Caddie

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een caddie is de persoonlijke assistent van een professionele golfer, die verschillende taken kan uitvoeren, zoals het dragen en bewaken van de spelerstassen en het reinigen van de clubs als ze gebruikt zijn. Naast deze werkzaamheden is het niet ongebruikelijk dat een golfer met de caddie zal overleggen welke club het beste gebruikt kan worden. De werkzaamheden van een caddie moeten voornamelijk als ondersteunende werkzaamheden gezien worden. Het is niet de bedoeling dat een caddie zich actief zal bezighouden met het golfspel of de golfer, maar er is ruimte voor overleg met de golfer over de clubs die de golfer het beste kan gebruiken. De meeste professionele golfers maken jarenlang gebruik van dezelfde caddie en zullen niet snel wisselen van caddie. Een caddie zal doorgaans ook het baanboekje beheren voor de golfer. Een caddie ontlast dus een professionele golfer, zodat hij of zij zich kan concentreren op het golfspel. De werkzaamheden van een caddie moeten gezien worden als ondersteunende werkzaamheden voor de golfspeler. Denk hierbij aan het dragen van de golftas en het schoonmaken van de clubs, inclusief het adviseren van de golfer over de te gebruiken clubs. Golfers mogen gebruikmaken van veertien verschillende clubs inclusief de putter. Alle clubs zijn onderling verschillend, waardoor de golfer met de caddie kan overleggen als hij of zij denkt dat dit nodig is. Een caddie hoeft overigens geen persoonlijk assistent te zijn van de golfer, omdat een caddie ook werkzaam kan zijn voor een golfclub. Als golfclubs de dienst van een caddie aanbieden kan een caddie ook verschillende golfspelers begeleiden. Als er sprake is van toernooiweken worden er door de organisatie over het algemeen meerdere caddies ingezet die de golfers kunnen begeleiden, omdat niet iedere golfer voorzien is van een eigen caddie.

Het beroep caddie komt niet veel voor, echter maken professionele beroepssporters wel gebruik van een caddie. Caddies die professionele golfers bijstaan kunnen goed geld verdienen, omdat ze over het algemeen tien procent van het prijzengeld ontvangen van de golfer als hij of zij wint. In de meeste gevallen zal een caddie echter een basissalaris ontvangen. Het is niet zo dat caddies alleen verantwoordelijk zijn voor het aanreiken van de juiste golfclubs en het dragen van de golftas. Een caddie is ook verantwoordelijk voor het geven van relevante baaninformatie, zoals de te overbruggen afstand en de ligging van de bunkers of mogelijke waterpartijen. Een caddie moet dus gezien worden als belangrijke ondersteuning voor de golfer. Over het algemeen kan iedereen werkzaam zijn als caddie. Een caddie kan bijvoorbeeld ook gewoon de partner zijn van een golfer. Als caddie is het toegestaan om te overleggen met de golfer over de beste speelmogelijkheid. Het actief deelnemen aan de golfsport is verder niet toegestaan als caddie. Daarnaast mag een caddie niet in het speelveld gaan staan van de golfer. Dit houdt in dat een caddie naast de golfer zal staan als de golfer een slag maakt. Vooral golfers die beroepsmatig actief zijn hanteren strikte richtlijnen met betrekking tot de caddie. Dit houdt in dat er sprake moet zijn van een goed teamverband.

Werken als caddie

Zoals eerder aangeven maken over het algemeen alleen professionele golfers gebruik van een caddie. In dat geval moet het beroep caddie niet onderschat worden, omdat de belangen vaak groot zijn. Een professioneel werkende caddie kan dan ook een goed inkomen verdienen, omdat caddies zo belangrijk zijn voor golfers. In extreme gevallen kan een caddie zelf enkele tonnen per jaar verdienen. In dat geval ben je dan wel werkzaam voor een golfer op het hoogste niveau. Dit soort caddies kunnen vaak ook gezien worden als persoonlijke coach.

Wat doet een caddie allemaal:

  • Het aangeven van de golfclubs
  • Het beheren van het baanboekje
  • Het dragen van de golftas
  • Het geven van relevante baaninformatie
  • Het schoonmaken van de golfclubs
  • Het verzorgen van algemene hand-en-spandiensten

Beroep caddie:

Opleidingen tot caddie

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep caddie maar er is wel een Caddies Union te vinden in Amerika waar meer informatie te vinden is. De werkzaamheden van een caddie worden in veel gevallen uitgevoerd door vrienden of familie. Er zijn niet veel mensen die een betaalde baan hebben als caddie. Het werken als caddie zal in de meeste gevallen niet vragen om een specifieke opleiding. Wel is het belangrijk dat een caddie affiniteit heeft met de golfsport. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een caddie werkzaam kan zijn

Een caddie is over het algemeen niet werkzaam voor bedrijven. Een caddie moet gezien worden als persoonlijk begeleider, die een golfer zal bijstaan tijdens het golfspel. Een caddie die werkzaam is voor een professionele golfer zal over het algemeen onder contract staan van de betreffende golfer. Zoals eerder omschreven zijn de meeste caddies verder niet beroepsmatig actief. Een caddie kan wel werkzaam zijn voor een golfclub, die de caddie als extra dienst aanbieden. Dit is meestal alleen het geval tijdens belangrijke wedstrijdtoernooien. Het is denkbaar dat een caddie in sommige gevallen ook aangemerkt kan worden als golfinstructeur.

Competenties caddie

De belangrijkste competentie van een caddie is de passie voor de golfsport. Daarnaast moet een caddie beschikken over een dienstbare instelling. Ook de juiste motivatie mag niet ontbreken als caddie. Omdat je als caddie te maken hebt met verschillende andere mensen kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn plichtsgetrouw, etiquette, samenwerken, zelfstandigheid, energie, alertheid, presteren, overleggen en beheer.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als caddie

Er is geen arbeidsmarktperspectief voor het beroep caddie. Er zijn wereldwijd niet veel professionele caddies actief. Wel kan je als caddie voor een golfclub werken maar deze caddies voeren doorgaans ook andere werkzaamheden uit. Er bestaan geen echte doorgroeimogelijkheden voor het beroep caddie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris caddie

Arbeidsvoorwaarden zijn niet van toepassing op het beroep caddie omdat het beroep bijna niet professioneel voorkomt. Over het salaris dat een caddie kan verdienen is niet veel bekend. Wie als caddie voor een professioneel golfer mag werken zal over het algemeen een goed inkomen hebben. De meeste caddies werken gratis of tegen een kleine vergoeding. Een caddie in dienst van een golfclub kan wellicht wel een goed inkomen verdienen maar alleen wanneer deze een fulltime baan zal hebben.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Caddie

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Caddie bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl