Corrector

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Corrector?

Een corrector is een tekstprofessional die verantwoordelijk is voor het controleren van teksten op fouten, zoals mogelijke grammatica- en stijlfouten. Daarnaast is een corrector in de meeste gevallen verantwoordelijk voor het verbeteren van teksten als de corrector denkt dat dit nodig is. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde woorden in een tekst die te vaak of juist onvoldoende gebruikt worden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een corrector het beste omschrijven als het controleren van teksten en het aanpassen van teksten als dat nodig is. Als corrector kan je met verschillende teksten te maken krijgen, zoals wetenschappelijke teksten, krantenartikelen en boeken, die gecontroleerd moeten worden voordat ze uitgegeven kunnen worden. Als corrector heb je een verantwoordelijke baan, omdat de corrector verantwoordelijk is voor het opsporen van eventuele fouten en onvolkomenheden in teksten. Een andere benaming voor een corrector is soms ook wel proeflezer. Een corrector is dus verantwoordelijk voor het redigeren en herschrijven van teksten. Het beroep corrector betreft specialistische werkzaamheden, waarbij concentratievermogen erg belangrijk is. Over het algemeen is het zo dat het redigeren van teksten alleen uitgevoerd wordt door zeer ervaren tekstschrijvers, die ook beschikken over goede kennis van de taal. De werkzaamheden van een corrector behoren toe tot de communicatiewetenschap. Het beroep corrector moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat correctors zich ook kunnen specialiseren in bepaalde teksten, zoals webteksten, boekteksten of reclameteksten. Het is niet zo dat redacteuren automatisch aangemerkt kunnen worden als corrector, omdat het redigeren van teksten andere werkzaamheden betreft. Na het redigeren van teksten kan het nog steeds belangrijk zijn om een corrector de tekst te laten controleren. In de praktijk kan een redacteur vaak ook aangemerkt worden als corrector. Inhoudelijk gezien betreft het wel twee verschillende disciplines.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Corrector

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Salaris en tarief van een Corrector

Wat is het salaris en tarief van een Corrector? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Corrector in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Corrector

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Corrector bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl