Opleiding tot Stratenmaker

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau drie
VooropleidingStratenmaker (Mbo 2)
VervolgopleidingAssistent-uitvoerder (Mbo 4)
VervolgopleidingWerkvoorbereider bouw (Mbo 4)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding allround stratenmaker

Tijdens de vakopleiding allround stratenmaker zal je doorgaans vier dagen in de week werken en één dag in de week theorieles volgen op school. Over het algemeen krijgt een leerling bij het stratenmakersbedrijf een vaste leermeester gedurende de opleiding. Het is de leermeester die samen met de stagebegeleider van school de praktijkexamens zal afnemen. Deze vormen samen met de theorie-examens het uiteindelijke diploma. Tijdens deze vakopleiding is er onder meer veel aandacht voor het voorbereiden van bestratingswerkzaamheden, bestraten, afwerken van bestrating en je persoonlijke gezondheid als stratenmaker. Naast de vakinhoudelijke lessen is er veel aandacht op school voor de vakken Nederlands, Engels, wiskunde of rekenen, omdat je als stratenmaker ook regelmatig berekeningen moet kunnen maken. Het vak stratenmaker houdt meer in dan het alleen kunnen leggen van bestrating. Er zijn veel meer verschillende werkzaamheden als stratenmaker. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van verkeersborden, openbare prullenbakken en het plaatsen van bankjes.

Opleidingsduur en niveau allround stratenmaker

De Mbo-opleiding allround stratenmaker is een opleiding op niveau drie en zal ongeveer twee jaar in beslag nemen. Omdat je eerst de opleiding opperman stratenmaker moet volgen, die ook twee jaar in beslag neemt, duurt de totale Mbo-opleiding tot allround stratenmaker dus ongeveer vier jaar.

Vervolgopleidingen allround stratenmaker

Er zijn diverse vervolgopleiding mogelijk na de opleiding allround stratenmaker, zoals de opleiding middenkaderfunctionaris Infra op niveau vier of de opleiding kaderfunctionaris Bouw en Infra op niveau vier. Deze opleiding zijn breder van opzet dan de opleiding allround stratenmaker en behandelen bijvoorbeeld ook grondwerken zoals rioleringswerkzaamheden. Na het afronden van één eventuele Mbo-opleiding niveau vier is het ook mogelijk om door te groeien naar een relevante Hbo-opleiding.

Vooropleiding allround stratenmaker

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding allround stratenmaker zullen de meeste scholen minimaal een Mbo-opleiding opperman stratenmaker op niveau twee verwachten, of een andere relevante Mbo-opleiding op niveau twee. Het is wel aan te raden om eerste de opleiding opperman stratenmaker te volgen, omdat tijdens deze opleiding de basiskennis van het vak stratenmaker geleerd zal worden.

Mijnzzp.nl