Medewerker groene detailhandel

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep medewerker groene detailhandel
Werken in een tuincentrum of een kweker
Werk voor verschillende groene winkels
Taken als medewerker groene detailhandel:
Verkoopspecialist groene detailhandel:
Groene detailhandel:
Opleidingen tot medewerker groene detailhandel
Bedrijven waar een medewerker groene detailhandel werkzaam kan zijn
Competenties medewerker groene detailhandel
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker groene detailhandel
Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker groene detailhandel
Eigen bedrijf starten als Medewerker groene detailhandel
Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker groene detailhandel

Beroep medewerker groene detailhandel

Een medewerker groene detailhandel werkt op een groene afdeling van een supermarkt of winkel. De werkzaamheden bestaan doorgaans uit het geven van advies aan klanten, beantwoorden van vragen, werk verrichten achter verkoopbalie en het bijhouden van de voorraad, zoals in het magazijn. De groene afdeling kan uit verschillende productassortimenten bestaan, waarbij het onder meer om levende producten gaat. Denk daarbij aan bloemen en planten, maar ook aan natuurlijke producten of aan voedingsmiddelen. Binnen de verkoopafdeling is een medewerker groene detailhandel voor uiteenlopende werkzaamheden verantwoordelijk. Naast de klantgerichte werkzaamheden is het bijvoorbeeld ook een taak om de kwaliteit te controleren van bijvoorbeeld bloemen en planten. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de producten in de winkel op een verkopende manier worden gepresenteerd. Productpresentatie maakt dan ook onderdeel uit van de functiekennis van een medewerker groene detailhanden. Het kan eveneens tot de taken behoren om ervoor te zorgen dat de winkelruimte opgeruimd en netjes is. Het controleren van producten en de voorraad, waar aanvulling in het magazijn onder valt, maakt eveneens deel uit van de werkzaamheden. Een medewerker groene detailhandel heeft dan ook een beroep met veel afwisseling in de werkzaamheden. Naast klantcontact is er sprake van aandacht voor productverzorging. Een van de concrete taken kan ook zijn het afhandelen van verkooptransacties, waarbij de medewerker groene detailhandel achter de kassa staat om planten of bloemen af te rekenen met de klant. Zo behoort het afhandelen van retour producten of klachten mogelijk eveneens tot de werkzaamheden.

Werken in een tuincentrum of een kweker

Een medewerker groene detailhandel is dus aan te merken als een verkoopmedewerker of als een verkoopspecialist. De exacte functie is daarbij onder meer van het opleidingsniveau en de werkervaring afhankelijk. Binnen het groen is een verkoopspecialist aan te merken als een vakbekwaam medewerker groene detailhandel. Een verkoopspecialist beschikt daarbij doorgaans over meer verantwoordelijkheden dan een standaard verkoopmedewerker. Het is in dat kader ook mogelijk dat een medewerker groene detailhandel is aan te merken als een floormanager van de groene afdeling. In het kader van het beantwoorden van vragen van klanten of het geven van advies over een aankoop treedt een medewerker groene detailhandel ook wel op als verkoopadviseur. Ten aanzien van het bijhouden van de groene voorraad en aanvulling van producten in het magazijn, is het ook mogelijk om een medewerker groene detailhandel met het verrichten van deze werkzaamheden te vergelijken met een magazijnmedewerker.

Werk voor verschillende groene winkels

Het is als medewerker groene detailhandel mogelijk om voor uiteenlopende winkels werkzaam te zijn. Het belangrijkste is dat er sprake is van een groene afdeling. Een voorbeeld daarvan is een supermarkt met een groene afdeling, waar de functie van supermarktmedewerker ook op van toepassing kan zijn. Er zijn allerlei supermarkten waar een speciale afdeling beschikbaar is voor de verkoop van planten en bloemen. Een ander sprekend voorbeeld is een medewerker groene detailhandel die in een tuincentrum werkt en dus ook als medewerker tuincentrum is aan te merken. Zo zijn er natuurlijk ook bouwmarkten die een grote afdeling hebben met planten en bloemen voor binnen en buiten. In dat kader is er een vergelijking te maken met het beroep bouwmarkt medewerker. Binnen grotere bloemenwinkels, zoals van een bloemist is het ook mogelijk dat er een medewerker groene detailhandel werkzaamheden verricht. Het werken met levende producten als planten en bloemen en andere groene artikelen heeft op een groot aantal mensen een enorme aantrekkingskracht. Het is dan ook als een leuk beroep aan te merken met veel afwisseling in de werkzaamheden.

