Ingenieur

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Ingenieur?

Een ingenieur is een hoogopgeleide technicus en/of wetenschapper, die wetenschappelijke kennis ontwikkelt en gebruikt om technische, natuurwetenschappelijke, technologische en organisatorische problemen op te lossen. De term ingenieur moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat er verschillende ingenieurs zijn die werkzaam kunnen zijn binnen verschillende branches, zoals de autobranche, de bouwbranche, de scheepsbranche, de luchtvaartbranche, de elektrobranche en de industrie. Een ingenieur is dus een hoogopgeleide technicus, die minimaal over een hbo-opleiding beschikt. Goede ingenieurs zijn belangrijk, omdat ingenieurs verantwoordelijk zijn voor het bedenken van concrete oplossingen voor complexe ideeën. Het zijn de ingenieurs die oplossingen aandragen, zodat andere vaklieden ze kunnen toepassen in de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerpen van een nieuwe brug of aan het ontwerpen van een nieuwe machine. Zoals eerder omschreven zijn er verschillende ingenieurs, die meestal voor een bepaalde branche of vakgebied gekozen hebben. In de meeste gevallen zal een ingenieur samenwerken met verschillende andere ingenieurs, omdat ingenieurs ook verantwoordelijk kunnen zijn voor specifieke werkzaamheden binnen projecten. In de meeste gevallen zal een ingenieur verantwoordelijk zijn voor het bedenken en uitwerken van innovatieve ideeën, waardoor nieuwe technieken en/of technologieën toegepast kunnen worden in de praktijk. Het beroep ingenieur komt voor op Hbo-niveau en op universitair niveau. Een Hbo-opgeleide ingenieur mag de titel ing (ingenieur) voeren na de opleiding en afgestudeerde wetenschappers de titel ir (ingenieur). Hbo-studenten moeten dan wel kiezen voor een technische of agrarische opleiding. De titel die een ingenieur mag voeren is dus afhankelijk van het opleidingsniveau. Het is dus niet zo dat alle ingenieurs automatisch aangemerkt kunnen worden als wetenschapper.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Ingenieur

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Salaris en tarief van een Ingenieur

Wat is het salaris en tarief van een Ingenieur? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Ingenieur in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Ingenieur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Ingenieur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl