Pontwachter

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Pontwachter?

Een pontwachter is aan boord van de pont verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden. Bijvoorbeeld met het opstellen van lading net als van auto’s of fietsen. Ook behoort het tot de taken om passagiers toe te laten en gelden te innen. Daarnaast is het uiteraard de taak van de pontwachter om passagiers van de ene locatie over het water naar de andere locatie aan land te brengen. Er zijn in Nederland verschillende soorten veerdiensten als het om de ponttypen gaat. Een pontwachter dient op deze uiteenlopende ponttypen te kunnen varen. Bijvoorbeeld op een kabelveerpont met motor net als op een motorveerpont. De functie heeft betrekking op een veerpont en niet op een veerboot. Bij een veerboot is er sprake van het varen op een schip tussen zeehavens. Bij een veerpont is er sprake van een vaartuig om passagiers over het water van een rivier of kanaal naar de overkant te varen. Een ander verschil is dat een pontwachter niet altijd volgens een dienstregeling vaart. Vooral niet in gebieden, waar beperkt vraag is naar de overtocht. In dat geval werkt de pontwachter op afroep en vaart als er zich passagiers melden. Ook is het mogelijk dat er alleen gedurende het zomerseizoen een pontwachter nodig is. Naast het varen met de pont zijn er ook nog andere belangrijke taken uit te voeren. Bijvoorbeeld indien er reparaties nodig zijn aan de pont of als het tijd is om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Verder is er ook nog sprake van een informerende taak. Bijvoorbeeld door vragen van passagiers aan boord van de veerpont te beantwoorden. Het uitvoeren van administratieve werkzaamheden behoort eveneens tot de taken van de functie. Andere benamingen voor pontwachter kunnen zijn pontschipper of medewerker veerdienst.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Pontwachter

Wat is het salaris en tarief van een Pontwachter? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Pontwachter in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Pontwachter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Pontwachter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl