip, waarop je werkzaam bent. Het leven op een relatief klein oppervlak als matroos is ook iets waar je tegen moet kunnen als matroos. Als matroos zal je over het algemeen aangemerkt moeten worden als allround scheepsmedewerker, die verantwoordelijk is voor alle voorkomende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het helpen aanmeren of afmeren van het schip, aan het lossen en laden van lading en aan het uitvoeren van verschillende onderhoudsklusjes aan boord van het schip. Ondanks dat een matroos in veel gevallen te maken heeft met een leidinggevende zal je als matroos over het algemeen zelfstandig veel verschillende werkzaamheden uitvoeren. Het beroep matroos moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat de werkzaamheden aan boord van een binnenvaartschip bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken kunnen worden met de werkzaamheden aan boord van grote zeeschepen. Aan boord van grote zeeschepen kan er ook sprake zijn van meerdere matrozen. Het beroep matroos komt daarnaast voor in het leger bij de marine.

Lees verder...

Opleiding tot Matroos

Welke opleiding is nodig om Matroos te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Matroos? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Matroos

Wat is het salaris en tarief van een Matroos? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Matroos in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...


Mijnzzp.nl