Taken als medewerker groene detailhandel:

  • Groene producten verzorgen.
  • Productvoorraad bijhouden.
  • Magazijnwerkzaamheden.
  • Klanten adviseren.
  • Klanten antwoord geven op vragen.
  • Kassa bedienen.
  • Werken achter verkoopbalie.
  • Planten en bloemen verkopen.
  • Producten presenteren.
  • Verkoopruimte netjes houden.

Verkoopspecialist groene detailhandel:

Groene detailhandel:

Opleidingen tot medewerker groene detailhandel

Er zijn diverse opleidingen op mbo-niveau beschikbaar om als medewerker groene detailhandel aan het werk te gaan op een groene afdeling. De mbo-opleiding verkoper detailhandel is een voorbeeld van een passende opleiding. Dat geldt eveneens voor de mbo-opleiding verkoopspecialist. Het is dan wel belangrijk om een richting te kiezen in de vorm van groene detailhandel. Je doet dan namelijk specifieke kennis op over groene afdelingen en over de verkoop van planten en bloemen. Het is in de praktijk overigens niet zo dat alle medewerkers groene detailhandel in de richting groen het diploma hebben behaald. Het kan per werkgever verschillen welke opleidingseisen er voor de vervulling van de functie medewerker groene detailhandel worden gesteld. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online zzp boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een medewerker groene detailhandel werkzaam kan zijn

In vrijwel alle situaties is het zo dat een medewerker groene detailhandel werkzaam is voor een middenstander. Dat kan een bloemist zijn met een winkel om planten en bloemen te verkopen. Het kan echter ook om een dierenwinkel gaan, net als om een tuincentrum, supermarkt of een bouwmarkt. Er zijn wat dat betreft allerlei middenstanders en bedrijven die over een groene afdeling beschikken waar medewerkers groene detailhandel voor nodig zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan een kweker die een eigen verkoopafdeling heeft om rechtstreeks aan particulieren te verkopen.

Competenties medewerker groene detailhandel

Het is als medewerker groene detailhandel in ieder geval belangrijk om passie voor flora en fauna te hebben. Ook een commerciële instelling is nodig omdat je als medewerker groene detailhandel een verkopende taak hebt. Ook kennis van bepaalde wet- en regelgeving kan belangrijk zijn, zoals met betrekking tot dieren. Zo zijn er middenstanders die naast planten en bloemen bijvoorbeeld ook dieren verkopen. Denk maar eens aan vissen voor vijvers die verkrijgbaar zijn bij een tuincentrum. In verband met het klantcontact en samenwerken met collega’s is het belangrijk om goed te kunnen communiceren. Daarbij komt vakgerichte kennis van pas om klanten advies te geven over het maken van een keuze voor een bepaalde aankoop. Verder is het van belang om trendwatcher te zijn om zo in te spelen op de veranderende voorkeuren van klanten. Denk daarbij aan de verkoop van producten die populair zijn net als aan productpresentatie op de verkoopafdeling.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker groene detailhandel

Planten, bloemen en andere natuurlijke producten zijn populair. Dat betekent dat er veel vraag naar is en dat er dus voldoende werk is voor medewerkers groene detailhandel. Het is tegenwoordig een trend om tuinen die uit bestrating bestaan weer om te toveren tot groene paradijsjes. Dit onder meer met het oog op duurzaamheid en regenval weer op een natuurlijke manier in de grond te laten verdwijnen. Op korte termijn is het arbeidsmarktperspectief dan ook zeker gunstig en het is de verwachting dat deze trend zich op de lange termijn doorzet. Voor wat betreft het doorgroeien, geldt voor een medewerker groene detailhandel dat er een opstap is naar de functie van assistent-filiaalmanager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker groene detailhandel

Het salaris van een medewerker groene detailhandel bedraagt gemiddeld 1.700 euro tot 2.100 euro bruto. De overige arbeidsvoorwaarden zijn van de specifieke sector afhankelijk, waarbij de cao leidend is.

Eigen bedrijf starten als Medewerker groene detailhandel

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Medewerker groene detailhandel, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker groene detailhandel

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Medewerker groene detailhandel bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Medewerker groene detailhandel.

Mijnzzp.nl