Bootsman

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Bootsman?

Een bootsman is de hoogste onderofficier op koopvaardijschepen en is direct werkzaam onder de stuurman of kapitein. Als bootsman geef je leiding aan de verschillende matrozen en lichtmatrozen die werkzaam zijn op het schip. Een bootsman kan dus gezien worden als manager op lager niveau binnen de koopvaardij. De rang bootsman komt over het algemeen alleen voor aan boord van koopvaardijschepen, die gebruikmaken van strike hiërarchie met betrekking tot de diverse rangen. Een bootsman geeft dus leiding als onderofficier aan de verschillende matrozen en lichtmatrozen en controleert de werkzaamheden die ze uitvoeren. Over het algemeen kan een bootsman aangemerkt worden als operationeel manager of ploegbaas, die zelf ook zal meewerken op de werkvloer. Matrozen zijn verantwoordelijk voor alle voorkomende werkzaamheden die ervoor moeten zorgen dat een kapitein veilig kan varen. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van de lading, het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden en aan het inspecteren van de diverse veiligheidssystemen. Het is de bootsman die toeziet op alle werkzaamheden, zodat de werkzaamheden uitgevoerd worden zoals ze uitgevoerd behoren te worden. Bootsman is officieel een rang en geen beroep. Met andere woorden kan een bootsman ook gezien worden als matroos, die beschikt over meer verantwoordelijkheden. De rang bootsman komt niet overal voor binnen de scheepvaartsector, omdat alleen het de grote rederijen zijn, die gebruikmaken van de rang bootsman. Over het algemeen zal een bootsman de werkinstructies krijgen van de stuurman en niet van de kapitein. Als bootsman heb je een verantwoordelijke baan, omdat veiligheid aan boord van koopvaardijschepen niet onderschat moet worden. Zoals eerder omschreven kan een bootsman ook aangemerkt worden als manager op lager managementniveau.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Bootsman

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Salaris en tarief van een Bootsman

Wat is het salaris en tarief van een Bootsman? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Bootsman in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Bootsman

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bootsman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl