Arbeidsanalist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een arbeidsanalist is gespecialiseerd in het onderzoeken en analyseren van bedrijfsprocessen. Deze onderzoeken en analyses zijn specifiek gericht op het efficiënter en dus goedkoper maken van bedrijfsprocessen. Welke bedrijfsprocessen er precies onderzocht worden kan per bedrijf en organisatie verschillen, maar het heeft altijd met efficiëntie te maken. Denk bijvoorbeeld aan het veranderen van een productieproces, zodat het productieproces sneller uitgevoerd kan worden waardoor het bedrijf of organisatie geld kan besparen. De kostenreductie kan mogelijk geworden omdat het productieproces sneller uitgevoerd kan worden of omdat bepaalde handelingen niet meer uitgevoerd hoeven te worden door mensen.

Het besparen op bedrijfsprocessen en op arbeidskosten is voor werkgevers erg belangrijk, omdat dit meestal een direct winst zal opleveren. Het is de arbeidsanalist die processen analyseert op de werkvloer die dit mogelijk maken. Het verhogen van de arbeidsproductiviteit speelt hierbij een belangrijke rol. De arbeidsanalist bekijkt over het algemeen niet alleen bedrijfsprocessen maar ook naar andere factoren die van invloed kunnen zijn op het bedrijfsproces. Denk bijvoorbeeld aan de toiletten of aan de kantine die onnodig ver geplaatst is van de werkplek. Bij een grote fabriek of kantoor met veel arbeiders kan al snel berekend worden dat iedere minuut lopen op jaarbasis veel verloren uren zal opleveren voor de werkgever.

Vooral bij grote fabrieken is het belangrijk om de bedrijfsprocessen te optimaliseren. Hierbij kan een arbeidsanalist in een vroeg stadium helpen door te analyseren waar de moeilijke punten liggen. Denk aan een autofabriek die een nieuw model auto op de markt wil brengen, waarbij een nieuwe productielijn opgezet moet worden. Voor dit soort productielijnen is het belangrijk dat ze optimaal functioneren. Maar de medewerkers moeten bijvoorbeeld ook precies weten wat ze moeten doen wanneer de productielijn stil komt te liggen, om de schade te bepreken.

Een arbeidsanalist is niet alleen bezig met het zoeken naar tijdswinst of methodes om minder personeel in te kunnen zetten. Het analyseren heeft ook betrekking op het efficiënter inzetten van personeel en het verbeteren van bestaande bedrijfsprocessen. Dit doet de arbeidsanalist door te analyseren, te onderzoeken en uiteindelijk te rapporteren aan het management. Ook het opstellen van tijdschema's en het klokken van bestaande bedrijfsprocessen kan hierbij een belangrijke rol spelen. Zie voor meer informatie ook het beroep bedrijfsadviseur, dat raakvlakken heeft met het beroep arbeidsanalist.

Het productieproces van begin tot eind:

Opleidingen tot arbeidsanalist

Als arbeidsanalist bestaan er verschillende passende opleidingen op verschillende niveaus, zoals de Hbo-opleiding Bedrijfseconomie, de Hbo-opleiding Commerciële Economie of de Hbo-opleiding Human Resource Management. Op universitair niveau kan de opleiding Bedrijfskunde of de opleiding International Business Administration een aanrader zijn.

Bedrijven waar een arbeidsanalist werkzaam kan zijn

Een arbeidsanalist is over het algemeen werkzaam voor de grotere bedrijven of voor een adviesbureau op het gebied van arbo.

Competenties arbeidsanalist

Een arbeidsanalist moet over een goed analytisch vermogen beschikken, zodat hij of zij snel kan doordringen tot de kerntaak. Daarnaast speelt inzicht en het conceptueel denken een belangrijke rol, om zo op een goede manier inzicht te kunnen krijgen in bepaalde bedrijfsprocessen. Ook overtuigingskracht en doorzettingsvermogen zijn binnen dit beroep belangrijke woorden, omdat de arbeidsanalist meestal diverse mensen zal moeten overtuigen, zoals het management.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als arbeidsanalist

Het arbeidsmarktperspectief als arbeidsanalist is over het algemeen redelijk goed te noemen. Er is voldoende vraag naar goed opgeleide arbeidsanalisten vanuit grote bedrijven en overheden. De doorgroeimogelijkheden als arbeidsanalist moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris arbeidsanalist

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden omdat je voor uiteenlopende soorten bedrijven in verschillende branches werkzaam kan zijn. Een arbeidsanalist in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 3800 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Dit beroep komt in de praktijk op verschillende niveaus voor, waardoor het salaris erg kan verschillen.

Mijnzzp.nl