Team Mijnzzp

Online geld verdienen

Met je eigen website geld verdienen... Dat is een droom van veel beginnende e-commerce ondernemers. Op zich geen onrealistische droom, maar hoe maak je hem werkelijkheid? Daar zijn verschillende manieren voor. Welke manier je ook kiest, het begint altijd met een helder idee en een stapsgewijze aanpak. We helpen je graag op weg om uit te vinden welke manier van geld verdienen, het beste past bij jou en jouw website. In dit artikel lees je meer over welke mogelijkheden er zijn, hoe je het aanpakt en waar je op moet letten.

Inhoudsopgave
Denk eerst na over het verdienmodel
Autoriteit is belangrijk bij online activiteiten
Geld verdienen met affiliate marketing
Affiliate marketing is populair, ondanks nadelen
Bemiddeling: social media bedrijf
Samenwerken met een mediabureau
Inkomen verdienen met advertenties
Hoge bezoekersaantallen belangrijk bij advertenties
Geld verdienen met advertorials plaatsen
Denk bij advertorials aan de regels
Passief online inkomen verdienen
Voorbeelden passief inkomen: e-book of cursus

Denk eerst na over het verdienmodel

Nadenken over het verdienmodel is de eerste stap op weg naar geld verdienen met je website. Een belangrijke vraag die je jezelf vooraf moet stellen bij het kiezen van een verdienmodel is: waar liggen jouw eigen kwaliteiten en passies? Het mooiste is als dat op elkaar aansluit. Anders gezegd, de beste keuze is iets waar je goed in bent en waar je ook blij van wordt.

Neem bijvoorbeeld twee veelvoorkomende opties: bloggen en een webshop starten. Beide zijn prima opties, maar behoorlijk verschillend. Ben je goed met taal, hou je van schrijven en kan je jouw passies goed in een prettig leesbaar verhaal verwoorden? Dan is een eigen blog echt iets voor jou. Ga je voor meer direct resultaat en ligt verkopen jou goed? Dan is een webshop waarschijnlijk een beter idee.

Autoriteit is belangrijk bij online activiteiten

Of je nu gaat bloggen, verkopen of nog iets heel anders, een belangrijke factor die steeds weer naar voren komt bij online geld verdienen is autoriteit. Het begrip autoriteit leidt soms tot verwarring. Dat komt misschien omdat het doet denken aan autoritair, dat synoniem is voor streng en bazig. Autoriteit betekent in het kader van geld verdienen iets heel anders. Met autoriteit bedoelen we dat je de kwaliteit levert en de positie hebt bereikt waardoor mensen naar je luisteren en op je vertrouwen.

Om voldoende bezoekers naar je website of webshop te trekken heb je autoriteit nodig. Dit komt natuurlijk niet vanzelf, en vooral als starter heb je vaak nog weinig autoriteit. Je zult het moeten opbouwen met geduld en doorzettingsvermogen. Het belangrijkste is om consequent hoge kwaliteit te leveren, ongeacht je branche of soort website.

Geld verdienen met affiliate marketing

Een populaire manier om geld te verdienen met je website is met affiliate marketing. Onder affiliate marketing verstaan we dat adverteerders hun partners belonen voor gegenereerde verkopen. Naast producten kan het ook gaan om leads, lidmaatschappen of abonnementen. Een eenvoudig voorbeeld: je sluit een contract met een adverteerder. Je bent nu affiliate en plaatst een advertentie van deze adverteerder op jouw eigen site. Klikt iemand op de advertentie en volgt hieruit een verkoop of lead? Dan krijg jij hiervoor een vergoeding.

Vergelijkingssites verdienen vaak geld met affiliate marketing. Ze krijgen een vergoeding van bedrijven voor elke klant die via de vergelijkingssite bij hun terechtkomt. Voorbeelden hiervan zijn zorgverzekeraars of energiemaatschappijen, maar ook webwinkels. Iedere keer als je een product op jouw site onder de aandacht brengt, is er een kans om geld te verdienen. Je hoeft maar één keer iets te plaatsen en het kan je geld opleveren zonder extra werk.

