Spelersmakelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een spelersmakelaar is een persoon of organisatie die de belangen behartigt van professionele sporters. Er bestaan verschillende makelaarsbureaus, die in dit geval spelersmakelaarbureau genoemd worden. Binnen de sportwereld hebben de meeste professionele sporters met spelersmakelaars te maken, die door de sporter benaderd kunnen worden of juist andersom. Er zijn ook beroepssporters die hun belangen uit handen geven aan familie of een bekende en dus niet in zee gaan met een spelersmakelaar. Er worden voor het beroep spelersmakelaar ook andere benamingen gebruikt, zoals zaakwaarnemer of voetbalmakelaar. De voetbalmakelaars zijn het bekendst, maar spelersmakelaars zijn actief binnen veel meer sportgebieden. Over het algemeen is een spelersmakelaar nauw betrokken bij een mogelijke transfer en het opstellen van een mogelijke arbeidsovereenkomst. De arbeidsovereenkomst als beroepssporter moet over het algemeen eerder gezien worden als een juridisch contract, waarbinnen alle partijen de wederzijde verwachtingen en verplichtingen opnemen. Het beroep spelersmakelaar kent tegenwoordig geen beroepsbescherming meer, waardoor iedereen zich kan uitgeven als spelersmakelaar of zaakwaarnemer. In het verleden moesten spelersmakelaars beschikken over een speciaal spelersmakelaarslicentie om te mogen werken als spelersmakelaar. Een spelersmakelaar voert verschillende werkzaamheden uit, zoals het scouten naar nieuwe talenten, overleg voeren met sporters, het bemiddelen tussen sporters en clubs en het opstellen van contracten tussen sportclubs en sporters. Een spelersmakelaar is dus een belangrijke zaakwaarnemer voor sporters en regelt eigenlijk alle zaken die sporters aangaan en probeert de best mogelijke deals te verkrijgen. Daarnaast kan een spelersmakelaar te maken krijgen met externe partijen, zoals een reclamebureau, die een sporter willen inhuren voor bepaalde promotiewerkzaamheden.

Een spelersmakelaar moet dus gezien worden als manager en bemiddelaar, die op een brede manier de belangen van sporters en/of sportclubs zal vertegenwoordigen. Een belangrijke aanvulling hierop is dat het in de meeste gevallen wel gaat om sporters, die aangemerkt moeten worden als beroepssporter. Daarnaast kan een spelersmakelaar te maken krijgen met amateursporters, die vanwege het talent de potentie hebben om uiteindelijk beroepssporter te kunnen worden. In dat geval is een spelersmakelaar ook werkzaam als talentscout. Een talentscout zal in het veld beoordelen of mogelijke sporters over de juiste competenties en vaardigheden beschikken. In de meeste gevallen zijn het trainers, zoals een voetbaltrainer of hockeytrainer, die een talentscout zullen benaderen om te komen kijken naar een bepaalde sporter. Een spelersmakelaar vraagt over het algemeen een bepaald courtage per gesloten deal. Het is daarom zo belangrijk dat een spelersmakelaar steeds op zoek is naar nieuw talent. Een spelersmakelaar hoeft niet alleen voor topsporters werkzaam te zijn, omdat een spelersmakelaar ook door sportclubs ingeschakeld kan worden om een bepaalde sporter te verkrijgen.

Wat doet een voetbalmakelaar

Zoals al beschreven bestaan er op veel gebieden spelersmakelaars binnen de sportwereld, maar is de voetbalmakelaar de bekendste spelersmakelaar. Voetbal is nu eenmaal heel populair en er gaat binnen de voetbalwereld veel geld om. De meeste professionele voetballers zullen dan ook in zee gaan met een professionele voetbalmakelaar, omdat de belangen over het algemeen te groot zijn om deze werkzaamheden zelf te doen of aan familieleden over te laten. De meeste sporters doen alleen zaken met bekende spelersmakelaars om te voorkomen dat ze een makelaar treffen, die het eigenbelang voorop stelt. Voor jonge aankomende talenten is een goede begeleiding belangrijk en mag het niet alleen om geld draaien. Jonge sporters moeten ook de ruimte krijgen voor hun algemene ontwikkeling naast hun voetbalcarrière, zoals op het gebied van onderwijs en hun sociale contacten. Een goede voetbalmakelaar zal dus niet alleen kijken naar het financiële plaatje maar naar alle belangen die de sporter aangaan. Ook voor aankomende voetbaltalenten is onderwijs belangrijk, omdat niet iedereen weet door te breken tot profvoetballer. In dat geval is het dus noodzakelijk om ander werk te kunnen verkrijgen. De meeste voetbalclubs besteden tegenwoordig veel aandacht aan het onderwijs naast de mogelijke voetbalcarrière.

