Caddie

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een caddie is de persoonlijke assistent van een professionele golfer die verschillende taken kan uitvoeren, zoals het dragen en bewaken van de spelerstassen en het reinigen van de clubs als ze gebruikt zijn. Naast deze werkzaamheden is het niet ongebruikelijk dat een golfer met de caddie zal overleggen welke club het beste gebruikt kan worden. De werkzaamheden van een caddie moeten dan ook voornamelijk als ondersteunende werkzaamheden gezien worden. Het is niet de bedoeling dat een caddie zich actief bezig zal houden met het golfspel of de golfer, maar er is zeker ruimte voor overleg met de golfer over de clubs die de golfer moet gebruiken. De meeste professionele golfers maken jarenlang gebruik van dezelfde caddie en zullen niet snel wisselen. Overigens kan een caddie ook een echtgenoot of ander familielid zijn. Een caddie zal doorgaans ook het baanboekje beheren voor de golfer. Een caddie ontlast dus een professionele golfer zodat hij of zij zich kan concentreren op het golfspel.

De werkzaamheden van een caddie moeten dus gezien worden als ondersteunende werkzaamheden met betrekking tot de golfspeler. Denk hierbij aan het dragen van de golftas en het schoonmaken van de clubs inclusief het adviseren van de golfer over de te gebruiken clubs. Golfers mogen gebruik maken van veertien verschillende clubs inclusief de putter. Alle clubs zijn onderling verschillend waardoor de golfer met de caddie kan overleggen als hij of zij denkt dat dit nodig is.

Een caddie hoeft overigens geen persoonlijk assistent te zijn van de golfer, omdat een caddie ook werkzaam kan zijn voor een golfclub. Als golfclubs de dienst van een caddie aanbieden kan een caddie dus ook verschillende golfspelers begeleiden. Als er sprake is van toernooiweken worden er over het algemeen meerdere caddies ingezet door de organisatie die de golfers kunnen begeleiden, omdat niet iedere golfer voorzien is van een eigen caddie.

Het beroep caddie komt niet heel veel voor, echter maken professionele golfers wel gebruik van een caddie. Caddies die professionele golfers bijstaan kunnen goed geld verdienen omdat ze over het algemeen tien procent van het prijzengeld ontvangen van de golfer wanneer deze wint. In de meeste gevallen zal een caddie echter een basissalaris ontvangen.

Beroep caddie:

Opleidingen tot caddie

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep caddie maar er is wel een Caddies Union te vinden in Amerika waar meer informatie te vinden is. De werkzaamheden van een caddie worden in veel gevallen uitgevoerd door vrienden of familie. Er zijn niet veel mensen die een betaalde baan hebben als caddie.

Bedrijven waar een caddie werkzaam kan zijn

Het beroep caddie heeft niets met bedrijven te maken maar eerder met topsport. Een caddie kan werkzaam zijn voor een professionele golfer of is werkzaam voor een golfclub en assisteert leden of bezoekers van een golfclub.

Competenties caddie

De belangrijkste competentie als caddie zijn het plichtgetrouw zijn en het dienstbaar opstellen. Daarnaast moet een caddie verstand hebben van de etiquette die gebruikelijk is binnen de golfsport.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als caddie

Er is geen arbeidsmarktperspectief voor het beroep caddie. Er zijn wereldwijd niet veel professionele caddies actief. Wel kan je als caddie voor een golfclub werken maar deze caddies voeren doorgaans ook andere werkzaamheden uit. Er bestaan geen echte doorgroeimogelijkheden voor het beroep caddie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris caddie

Arbeidsvoorwaarden zijn niet van toepassing op het beroep caddie omdat het beroep bijna niet professioneel voorkomt. Over het salaris dat een caddie kan verdienen is niet veel bekend. Wie als caddie voor een professioneel golfer mag werken zal over het algemeen een goed inkomen hebben. De meeste caddies werken gratis of tegen een kleine vergoeding. Een caddie in dienst van een golfclub kan wellicht wel een goed inkomen verdienen maar alleen wanneer deze een fulltime baan zal hebben.

Mijnzzp.nl