Bouwopruimer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bouwopruimer is verantwoordelijk voor het schoon en dus veilig houden van een bouwlocatie. Het beroep bouwopruimer komt eigenlijk alleen op grote bouwplaatsen voor. Op kleinere projecten wordt het schoonhouden vaak door de verschillende vaklieden zelf gedaan. Wie wel eens op grote bouwlocaties komt weet dat rotzooi vaak erg hinderlijk is en zelfs gevaarlijk kan zijn. Het is de taak van de bouwopruimer om er voor te zorgen dat dit niet kan gebeuren. Wanneer het een rotzooi is op een bouwlocatie is het tevens niet fijn werken. Vooral wanneer er een ploeg mensen gewerkt heeft in een huis kan er nogal eens wat rotzooi achterblijven. Deze, bijvoorbeeld timmerlieden, moeten in een rap tempo door naar het volgende huis om hun werkzaamheden te doen.

De bouwopruimer zorgt er dan voor dat het huis schoongemaakt wordt en er geen latten of aftimmermateriaal achter blijft met misschien wel spijkers in het hout. Ook komt het veel voor dat na het verwijderen van profielen klisjes achterblijven op de vloer. Het is dan vaak de bouwopruimer die deze verwijderd. Voor het werk dat de bouwopruimer uitvoert is geen specifieke opleiding nodig.

Een bouwopruimer moet vaak een flexibele instelling hebben en de werkzaamheden kunnen per bouwlocatie verschillen. Vaak komt het voor dat de bouwopruimer ook de schaftketen schoonmaakt en de koffie verzorgt. Niet alleen het zetten van de koffie kan tot zijn taak behoren maar ook het rond brengen van de koffie komt veel voor op de bouwlocatie. De koffie wordt vaak rondgebracht op grote bouwlocaties om te voorkomen dat alle werklieden langere tijd van hun werk weg blijven. Maar ook de friet op vrijdag wordt verzorgd door de bouwopruimer. Een bouwopruimer is niet te verwarren met een opperman. Een opperman voert vaak alleen de diverse materialen voor een ploeg mensen aan.

Het werk dat een bouwopruimer doet op een bouwplaats is verantwoordelijk werk omdat deze de veiligheid op een bouwplaats aanzienlijk kan vergroten. Vaak zijn de diverse werklieden zo druk dat ze niet eens denken aan de rotzooi. Als dit maar lang genoeg blijft liggen ontstaat er vanzelf een onwerkzame werkplek en ook een onveilige werkplek. Door hier op tijd bij te zijn kan er veel ellende voorkomen worden zoals een valpartij met alle gevolgen van dien.

Naast het schoonhouden van de bouwplaats kan de opruimer ook andere taken uitvoeren, zoals het schoonmaken van de bouwkeet en opslagruimtes. Daarnaast kan het voorkomen dat de schoonmaker nog helpt met andere simpele klusjes, zoals het uitlopen van materialen en het bevoorraden van een timmerploeg. Voor dit vak is geen opleiding nodig, omdat het om eenvoudige klussen gaat. Wel is een veiligheidstraining aan te bevelen, zodat men gevaren kan inschatten en kan voorkomen op de bouwlocatie.

Samen Voor veiligheid:

Veilig werken in de bouw:

Opleidingen tot bouwopruimer

Er zijn geen opleidingen beschikbaar voor dit beroep. Het schoonmaken van een bouwplaats is ongeschoold werk. Wel is het belangrijk dat de bouwopruimer veilig kan werken, en wellicht een cursus volgt voordat deze op bouwlocatie zijn werkzaamheden mag uitvoeren.

Bedrijven waar een bouwopruimer werkzaam kan zijn

Een bouwopruimer is doorgaans actief op de grote bouwlocaties waar veel bedrijven aan het werk zijn. Vanwege de veiligheid op de bouwlocatie kan het dan nodig zijn dat er speciaal personeel is om de bouwplaats schoon te houden. Ook worden de schoonmakers nogal eens ingezet om koffie rond te brengen tijdens de kleine pauzes, zodat niet al het personeel naar de schaftkeet hoeft te komen. Dat zal de aannemer veel werkuren schelen over de gehele bouwperiode gezien.

Competenties bouwopruimer

Als bouwopruimer zijn er niet echt bijzondere competenties nodig, maar een veiligheidstraining met betrekking tot het werk op een bouwlocatie is wel verstandig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bouwopruimer

Als bouwopruimer is er niet heel veel werk te vinden. De meeste aannemers die zo iemand in dienst hebben zoeken over het algemeen ook wel andere klusjes voor de persoon als er geen schoonmaak werk is. Een bouwopruimer heeft niet echt veel carrière kansen, maar kan wellicht doorgroeien tot opperman of magazijnchef.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bouwopruimer

Omdat het ongeschoold werk is zullen de verdiensten over het algemeen ook niet bijzonder hoog zijn. Een bouwopruimer in loondienst zal afhankelijk van zijn leeftijd ongeveer 1600 tot 2200 euro bruto verdienen per maand. Als bouwopruimer is er niet veel kans op een bestaan als zelfstandig ondernemer, omdat er te weinig vraag zal zijn naar dit werk.

Mijnzzp.nl