Affiliate marketing is populair, ondanks nadelen

Affiliate marketing is populair onder e-commerce ondernemers. Waar echter veel starters bij affiliate marketing tegenaan lopen, is dat je hiervoor veel bezoekers moet aantrekken. De conversie bij affiliate marketing is over het algemeen niet hoog. Dat wil zeggen dat je een groot aantal bezoekers moet trekken, omdat maar een klein deel van de bezoekers daadwerkelijk een product of dienst zal afnemen. Een ander nadeel van affiliate marketing is dat je afhankelijk bent van andere partijen. Je volledig richten op affiliate marketing brengt hierdoor risico’s met zich mee, vooral als je hele website gericht is op maar één dienst of product.

Bemiddeling: social media bedrijf

Bemiddelen voor andere partijen door e-commerce ondernemers is een specialisatie die steeds vaker voorkomt. Denk hierbij aan ondernemers die een eigen social media marketing agency starten. Social media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en voorlopig lijkt het einde van de groeimogelijkheden nog niet in zicht. Dat biedt veel kansen, en dus inkomsten voor wie goed thuis is in de wereld van social media. Dat verklaart waarom steeds meer starters kiezen voor een Social Media Marketing Agency (SMMA), met andere woorden in het Nederlands Social Media Marketing Bureau (SMMB).

Als SMMA of SMMB neem je de social media werkzaamheden van bedrijven over. Denk daarbij aan het opzetten van de social media strategie, social media posts, advertenties opstellen en verder creatieve manieren bedenken hoe jouw klanten nog meer likes en followers krijgen. Het voordeel voor bedrijven is dat ze zich zo beter kunnen focussen op hun primaire activiteiten. Wil je hier meer over weten?

‘‘Lees hier verder over een eigen Social Media Marketing Agency starten.’’

Samenwerken met een mediabureau

In plaats van zelf een social media marketing bedrijf oprichten, kun je het ook van de andere kant benaderen: kies voor samenwerking met een bestaand mediabureau. Je maakt dan gebruik van het netwerk van influencers dat het mediabureau al heeft, en dat kan handig zijn als je zelf nog geen, of geen groot netwerk hebt.

Je kiest dan voor de specialisatie en professionaliteit van het mediabureau op social media gebied, zodat je jezelf beter kunt focussen op jouw kernactiviteiten. Wil je meer weten over samenwerking op het gebied van social media marketing, lees dan hier verder over samenwerken met een mediabureau.

Inkomen verdienen met advertenties

Als jouw site veel bezoekers trekt, kan het interessant zijn om advertenties te plaatsen. Hierbij is het wel belangrijk dat het om echt grote aantallen bezoekers gaat.

Je ziet ze vrijwel dagelijks op diverse websites staan: advertenties van Google AdSense. Dit is een van de meest gebruikte vormen van online adverteren. Bij Google AdSense krijg je per klik op een advertentie een bepaald bedrag. Om er een substantieel bedrag mee te verdienen heb je wel veel bezoekers en ‘klikkers’ nodig, maar voor een drukbezochte site kan Google AdSense een primaire inkomstenbron zijn.

Google AdSense is wereldwijd de grootste op het gebied van online-advertenties. Via AdSense kun je advertenties op jouw website plaatsen. Het werkt vrij simpel: meld je aan, en na goedkeuring krijg je van Google de juiste code om AdSense mee op je website te installeren. Het handige is dat Google AdSense zelf bepaalt wat goed passende advertenties voor jouw site zijn. De inkomsten via AdSense worden automatisch overzichtelijk bijgehouden en vervolgens per maand op je rekening geboekt.

Hoge bezoekersaantallen belangrijk bij advertenties

Er zijn natuurlijk nog veel meer aanbieders van online-advertenties dan Google alleen. Op social media zoals Facebook en Instagram kun je bijvoorbeeld ook adverteren. Daarnaast zijn er nog veel meer gespecialiseerde aanbieders van advertenties. Ook bij inkomen verdienen met advertenties speelt het samenspel tussen hoge bezoekersaantallen en autoriteit een belangrijke rol. Simpel gesteld, hoe hoger je in aanzien staat, hoe hoger de vergoeding die je kan vragen. Eigenaren van grote sites die heel veel bezoekers trekken, kunnen ook deals maken met externe aanbieders die doorgaans meer betalen dan Google.

Geld verdienen met advertorials plaatsen

Het plaatsen van advertorials komt ook steeds vaker voor. Oorspronkelijk komt het uit de kranten- en tijdschriftenwereld, inmiddels zijn advertorials ook al jaren online populair.

Wat is een advertorial nu eigenlijk? Het is een advertentie, maar dan zo vormgegeven dat het minder opvalt dat het een advertentie is. Dit gebeurt door een vormgeving te gebruiken voor de advertentie die veel lijkt op de rest van de krant, tijdschrift of website. Een ander kenmerk is dat een advertorial veel meer tekst bevat dan een gemiddelde advertentie. Met een advertorial vertel je meer een verhaal dan dat je visueel de aandacht trekt.

Je ziet steeds vaker dat bijvoorbeeld bloggers en influencers geld verdienen met het plaatsen van gastblogs. Een gastblog op jouw site is ook een vorm van advertorial. Ook hierbij is het belangrijk dat je veel bezoekers trekt en jouw site voldoende autoriteit heeft.

Denk bij advertorials aan de regels

Let op, er zijn regels verbonden aan het plaatsen van advertorials. Volgens de Wet Oneerlijke Handelspraktijken moet je bij een advertorial altijd duidelijk vermelden dat het gaat om een gesponsord artikel. Het moet voor de lezer duidelijk zijn dat er betaald is voor het artikel, en dat het geen redactionele content is.

Daarnaast is het een aanrader om een disclaimer op je website te plaatsen. Hierin leg je duidelijk uit hoe je met samenwerkingen, advertorials en dergelijke omgaat. Door transparant te zijn, vergroot je de duidelijkheid en daarmee je betrouwbaarheid bij de lezer.

Passief online inkomen verdienen

Passief inkomen kan je simpelweg een inkomen noemen waar je op dit moment niets voor hoeft te doen. Er komt geld binnen waar je nu niets voor doet, maar waar je wel in het verleden tijd en geld in hebt geïnvesteerd.

De term passief inkomen hoor je steeds vaker en is vaak misleidend. Passief inkomen verdienen betekent niet dat het geld letterlijk vanzelf binnenkomt. Wie een passief inkomen verdient, heeft er doorgaans lang en hard voor gewerkt om dit te kunnen bereiken. Afhankelijk van de manier waarop je jouw passieve inkomsten wil gaan genereren, kan het jaren duren voordat het genoeg is om van te leven. Een passief inkomen opbouwen is dus iets voor jou als je bereid bent nu hard te werken, zonder directe beloning, zodat je er op langere termijn de vruchten van kunt plukken.

Dit is een belangrijke reden waarom het vaak niet lukt om een passief inkomen te genereren. Het duurt voor veel mensen simpelweg te lang voordat ze resultaat zien. Lukt het je wel, dan is het grote voordeel van een passief inkomen dat je niet direct zonder geld zit als je actieve inkomsten stilvallen.

Voorbeelden passief inkomen: e-book of cursus

Een boek of e-book schrijven: dit is natuurlijk in de eerste plaats niet iets wat je zomaar even doet. Je moet eerst een onderwerp hebben waar je een passie voor hebt, en waar ook markt voor is. Het schrijven zelf moet je liggen, en kost je veel tijd. Heb je eenmaal een aantrekkelijk e-book, dan kun je twee dingen doen: het gratis weggeven, of er geld voor vragen. Gratis lijkt misschien in eerste instantie raar, maar door iets gratis weg te geven, trek je meer bezoekers. En daar kun je dan weer geld aan verdienen als ze klikken op de advertenties op je site.

Een ander voorbeeld van een product waar je een passief inkomen mee kunt verwerven is met een online cursus of tutorials. Hiervoor geldt in grote lijnen hetzelfde als bij het schrijven van een e-book: kies een onderwerp waar je zelf een passie voor hebt, maar waar ook markt voor is. Vervolgens kost het je veel tijd en moeite om het cursusmateriaal samen te stellen. Denk bijvoorbeeld ook aan beeldmateriaal zoals instructiefilmpjes. Heb je het eenmaal voor elkaar? Dan heb je een prachtige bron voor een passief inkomen.

Mijnzzp.nl