Docent fotografie

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een docent fotografie is een vakman of vakvrouw die verantwoordelijk is voor het onderwijzen van aankomende fotografen die het fotograferen op een goede en juiste manier willen aanleren. Het beroep docent fotografie moet wel heel algemeen gezien worden, omdat het leren fotograferen aan cursisten om andere competenties zal vragen dan het onderwijzen van studenten aan een fotovakschool. Fotografie spreekt veel mensen aan, en sommige mensen willen ook beroepsmatig werkzaam zijn als fotograaf. Het leren fotograferen op een goede manier is nog niet zo makkelijk, omdat voor het maken van mooie en/of bijzondere foto's meer nodig is dan het alleen maar willen maken van foto's. Om als beroepsfotograaf te kunnen werken zal je moeten beschikken over de benodigde vakkennis en creativiteit. Het is de docent fotografie die beschikt over alle benodigde kennis om het fotograferen op de juiste manier aan te kunnen leren. Als docent fotografie zal je afhankelijk van de bevoegdheden en het opleidingsniveau als docent fotografie met verschillende cursisten, leerlingen en/of studenten te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan hobbyfotografen, aan het voortgezet onderwijs of aan volwasseneneducatie. Het is niet ondenkbaar dat een docent fotografie ook andere werkzaamheden zal uitvoeren naast het overbrengen van fotografiekennis aan cursisten en/of leerlingen.

Redelijk veel fotografiedocenten zijn niet fulltime werkzaam als docent fotografie. Dit kan wel per docent fotografie verschillen, omdat een docent fotografie ook werkzaam kan zijn voor vakscholen afhankelijk van de soort docent. Het beroep docent fotografie moet dus heel algemeen gezien worden, omdat een docent fotografie in lang niet alle gevallen te maken heeft met studenten die een volwaardige opleiding willen volgen. In veel gevallen zal een docent fotografie juist te maken hebben met mensen die een korte cursus willen volgen om het fotograferen op een goede manier onder de knie te krijgen. Het bedienen van fotocamera's is voor leken niet heel makkelijk, omdat het maken van goede foto's sterk afhankelijk is van de juiste instellingen en lensgebruik. Ook het op de juiste manier inschatten van de omstandigheden is als fotograaf erg belangrijk bij het maken van mooie foto's. Om goede foto's te kunnen maken als fotograaf is het belangrijk om veel met de fotocamera en belichting te werken. De inhoudelijke werkzaamheden van een docent fotografie kunnen verschillen per cursus en opleiding, omdat fotografie bestaan uit diverse deelgebieden die allemaal om specifieke vaardigheden en kennis vragen.

Het aanleren van foto's maken als docent fotografie aan cursisten en/of leerlingen hoeft geen betrekking te hebben op het maken van reguliere foto's, omdat een fotograaf ook op andere manieren werkzaam kan zijn met fotografie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van productfoto's om producten te kunnen verkopen via webshops. Het maken van goede productfoto's betreft bijvoorbeeld andere werkzaamheden en een andere specialisatie dan reguliere fotografiewerkzaamheden. Een productfotograaf heeft in de meeste gevallen ook weer te maken met complexe fotocamera's en computersoftware om de foto's te kunnen bewerken.

Tips en trucs van een professioneel fotograaf:

De Fotovakschool:

Opleidingen tot docent fotografie

Wie als docent fotografie wil kunnen werken kan het beste de Hbo-opleiding beeldende kunst volgen. Na het afronden van de opleiding ben je bevoegd onderwijzer in de tweede graad. Het is doorgaans ook mogelijk om met een andere Hbo-opleiding, zoals de opleiding aan de fotovakschool, les te geven. Wel kan het zijn dat je dan tijdens het werk een extra opleiding moet volgen om je bevoegdheid tot leraar te halen. Om toegelaten te worden tot de opleiding heb je minimaal Mbo-niveau vier nodig, en zal er in de meeste gevallen een intakegesprek worden gehouden.

Bedrijven waar een docent fotografie werkzaam kan zijn

Een docent fotografie kan op verschillende manieren werkzaam zijn, zoals binnen het onderwijs of als opleider en cursusleider binnen de volwasseneneducatie. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat een ervaren fotograaf cursussen aanbiedt als aanvullende werkzaamheden. Een docent fotografie kan ook werkzaam zijn als ondernemer en wellicht meerdere diensten aanbieden.

Competenties docent fotografie

De competenties als docent fotografie zijn niet eenduidig aan te geven, omdat de competenties kunnen verschillen per docent fotografie. Als een docent fotografie werkzaam is binnen het onderwijs is het belangrijk dat de docent fotografie beschikt over didactische vaardigheden. Een van de belangrijkste competenties als docent fotografie is de vakinhoudelijke kennis van fotografie en alles wat daarbij komt kijken, zoals het werken met verschillende softwareprogramma's. Ook communicatie in het algemeen is aan te merken als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, kennis, inspireren, motiveren en bijscholing. Bijscholing is belangrijk omdat er steeds meer nieuwe technieken en mogelijkheden bij komen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als docent fotografie

Het is doorgaans niet makkelijk om werk te vinden op scholen als docent fotografie. Er zijn natuurlijk wel arbeidsplaatsen voor dit vak, maar dat zijn er over het algemeen niet veel en de doorstroming is niet groot. Het vinden van werk als docent fotografie op scholen zal dan ook niet makkelijk zijn. De meeste mensen met deze opleiding geven zelfstandig cursussen in beeldvorming. Er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden, zoals het werken voor een bedrijf in de mediabranche. Als Hbo-opgeleide vakman in de fotografie zijn er voldoende doorgroeimogelijkheden in diverse richtingen. Daarnaast kan het zelfstandig organiseren van cursussen ook gezien worden als doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris docent fotografie

Als docent fotografie op reguliere scholen zijn je arbeidsvoorwaarden natuurlijk prima geregeld en vastgesteld in de cao. Ook het salaris op scholen werkt via vaste salarisschalen, die vastgesteld worden door middel van je leeftijd, opleiding, ervaring en je eerste- of tweedegraads bevoegdheid als onderwijzer. Een docent fotografie zal doorgaans tussen de 2200 en 3500 euro bruto per maand verdienen. Wanneer een docent fotografie zelfstandig cursussen aan zal bieden zijn de inkomsten natuurlijk sterk afhankelijk van het aantal cursisten en andere mogelijke kosten, zoals de huur van een fotostudio. Er is op dit gebied wel veel concurrentie van andere fotografen, wat het lastig kan maken om voldoende inkomsten te genereren.

Mijnzzp.nl