Opperman

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een opperman is verantwoordelijk voor het klaarzetten van werkmaterialen op de plek waar ze nodig zijn. In de meeste gevallen zal een opperman werkzaam zijn voor een ploeg metselaars of stratenmakers. Metselaars en stratenmakers maken gebruik van een opperman, omdat de metselaars of stratenmakers zelf al druk genoeg zijn met hun eigen werkzaamheden. Het is de opperman die er voor zorgt dat de metselstenen en specie op de juiste plek staan en dat de stenen vochtig zijn. Wanneer een opperman werkzaam is voor stratenmakers dan is de opperman verantwoordelijk voor het aanvullen van straatklinkers. Daarnaast kan een opperman verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van andere werkzaamheden, zoals vegen, schoonmaken en opruimwerkzaamheden. De opperman is belangrijk voor metselaars en stratenmakers, omdat ze anders niet snel genoeg kunnen werken. Als metselaars zelf steeds hun metselstenen op de juist plek moeten zetten worden de metselaars opgehouden van hun echte werkzaamheden. Als opperman kan je ook verantwoordelijk zijn voor het nathouden van vers metselwerk, zodat de specie niet te snel droogt. Dit is vooral nodig als het erg warm is. Voor het beroep opperman is verder geen opleiding nodig. Wel is het belangrijk dat een opperman kennis heeft van veilig werken, omdat het beroep opperman soms zwaar kan zijn. Het beroep opperman komt over het algemeen alleen voor binnen de nieuwbouw als er veel gemetseld moet worden door metselaars. Ook stratenmakers maken regelmatig gebruik van een opperman, omdat ook zij sterk afhankelijk zijn van de bevoorrading van straatklinkers. De inhoudelijke werkzaamheden als opperman kunnen per bouwlocatie en werkgever verschillen. Overigens is het niet zo dat een opperman een ongeschoolde medewerker hoeft te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om oud-metselaars of oud-stratenmakers die wellicht al met pensioen zijn. Het beroep opperman zal wel bij je moeten passen, omdat het werken als opperman om de juiste instelling vraagt.

Een opperman is dus arbeider die verantwoordelijk is voor het klaarzetten van alle werkmaterialen. Metselaars in de nieuwbouw maken regelmatig gebruik van een opperman, die verantwoordelijk is voor het op de juiste plek neerzetten van metselstenen, specie en andere werkmaterialen die de metselaars nodig hebben. Een opperman heeft zwaar werk, en moet daarom fysiek sterk zijn om de werkzaamheden vol te kunnen houden. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat een opperman automatisch gezien kan worden als ongeschoolde medewerker. Het is prima denkbaar dat een oudere metselaar of stratenmaker moeite heeft om het werktempo van de jongere collega's bij te houden, waardoor een metselaar of stratenmaker andere werkzaamheden wenst uit te voeren. Het beroep opperman kan dus ook een oud-werknemer betreffen, die niet alle dagen thuis wil zitten.

Werken als opperman

De werkzaamheden als opperman zijn verder niet heel moeilijk maar zijn wel belangrijke werkzaamheden voor metselaars en stratenmakers. Als een opperman zijn werkzaamheden niet goed uitvoert zullen de metselaars of stratenmakers niet goed door kunnen werken. Het is dus de verantwoordelijkheid van een opperman om ervoor te zorgen dat niet gebeurt. Als opperman kan je voor verschillende werkzaamheden ingezet worden. Het is denkbaar dat een opperman ook werkzaam is als bouwopruimer. Dit kan wel per werkgever verschillen, omdat de klassieke bouwopruimer meestal werkzaam is voor een aannemer en niet werkzaam is voor een ploeg metselaars of stratenmakers.

Diverse taken van een opperman:

  • Het klaarzetten van metselstenen
  • Het nathouden van vers metselwerk (in de zomer)
  • Het opruimen van rotzooi
  • Het verzorgen van de specie
  • Het verzorgen van water
  • Het vochtig houden van metselstenen

Beroep opperman:

Opleidingen tot opperman

Voor het beroep opperman zijn geen opleidingen beschikbaar via gebruikelijke scholen. Het beroep opperman kan gezien worden als ongeschoolde arbeid, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Een opperman kan ook gewoon een gepensioneerde bouwvakker zijn, die nog wat te doen wil hebben. Als opperman kan het wel belangrijk zijn om een VCA-cursus te volgen, omdat de fysieke omstandigheden zwaar kunnen zijn als opperman. De inhoudelijke werkzaamheden als opperman zijn verder niet moeilijk en worden in de meeste gevallen aangeleerd in de praktijk, door het simpelweg uitvoeren van de werkzaamheden. Wel is de boekhouding belangrijk als zelfstandig werkende opperman.

Bedrijven waar een opperman werkzaam kan zijn

Als opperman ben je in de meeste gevallen werkzaam binnen de bouwsector, voor een metselbedrijf of voor een stratenmakersbedrijf. Als opperman ben je meestal niet werkzaam voor aannemersbedrijven. Als zelfstandig ondernemer komt het beroep opperman bijna niet voor, omdat de werkzaamheden zich daarvoor niet lenen. Een opperman kan wellicht wel via een koppelbaas werkzaam zijn. Daarnaast is het denkbaar dat een opperman werkzaam is via een uitzendorganisatie.

Competenties opperman

De belangrijkste competentie van een opperman is het op een verantwoorde manier werken, waarbij vooral de persoonlijke fysieke belasting goed in de gaten gehouden wordt. Het werken als opperman kan nogal eens zwaar zijn. In zijn algemeenheid is veiligheid dan ook aan te merken als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is doorzettingsvermogen, omdat het werktempo in sommige gevallen hoog kan zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn conditie, energie, inzicht, samenwerken, flexibiliteit, verantwoordelijkheidsgevoel, betrouwbaarheid, zelfstandigheid, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als opperman

Het arbeidsmarktperspectief als opperman is over het algemeen redelijk goed te noemen. Het is niet zo dat alle metselaars en stratenmakers standaard gebruikmaken van een opperman, omdat dit per opdracht kan verschillen. Over het algemeen zal er alleen gebruikgemaakt worden van een opperman als het grotere opdrachten betreft. Het verkrijgen van werk als opperman is meestal niet moeilijk. De meeste metselbedrijven en stratenmakersbedrijven zoeken regelmatig een opperman. Als opperman zijn geen echte doorgroeimogelijkheden, omdat het beroep opperman gezien moet worden als ongeschoolde arbeid.

Arbeidsvoorwaarden en salaris opperman

Een opperman in de bouw valt onder de bouw-cao en verdient afhankelijk van zijn leeftijd ongeveer 1800 tot 2300 euro bruto per maand. Vanzelfsprekend kan dit wel per werkgever verschillen. Daarnaast kan een opperman ook werkzaam zijn via een uitzendorganisatie.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Opperman

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Opperman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl