Tuinontwerper

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Tuinontwerper?

Een tuinontwerper is iemand die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen van tuinen. In de meeste gevallen zal het ontwerpen van tuinen gezien moeten worden als aanvulling op een ander beroep binnen de tuinbouw. Een tuinontwerper is geen tuinarchitect, omdat daarvoor een gerichte universitaire studie gevolgd moet worden. In Nederland mogen alleen afgestuurde architecten zich architect noemen en zich inschrijven in het architectenregister. Dit betekent niet dat een tuinontwerper slecht werk levert of geen verstand heeft van ontwerpen, maar wel dat deze zich geen tuinarchitect mag noemen. Er bestaan dan ook een belangrijk verschil tussen de algemene benaming tuinontwerper en het beroep tuinarchitect. Het beroep tuinontwerper moet als een algemeen beroep gezien worden dat betrekking kan hebben op verschillende soorten vakmensen, zoals een hovenier, een tuinman of een andere soorten specialist binnen de groene sector. Iedereen kan zich tuinontwerper noemen, omdat het een vrij-beroep betreft. Ondanks dat iedereen zich kan uitgeven voor tuinontwerper zijn er ook gerichte opleidingen tot tuinontwerper op Hbo-niveau, zoals de hbo-opleiding tuin- en landschapsinrichting. Het komt redelijk veel voor dat een hovenier ook verantwoordelijk is voor het ontwerpen van tuinen. De hovenier weet wat de wensen zijn van de opdrachtgever en laat hierop zijn ideeën los. De hovenier regelt dan vaak ook alle externe partijen, zoals mogelijke stratenmakers en grondwerkers, afhankelijk van de soort werkzaamheden. Lang niet alle mensen zullen een tuinarchitect inhuren om hun tuin te laten ontwerpen. Dit is vaak het geval omdat mensen zelf al een idee hebben, of omdat de tuin niet heel groot is. Zoals eerder omschreven moet het beroep tuinontwerper vrij algemeen gezien worden, omdat iedereen zich mag uitgeven voor tuinontwerper. Een tuinontwerper kan daarom wellicht ook gewoon werkzaam zijn voor een tuincentrum, waarbinnen het adviseren van klanten ook belangrijk is.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Tuinontwerper

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Salaris en tarief van een Tuinontwerper

Wat is het salaris en tarief van een Tuinontwerper? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Tuinontwerper in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Tuinontwerper zijn vaak ook:

Boekhoudsoftware vergelijken voor Tuinontwerper

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Tuinontwerper bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl