Spelersmakelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep spelersmakelaar
Wat doet een spelersmakelaar
Wat doet een voetbalmakelaar
Wat is een transfer
Hoe word je voetbalmakelaar
Film: spelersmakelaar Ajax
Opleidingen tot spelersmakelaar
Bedrijven waar een spelersmakelaar werkzaam kan zijn
Competenties spelersmakelaar
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als spelersmakelaar
Arbeidsvoorwaarden en salaris spelersmakelaar
Eigen bedrijf starten als Spelersmakelaar
Boekhoudprogramma vergelijken Spelersmakelaar

Beroep spelersmakelaar

Een spelersmakelaar is een persoon of organisatie die de belangen behartigt van professionele sporters. Er bestaan verschillende makelaarsbureaus, die in dit geval spelersmakelaarbureau genoemd worden. Binnen de sportwereld hebben de meeste professionele sporters met spelersmakelaars te maken, die door de sporter benaderd kunnen worden of juist andersom. Er zijn ook beroepssporters die hun belangen uit handen geven aan familie of een bekende en dus niet in zee gaan met een spelersmakelaar. Er worden voor het beroep spelersmakelaar ook andere benamingen gebruikt, zoals zaakwaarnemer of voetbalmakelaar. De voetbalmakelaars zijn het bekendst, maar spelersmakelaars zijn actief binnen veel meer sportgebieden. Over het algemeen is een spelersmakelaar nauw betrokken bij een mogelijke transfer en het opstellen van een mogelijke arbeidsovereenkomst. De arbeidsovereenkomst als beroepssporter moet over het algemeen eerder gezien worden als een juridisch contract, waarbinnen alle partijen de wederzijde verwachtingen en verplichtingen opnemen. Het beroep spelersmakelaar kent tegenwoordig geen beroepsbescherming meer, waardoor iedereen zich kan uitgeven als spelersmakelaar of zaakwaarnemer. In het verleden moesten spelersmakelaars beschikken over een speciale spelersmakelaarslicentie om te mogen werken als spelersmakelaar. Een spelersmakelaar voert verschillende werkzaamheden uit, zoals het scouten naar nieuwe talenten, overleg voeren met sporters, het bemiddelen tussen sporters en clubs en het opstellen van contracten tussen sportclubs en sporters. Een spelersmakelaar is dus een belangrijke zaakwaarnemer voor sporters en regelt eigenlijk alle zaken die sporters aangaan en probeert de best mogelijke deals te verkrijgen. Daarnaast kan een spelersmakelaar te maken krijgen met externe partijen, zoals een reclamebureau, die een sporter willen inhuren voor bepaalde promotiewerkzaamheden.

Wat doet een spelersmakelaar

Een spelersmakelaar moet dus gezien worden als manager en bemiddelaar, die op een brede manier de belangen van sporters en/of sportclubs zal vertegenwoordigen. Een belangrijke aanvulling hierop is dat het in de meeste gevallen wel gaat om sporters, die aangemerkt moeten worden als beroepssporter. Daarnaast kan een spelersmakelaar te maken krijgen met amateursporters, die vanwege het talent de potentie hebben om uiteindelijk beroepssporter te kunnen worden. In dat geval is een spelersmakelaar ook werkzaam als talentscout. Een talentscout zal in het veld beoordelen of mogelijke sporters over de juiste competenties en vaardigheden beschikken. In de meeste gevallen zijn het trainers, zoals een voetbaltrainer of hockeytrainer, die een talentscout zullen benaderen om te komen kijken naar een bepaalde sporter. Een spelersmakelaar vraagt over het algemeen een bepaalde courtage per gesloten deal. Het is daarom zo belangrijk dat een spelersmakelaar steeds op zoek is naar nieuw talent. Een spelersmakelaar hoeft niet alleen voor topsporters werkzaam te zijn, omdat een spelersmakelaar ook door sportclubs ingeschakeld kan worden om een bepaalde sporter te verkrijgen.

Wat doet een voetbalmakelaar

Zoals al beschreven bestaan er op veel gebieden spelersmakelaars binnen de sportwereld, maar is de voetbalmakelaar de bekendste spelersmakelaar. Voetbal is nu eenmaal populair en er gaat binnen de voetbalwereld veel geld om. De meeste professionele voetballers zullen dan ook in zee gaan met een professionele voetbalmakelaar, omdat de belangen over het algemeen te groot zijn om deze werkzaamheden zelf te doen of aan familieleden over te laten. De meeste sporters doen alleen zaken met bekende spelersmakelaars om te voorkomen dat ze een makelaar treffen, die het eigenbelang voorop stelt. Voor jonge aankomende talenten is een goede begeleiding belangrijk en mag het niet alleen om geld draaien. Jonge sporters moeten ook de ruimte krijgen voor hun algemene ontwikkeling naast hun voetbalcarrière, zoals op het gebied van onderwijs en hun sociale contacten. Een goede voetbalmakelaar zal dus niet alleen kijken naar het financiële plaatje, maar naar alle belangen die de sporter aangaan. Ook voor aankomende voetbaltalenten is onderwijs belangrijk, omdat niet iedereen weet door te breken tot profvoetballer. In dat geval is het dus noodzakelijk om ander werk te kunnen verkrijgen. De meeste voetbalclubs besteden tegenwoordig veel aandacht aan het onderwijs naast de mogelijke voetbalcarrière.

Wat is een transfer

De term transfer komt over het algemeen alleen voor binnen teamsporten, zoals het voetbal. Een transfer geeft aan dat de beroepssporter naar een andere club overgaat. Als een speler, zoals een voetballer, onder contract staat is het gebruikelijk dat oorspronkelijke voetbalclub een schadeloosstelling zal ontvangen van de nieuwe voetbalclub. Binnen een transfer is het dus niet alleen de speler die alle beslissingen neemt. Als een voetballer niet onder contract staat noemt men dit transfervrij. Met andere woorden kan een voetballer in dat geval zonder schadeloosstelling overgenomen worden door een andere voetbalclub. Binnen de voetbalwereld is er sprake van vaste transferwindows, waarbinnen alle transfers afgesloten moeten worden.

Hoe word je voetbalmakelaar

Om een voetbalmakelaar te worden, zijn er verschillende belangrijke punten. Hier is een algemeen overzicht van enkele belangrijke punten:

  • Opleiding en achtergrond: Er is geen specifieke formele opleiding vereist om voetbalmakelaar te worden, maar het hebben van een achtergrond in sportmanagement, juridische studies of een gerelateerd vakgebied kan nuttig zijn. Het is belangrijk om een goed begrip te hebben van de voetbalindustrie, de regelgeving en de spelersmarkt.
  • Kennis van regelgeving: Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de regelgeving die van toepassing is op voetbalmakelaars. Dit omvat kennis van de regels en voorschriften van de voetbalbonden, zoals de KNVB, en de specifieke regels die gelden in verschillende landen.
  • Netwerk opbouwen: Voetbalmakelaars moeten een uitgebreid netwerk van contacten binnen de voetbalwereld opbouwen. Dit omvat relaties met spelers, clubs, trainers, scouts en andere makelaars. Het bijwonen van voetbalevenementen, zoals wedstrijden en conferenties, kan helpen bij het leggen van contacten en het opbouwen van relaties.
  • Registratie en licentie: In veel landen is het verplicht om geregistreerd en gelicentieerd te zijn als voetbalmakelaar. Dit houdt in dat je moet voldoen aan vastgestelde criteria.
  • Ervaring opdoen: Het kan nuttig zijn om ervaring op te doen in de voetbalindustrie voordat je zelfstandig als voetbalmakelaar aan de slag gaat. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van stages bij voetbalclubs, sportmanagementbureaus of bij andere gevestigde voetbalmakelaars.
  • Contractonderhandeling en bemiddeling: Het belangrijkste aspect van het werk van een voetbalmakelaar is het onderhandelen en bemiddelen bij spelerscontracten. Dit omvat het adviseren van spelers over contractaanbiedingen en bijvoorbeeld het onderhandelen over voorwaarden.

Film: spelersmakelaar Ajax

Opleidingen tot spelersmakelaar

Voor het beroep spelersmakelaar bestaan geen opleidingsmogelijkheden via scholen en worden er ook geen specifieke eisen meer gesteld zoals de oude spelersmakelaarslicentie. Het beroep spelersmakelaar is dus tegenwoordig een vrij-beroep dat geen bescherming meer kent. Wel is het natuurlijk zo dat de meeste spelersmakelaars actief zijn binnen de sportwereld en wellicht zelf ook een topsporter zijn geweest. Een mogelijke opleiding als spelersmakelaar kan de hbo-opleiding sport, management en ondernemen zijn of een andere hbo-opleiding. Wie als spelersmakelaars wenst te gaan werken zal in ieder geval zeer goed moeten kunnen onderhandelen en affiniteit moeten hebben met de sportwereld. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een spelersmakelaar werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een spelersmakelaar aangemerkt moeten worden als ondernemer. Daarnaast kan een spelersmakelaar werkzaam zijn voor een sportclub of sportvereniging. Zoals eerder omschreven komen spelersmakelaars binnen verschillende sporten voor en niet alleen binnen het voetbal. Denk bijvoorbeeld ook aan de autosport, de motorsport en tennis. De klassieke spelersmakelaar zijn wel voornamelijk actief binnen de voetbalwereld.

Competenties spelersmakelaar

De belangrijkste competenties van een spelersmakelaar zijn de kennis van de sportwereld en het kunnen netwerken als spelersmakelaar. Daarnaast moet je over een goed inzicht beschikken en mogelijke kansen benutten, zodat er deal gesloten kunnen worden. Om dit op een goede manier te kunnen doen moet een spelersmakelaar aangemerkt kunnen worden als echte onderhandelaar. Ook algemene communicatieve vaardigheden mogen als spelersmakelaar niet ontbreken. Omdat een spelersmakelaar te maken krijgt met belangrijke contacten zal een spelersmakelaar ook over een gedegen juridische kennis moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn doorzettingsvermogen, creativiteit, inspiratie, ondernemerschap, visie, energie, controleren, overtuigen, analytisch en motivatie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als spelersmakelaar

Voor het beroep spelersmakelaar kunnen we niet echt spreken van een arbeidsmarktperspectief omdat je doorgaans werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer en er geen gewone vacatures te vinden zullen zijn. Er zijn niet heel veel professionele spelersmakelaars actief omdat de sportwereld, vergeleken met andere branches, redelijk klein en besloten is. Wie als spelersmakelaar wil werken zal dus kennis moeten hebben van de sportwereld en de juiste mensen of sporters moeten kennen. De doorgroeimogelijkheden als spelersmakelaar heb je zelf in de hand door te werken aan naamsbekendheid. Over het algemeen zal een spelersmakelaar goed kunnen verdienen als hij bekende sporters vertegenwoordigt, met name in populaire sporten zoals voetbal.

Arbeidsvoorwaarden en salaris spelersmakelaar

Omdat je werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer zijn er geen arbeidsvoorwaarden van toepassing op dit beroep, omdat je deze immers zelf zal bepalen. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat de inkomsten sterk afhankelijk zullen zijn van je opdrachten of deals. Een spelersmakelaar vraagt vaak een bepaalde courtage over gesloten deals.

Eigen bedrijf starten als Spelersmakelaar

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Spelersmakelaar, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Spelersmakelaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Spelersmakelaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Spelersmakelaar.

Mijnzzp.nl