Wat is een transfer

De term transfer komt over het algemeen alleen voor binnen teamsporten, zoals het voetbal. Een transfer geeft aan dat de beroepssporter naar een andere club overgaat. Als een speler, zoals een voetballer, onder contract staat is het gebruikelijk dat oorspronkelijke voetbalclub een schadeloosstelling zal ontvangen van de nieuwe voetbalclub. Binnen een transfer is het dus niet alleen de speler die alle beslissingen neemt. Als een voetballer niet onder contract staat noemt men dit transfervrij. Met andere woorden kan een voetballer in dat geval zonder schadeloosstelling overgenomen worden door een andere voetbalclub. Binnen de voetbalwereld is er sprake van vaste transferwindows, waarbinnen alle transfers afgesloten moeten worden.

Spelersmakelaar Ajax:

Opleidingen tot spelersmakelaar

Voor het beroep spelersmakelaar bestaan geen opleidingsmogelijkheden via scholen en worden er ook geen specifieke eisen meer gesteld zoals de oude spelersmakelaarslicentie. Het beroep spelersmakelaar is dus tegenwoordig een vrij-beroep dat geen bescherming meer kent. Wel is het natuurlijk zo dat de meeste spelersmakelaars actief zijn binnen de sportwereld en wellicht zelf ook een topsporter zijn geweest. Een mogelijke opleiding als spelersmakelaar kan de Hbo-opleiding sport, management en ondernemen zijn of een andere Hbo-opleiding. Wie als spelersmakelaars wenst te gaan werken zal in ieder geval zeer goed moeten kunnen onderhandelen en affiniteit moeten hebben met de sportwereld. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een spelersmakelaar werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een spelersmakelaar aangemerkt moeten worden als ondernemer. Daarnaast kan een spelersmakelaar werkzaam zijn voor een sportclub of sportvereniging. Zoals eerder omschreven komen spelersmakelaars binnen verschillende sporten voor en niet alleen binnen het voetbal. Denk bijvoorbeeld ook aan de autosport, de motorsport en tennis. De klassieke spelersmakelaar zijn wel voornamelijk actief binnen de voetbalwereld.

Competenties spelersmakelaar

De belangrijkste competenties van een spelersmakelaar zijn de kennis van de sportwereld en het kunnen netwerken als spelersmakelaar. Daarnaast moet je over een goed inzicht beschikken en mogelijke kansen benutten, zodat er deal gesloten kunnen worden. Om dit op een goede manier te kunnen doen moet een spelersmakelaar aangemerkt kunnen worden als echte onderhandelaar. Ook algemene communicatieve vaardigheden mogen als spelersmakelaar niet ontbreken. Omdat een spelersmakelaar te maken krijgt met belangrijke contacten zal een spelersmakelaar ook over een gedegen juridische kennis moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn doorzettingsvermogen, creativiteit, inspiratie, ondernemerschap, visie, energie, controleren, overtuigen, analytisch en motivatie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als spelersmakelaar

Voor het beroep spelersmakelaar kunnen we niet echt spreken van een arbeidsmarktperspectief omdat je doorgaans werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer en er geen gewone vacatures te vinden zullen zijn. Er zijn niet heel veel professionele spelersmakelaars actief omdat de sportwereld, vergeleken met andere branches, redelijk klein en besloten is. Wie als spelersmakelaar wil werken zal dus kennis moeten hebben van de sportwereld en de juiste mensen of sporters moeten kennen. De doorgroeimogelijkheden als spelersmakelaar heb je zelf in de hand door te werken aan naamsbekendheid. Over het algemeen zal een spelersmakelaar goed kunnen verdienen als hij bekende sporters vertegenwoordigt, met name in populaire sporten zoals voetbal.

Arbeidsvoorwaarden en salaris spelersmakelaar

Omdat je werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer zijn er geen arbeidsvoorwaarden van toepassing op dit beroep, omdat je deze immers zelf zal bepalen. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven omdat de inkomsten sterk afhankelijk zullen zijn van je opdrachten of deals. Een spelersmakelaar vraagt vaak een bepaalde courtage over gesloten deals.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Spelersmakelaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Spelersmakelaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl