Docent fotografie

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep docent fotografie
Les geven als docent fotografie
Wat doet een docent fotografie?
Leren fotograferen
Beroepsfilm docent fotografie:
De Fotovakschool:
Opleidingen tot docent fotografie
Bedrijven waar een docent fotografie werkzaam kan zijn
Competenties docent fotografie
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als docent fotografie
Arbeidsvoorwaarden en salaris docent fotografie
Eigen bedrijf starten als Docent fotografie
Boekhoudprogramma vergelijken Docent fotografie

Beroep docent fotografie

Een docent fotografie is verantwoordelijk voor het onderwijzen van aankomende fotografen, die het fotograferen op een goede manier willen aanleren. Het beroep docent fotografie moet wel algemeen gezien worden, omdat het leren fotograferen aan cursisten om andere competenties vraagt dan het onderwijzen van studenten aan een fotovakschool. Lang niet alle fotografie docenten beschikken over onderwijsbevoegdheid. Fotografie spreekt veel mensen aan, en sommige mensen willen beroepsmatig werkzaam zijn als fotograaf. Het leren fotograferen op een goede manier is nog niet zo makkelijk, omdat voor het maken van mooie en bijzondere foto's meer nodig is dan alleen het maar willen maken van foto's. Om als beroepsfotograaf te kunnen werken zul je moeten beschikken over de benodigde vakkennis en creativiteit. Het is de docent fotografie die beschikt over alle benodigde kennis om het fotograferen op de juiste manier aan te kunnen leren. Als docent fotografie zal je afhankelijk van de bevoegdheden en het opleidingsniveau met verschillende cursisten, leerlingen of studenten te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan hobbyfotografen, aan het voortgezet onderwijs of aan volwasseneneducatie. Naast het leren maken van goede foto's is een docent fotografie ook verantwoordelijk voor het leren bewerken van digitaal materiaal door middel van fotobewerkingsprogramma's. Het leren bewerken van foto's is tegenwoordig net zo belangrijk als het kunnen maken van goede foto's. Over het algemeen zal een docent fotografie veel aandacht besteden aan portretfotografie, reportagefotografie en aan productfotografie. Fotografie behoort tot de beeldende kunst, omdat foto's tastbare kunst betreft. Het is mogelijk dat een docent fotografie ook andere werkzaamheden uitvoert naast het overbrengen van fotografiekennis aan cursisten en leerlingen. Een docent fotografie kan bijvoorbeeld ook werkzaam zijn als fotograaf.

Les geven als docent fotografie

Een docent fotografie geeft dus les aan cursisten en/of leerlingen die willen leren hoe je het beste foto's kan maken. Redelijk veel fotografiedocenten zijn niet fulltime werkzaam als docent fotografie, omdat lang niet alle fotografie docenten werkzaam zijn aan een fotovakschool. In veel gevallen zal een docent fotografie juist te maken hebben met mensen die een korte cursus willen volgen om het fotograferen op een goede manier onder de knie te krijgen. Het bedienen van fotocamera's is voor leken niet makkelijk, omdat het maken van goede foto's sterk afhankelijk is van de juiste instellingen en lensgebruik. Ook het op de juiste manier inschatten van de omstandigheden is als fotograaf erg belangrijk bij het maken van mooie foto's. Om goede foto's te kunnen maken is het belangrijk om veel met de fotocamera en belichting te werken. De inhoudelijke werkzaamheden van een docent fotografie kunnen verschillen per cursus en opleiding, omdat fotografie bestaan uit diverse deelgebieden, die allemaal om specifieke vaardigheden en kennis vragen. Het maken van portretfoto's kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met het maken van natuurfoto's van dieren, zoals vogels.

Wat doet een docent fotografie?

Een docent fotografie is verantwoordelijk voor het onderwijzen en begeleiden van studenten in de kunst en techniek van fotografie. Ze hebben expertise op het gebied van fotografie en delen hun kennis en vaardigheden met studenten om hen te helpen hun creatieve en technische fotografievaardigheden te ontwikkelen. Hier zijn enkele taken en verantwoordelijkheden van een docent fotografie:

  • Lesgeven: Een docent fotografie plant en geeft lessen en workshops over verschillende aspecten van fotografie, zoals belichting, compositie, camera-instellingen, beeldbewerking en andere technieken. Ze presenteren lesmateriaal, demonstreren technieken en geven feedback aan studenten.
  • Curriculumontwikkeling: Een docent fotografie ontwikkelt en actualiseert het curriculum voor het fotografieprogramma. Ze ontwerpen lessen, bepalen de leerdoelen en selecteren relevante lesmaterialen en bronnen om de leerervaring van studenten te verbeteren.
  • Begeleiding en feedback: Docenten fotografie bieden individuele begeleiding en feedback aan studenten. Ze bespreken het werk van studenten, geven constructieve kritiek en moedigen hen aan om hun vaardigheden en artistieke visie verder te ontwikkelen.
  • Technische vaardigheden: Een docent fotografie leert studenten hoe ze verschillende soorten camera's, lenzen en andere fotografische apparatuur kunnen gebruiken. Ze demonstreren technieken voor belichting, scherpstelling, compositie en andere technische aspecten van fotografie.
  • Kunstgeschiedenis en kritische analyse: Naast het aanleren van technische vaardigheden, introduceert een docent fotografie studenten ook in de geschiedenis van de fotografie en de belangrijkste fotografen en stromingen. Ze leren studenten hoe ze foto's kunnen analyseren, interpreteren en bespreken op basis van artistieke concepten en context.
  • Beoordeling en evaluatie: Een docent fotografie beoordeelt het werk van studenten en geeft cijfers of feedback op basis van vastgestelde criteria. Ze evalueren de voortgang van studenten en identificeren gebieden waarin ze kunnen groeien en verbeteren.
  • Bijhouden van ontwikkelingen in de industrie: Een docent fotografie blijft op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en trends in de fotografie-industrie. Ze volgen technologische veranderingen, nieuwe technieken en stijlen en integreren deze in hun onderwijs om studenten voor te bereiden op de actuele praktijk van fotografie.

Over het algemeen is een docent fotografie gepassioneerd door fotografie en heeft hij/zij de vaardigheden en kennis om anderen te inspireren en begeleiden in hun fotografische reis. Ze helpen studenten bij het ontwikkelen van technische bekwaamheid, artistieke expressie en kritisch denken, met als doel hen voor te bereiden op een carrière in de fotografie of het verder ontwikkelen van hun persoonlijke fotografievaardigheden.

Leren fotograferen

Als docent fotografie kan je dus te maken krijgen met verschillende leerlingen en cursisten. Het is niet zo dat een docent fotografie alleen te maken krijgt met leerlingen en cursisten, die de klassieke fotografie willen beoefenen. Denk bijvoorbeeld ook aan grafisch vormgevers, webshophouders, webredacteurs en aan redactiemedewerkers, die verantwoordelijk zijn voor het maken van productfoto's, reisfoto's of modefoto's voor een webshop en/of website. Vooral het maken van goede productfoto's is iets waarvoor de meeste mensen een extra cursus moeten volgen. Dit is het geval omdat productfoto's gemaakt worden door middel van een speciale fotocamera. Daarnaast moeten productfoto's in veel gevallen bewerkt worden door middel van computersoftware. In de meeste gevallen zal een docent fotografie ook aandacht besteden aan de geschiedenis en sociale aspecten van fotografie. Zoals eerder omschreven behoort de fotografie toe tot de beeldende kunst, omdat foto's tastbare kunst betreft. Dit kan wel per cursus of opleiding verschillen, omdat niet alle fotografen werkzaam zijn als beroepsfotograaf. Het maken van foto's is voor veel mensen een hobby of aanvulling op andere werkzaamheden.

Beroepsfilm docent fotografie:

De Fotovakschool:

Opleidingen tot docent fotografie

Wie als docent fotografie wil kunnen werken kan het beste de hbo-opleiding beeldende kunst volgen. Na het afronden van de opleiding ben je bevoegd onderwijzer in de tweede graad. Het is doorgaans ook mogelijk om met een andere hbo-opleiding, zoals de opleiding aan de fotovakschool, les te geven. Wel kan het zijn dat je dan tijdens het werk een extra opleiding moet volgen om je bevoegdheid tot leraar te halen. Om toegelaten te worden tot de opleiding heb je minimaal Mbo-niveau vier nodig, en zal er in de meeste gevallen een intakegesprek worden gehouden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met een eigen bedrijf als zzp'er, dan is het nodig om de zzp administratie op de juiste manier bij te houden. Dit kun je tegenwoordig eenvoudig zelf doen met behulp van een online boekhoudprogramma voor zzp'ers.

Bedrijven waar een docent fotografie werkzaam kan zijn

Een docent fotografie kan op verschillende manieren werkzaam zijn afhankelijk van het opleidingsniveau. Denk bijvoorbeeld aan een docent fotografie die werkzaam is aan een fotovakschool, of aan een docent fotografie die aangemerkt moet worden als personeelstrainer. Een personeelstrainer is in de meeste gevallen verantwoordelijk voor het geven van cursussen aan cursisten, die beroepsmatig te maken hebben met fotografie. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat alle fotografie docenten over onderwijsbevoegdheid beschikken. In de praktijk is het ook denkbaar dat een docent fotografie aangemerkt kan worden als ondernemer.

Competenties docent fotografie

De competenties van een docent fotografie zijn niet eenduidig aan te geven, omdat de competenties kunnen verschillen per docent fotografie. Als een docent fotografie werkzaam is binnen het onderwijs is het belangrijk dat de docent fotografie beschikt over didactische vaardigheden. Een van de belangrijkste competenties van een docent fotografie is de vakinhoudelijke kennis van fotografie en alles wat daarbij komt kijken, zoals het werken met verschillende softwareprogramma's. Daarnaast moet een docent fotografie aangemerkt kunnen worden als educatief medewerker. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat een docent fotografie te maken krijgt met verschillende leerlingen en/of cursisten. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, plannen, flexibiliteit, kennis, inspireren, motiveren en bijscholing. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Het competentieprofiel docent fotografie is dus niet zomaar aan te geven.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als docent fotografie

Het arbeidsmarktperspectief van een docent fotografie is niet zomaar aan te geven, omdat een docent fotografie op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Daarnaast is het zo dat lang niet alle fotografie docenten fulltime werkzaam zijn als docent. Een docent fotografie kan bijvoorbeeld ook gewoon enkele uren per week onderwijs verzorgen. In de praktijk zal het verkrijgen van een fulltime baan als docent fotografie niet heel makkelijk zijn. Een vacature docent fotografie zal niet snel beschikbaar zijn. De doorgroeimogelijkheden van een docent fotografie moeten gezien worden in het behalen van de onderwijsbevoegdheid of het starten van een eigen opleiding. In dat geval ben je dus werkzaam als ondernemer en kan je les geven aan verschillende cursisten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris docent fotografie

Als docent fotografie op gewone scholen zijn je arbeidsvoorwaarden natuurlijk prima geregeld en vastgesteld in de cao. Ook het salaris op scholen werkt via vaste salarisschalen, die vastgesteld worden door middel van je leeftijd, opleiding, ervaring en je eerste- of tweedegraads bevoegdheid als onderwijzer. Een docent fotografie zal doorgaans tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand verdienen. Wanneer een docent fotografie zelfstandig cursussen aan zal bieden zijn de inkomsten natuurlijk sterk afhankelijk van het aantal cursisten en andere mogelijke kosten, zoals de huur van een fotostudio. Er is op dit gebied wel veel concurrentie van andere fotografen, wat het lastig kan maken om voldoende inkomsten te genereren.

Eigen bedrijf starten als Docent fotografie

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Docent fotografie, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Docent fotografie

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Docent fotografie bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Docent fotografie.

Mijnzzp.nl