Docent fotografie

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een docent fotografie is verantwoordelijk voor het onderwijzen van aankomende fotografen, die het fotograferen op een goede manier willen aanleren. Het beroep docent fotografie moet wel algemeen gezien worden, omdat het leren fotograferen aan cursisten om andere competenties vraagt dan het onderwijzen van studenten aan een fotovakschool. Lang niet alle fotografie docenten beschikken over onderwijsbevoegdheid. Fotografie spreekt veel mensen aan, en sommige mensen willen beroepsmatig werkzaam zijn als fotograaf. Het leren fotograferen op een goede manier is nog niet zo makkelijk, omdat voor het maken van mooie en/of bijzondere foto's meer nodig is dan alleen het maar willen maken van foto's. Om als beroepsfotograaf te kunnen werken zal je moeten beschikken over de benodigde vakkennis en creativiteit. Het is de docent fotografie die beschikt over alle benodigde kennis om het fotograferen op de juiste manier aan te kunnen leren. Als docent fotografie zal je afhankelijk van de bevoegdheden en het opleidingsniveau met verschillende cursisten, leerlingen en/of studenten te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan hobbyfotografen, aan het voortgezet onderwijs of aan volwasseneneducatie. Naast het leren maken van goed foto's is een docent fotografie verantwoordelijk voor het leren bewerken van digitaal materiaal door middel van fotobewerkingsprogramma's. Het leren bewerken van foto's is tegenwoordig net zo belangrijk als het kunnen maken van goede foto's. Over het algemeen zal een docent fotografie veel aandacht besteden aan portretfotografie, reportagefotografie en aan productfotografie. Fotografie behoort tot de beeldende kunst, omdat foto's tastbare kunst betreft. Het is mogelijk dat een docent fotografie ook andere werkzaamheden uitvoert naast het overbrengen van fotografiekennis aan cursisten en/of leerlingen. Een docent fotografie kan bijvoorbeeld ook werkzaam zijn als fotograaf.

Een docent fotografie geeft dus fotoles aan verschillende cursisten en/of leerlingen afhankelijk van het opleidingsniveau. Redelijk veel fotografiedocenten zijn niet fulltime werkzaam als docent fotografie, omdat lang niet alle fotografie docenten werkzaam zijn aan een fotovakschool. In veel gevallen zal een docent fotografie juist te maken hebben met mensen die een korte cursus willen volgen om het fotograferen op een goede manier onder de knie te krijgen. Het bedienen van fotocamera's is voor leken niet makkelijk, omdat het maken van goede foto's sterk afhankelijk is van de juiste instellingen en lensgebruik. Ook het op de juiste manier inschatten van de omstandigheden is als fotograaf erg belangrijk bij het maken van mooie foto's. Om goede foto's te kunnen maken is het belangrijk om veel met de fotocamera en belichting te werken. De inhoudelijke werkzaamheden van een docent fotografie kunnen verschillen per cursus en opleiding, omdat fotografie bestaan uit diverse deelgebieden, die allemaal om specifieke vaardigheden en kennis vragen. Het maken van portretfoto's kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met het maken van natuurfoto's van dieren, zoals vogels.

Leren fotograferen

Als docent fotografie kan je dus te maken krijgen met verschillende leerlingen en cursisten. Het is niet zo dat een docent fotografie alleen te maken krijgt met leerlingen en cursisten, die de klassieke fotografie willen beoefenen. Denk bijvoorbeeld ook aan grafisch vormgevers, webshophouders, webredacteurs en aan redactiemedewerkers, die verantwoordelijk zijn voor het maken van productfoto's, reisfoto's of modefoto's voor een webshop en/of website. Vooral het maken van goede productfoto's is iets waarvoor de meeste mensen een extra cursus moeten volgen. Dit is het geval omdat productfoto's gemaakt worden door middel van een speciale fotocamera. Daarnaast moeten productfoto's in veel gevallen bewerkt worden door middel van computersoftware. In de meeste gevallen zal een docent fotografie ook aandacht besteden aan de geschiedenis en sociale aspecten van fotografie. Zoals eerder omschreven behoort de fotografie toe tot de beeldende kunst, omdat foto's tastbare kunst betreft. Dit kan wel per cursus of opleiding verschillen, omdat niet alle fotografen werkzaam zijn als beroepsfotograaf. Het maken van foto's is voor veel mensen een hobby of aanvulling op andere werkzaamheden.

Tips en trucs van professioneel fotograaf:

De Fotovakschool:

Opleidingen tot docent fotografie

Wie als docent fotografie wil kunnen werken kan het beste de Hbo-opleiding beeldende kunst volgen. Na het afronden van de opleiding ben je bevoegd onderwijzer in de tweede graad. Het is doorgaans ook mogelijk om met een andere Hbo-opleiding, zoals de opleiding aan de fotovakschool, les te geven. Wel kan het zijn dat je dan tijdens het werk een extra opleiding moet volgen om je bevoegdheid tot leraar te halen. Om toegelaten te worden tot de opleiding heb je minimaal Mbo-niveau vier nodig, en zal er in de meeste gevallen een intakegesprek worden gehouden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een docent fotografie werkzaam kan zijn

Een docent fotografie kan op verschillende manieren werkzaam zijn afhankelijk van het opleidingsniveau. Denk bijvoorbeeld aan een docent fotografie die werkzaam is aan een fotovakschool, of aan een docent fotografie die aangemerkt moet worden als personeelstrainer. Een personeelstrainer is in de meeste gevallen verantwoordelijk voor het geven van cursussen aan cursisten, die beroepsmatig te maken hebben met fotografie. Een meer algemene benaming kan in dat geval ook zijn opleider en cursusleider. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat alle fotografie docenten over onderwijsbevoegdheid beschikken. In de praktijk is het ook denkbaar dat een docent fotografie aangemerkt kan worden als ondernemer.

Competenties docent fotografie

De competenties van een docent fotografie zijn niet eenduidig aan te geven, omdat de competenties kunnen verschillen per docent fotografie. Als een docent fotografie werkzaam is binnen het onderwijs is het belangrijk dat de docent fotografie beschikt over didactische vaardigheden. Een van de belangrijkste competenties van een docent fotografie is de vakinhoudelijke kennis van fotografie en alles wat daarbij komt kijken, zoals het werken met verschillende softwareprogramma's. Daarnaast moet een docent fotografie aangemerkt kunnen worden als educatief medewerker. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat een docent fotografie te maken krijgt met verschillende leerlingen en/of cursisten. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, plannen, flexibiliteit kennis, inspireren, motiveren en bijscholing. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als docent fotografie

Het arbeidsmarktperspectief van een docent fotografie is niet zomaar aan te geven, omdat een docent fotografie op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Daarnaast is het zo dat lang niet alle fotografie docenten fulltime werkzaam zijn als docent. Een docent fotografie kan bijvoorbeeld ook gewoon enkele uren per week onderwijs verzorgen. In de praktijk zal het verkrijgen van een fulltime baan als docent fotografie niet heel makkelijk zijn. De doorgroeimogelijkheden van een docent fotografie moeten gezien worden in het behalen van de onderwijsbevoegdheid of het starten van een eigen opleiding. In dat geval ben je dus werkzaam als ondernemer en kan je les geven aan verschillende cursisten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris docent fotografie

Als docent fotografie op reguliere scholen zijn je arbeidsvoorwaarden natuurlijk prima geregeld en vastgesteld in de cao. Ook het salaris op scholen werkt via vaste salarisschalen, die vastgesteld worden door middel van je leeftijd, opleiding, ervaring en je eerste- of tweedegraads bevoegdheid als onderwijzer. Een docent fotografie zal doorgaans tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand verdienen. Wanneer een docent fotografie zelfstandig cursussen aan zal bieden zijn de inkomsten natuurlijk sterk afhankelijk van het aantal cursisten en andere mogelijke kosten, zoals de huur van een fotostudio. Er is op dit gebied wel veel concurrentie van andere fotografen, wat het lastig kan maken om voldoende inkomsten te genereren.

Mijnzzp.nl