Tuinarchitect

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Tuinarchitect?

Een tuinarchitect is een architect die zich gespecialiseerd heeft in tuin- en landschapsarchitectuur. Het beroep tuinarchitect is in Nederland een beschermde titel, die niet iedereen zomaar mag voeren. Om de titel tuinarchitect te mogen voeren is het verplicht om ingeschreven te staan in het zogenaamde architectenregister. Het beroep tuinarchitect kent dan ook dezelfde bescherming als de beroepen architect en landschapsarchitect. Voor het beroep tuinarchitect bestaan alleen opleidingsmogelijkheden op universitair niveau. Op Hbo-niveau is er sprake van tuininrichting en niet van architectuur. Met andere woorden is het niet mogelijk om tuinarchitect te worden als je alleen beschikt over een hbo-opleiding. Als tuinarchitect ontwerp je groene ruimtes, die bijvoorbeeld onderdeel uitmaken van een architectonisch ontwerp bedacht door een architect. Het mogen ontwerpen van een tuin is iedere keer een uitdaging voor de tuinarchitect. In overleg met zijn klanten worden de wensen en mogelijkheden besproken en uitgewerkt. Vaak worden er eerst diverse ontwerpen gemaakt, die steeds aangepast worden voordat een tekening definitief is en de tuin gebouwd kan worden. Ook bijzaken, zoals aankleding van de tuin, worden in veel gevallen tijdens de ontwerpfase meegenomen. Een tuinarchitect zal zich over het algemeen niet alleen met tuinen bezighouden, maar ook met parken en andere groenvoorzieningen. Een tuinarchitect werkt dus niet alleen voor particulieren, maar ook voor gemeentes en andere grootgrondbezitters, zoals een hotel met een grote tuin of een golfclub. In de praktijk zal een tuinarchitect in de meeste gevallen ook aangemerkt kunnen worden als landschapsarchitect, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Het beroep tuinarchitect is aan te merken als een bijzonder beroep, waarbinnen creativiteit en ontwerpen een belangrijke rol zullen spelen.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Tuinarchitect

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Tuinarchitect

Welke opleiding is nodig om Tuinarchitect te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Tuinarchitect? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Tuinarchitect

Wat is het salaris en tarief van een Tuinarchitect? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Tuinarchitect in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Tuinarchitect zijn vaak ook:

Boekhoudsoftware vergelijken voor Tuinarchitect

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Tuinarchitect bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl