Team Mijnzzp

AI-chatbot

ChatGPT is de laatste weken vaak onderwerp van gesprek en het houdt ook bij Google de gemoederen bezig. Zelfs zo dat Google de komende tijd een AI-chatbot gaat toevoegen aan de eigen zoekmachine. Dit is op te maken uit dat wat Sundar Pichai als topman van Alphabet (moederbedrijf van Google) heeft laten weten. Het is vermoedelijk zo dat de AI-chatbot van Google gelijkenissen vertoont met ChatGPT.

Taalmodellen met AI

Het is in elk geval op korte termijn al mogelijk om taalmodellen met AI te gebruiken. Deze functionaliteit dient dan als een zoek-assistent op een innovatieve en experimentele wijze. Dit liet Pichai bij een toelichting op de kwartaalcijfers van het moederbedrijf van Google weten. De AI-reis bevindt zich nog maar in de beginfase en Pichai meldde dat het beste dan ook nog moet komen. Het is de bedoeling dat de feedback van gebruikers bijdragen aan het op een veilige manier verbeteren van AI-modellen.

AI-chatbot: snel antwoord op vragen

Er is eerder al uitgelekt dat er een AI-chatbot komt in de Google zoekmachine. De functie hiervan is dat gebruikers van de zoekmachine snel een antwoord vinden op vragen zonder daarvoor een website te bezoeken. Overigens is Google al vele jaren bezig met kunstmatige intelligentie, zoals met vergelijkbare taalmodellen van OpenAI. Pichai liet weten dat de AI-taalmodellen van Google in weken tot maanden beschikbaar komen voor gebruikers van de zoekmachine. De taalmodellen zijn onder meer te gebruiken om teksten te produceren, maar ook om geheel automatisch een samenvatting te laten maken. Daarbij is wel gesteld dat de modellen nog praktischer in gebruik zijn als de informatie up-to-date en op feiten gebaseerd is.

Andere partijen

Het AI-taalmodel van ChatGPT is op basis van informatie uit het verleden getraind met data van 2021 en verder terug. De informatie is wat dat betreft dus niet altijd actueel te noemen en daarom ook niet altijd feitelijk juist. Het is wel de bedoeling dat er binnenkort een nieuwe versie komt van OpenAI. Er komt verder een betaald abonnement voor ChatGPT Plus om altijd toegang te krijgen tot de chatbot. Microsoft houdt zich er eveneens mee bezig en wil onder meer AI-functie in de Bing-zoekmachine integreren en opnemen in Office-programma's.

Mijnzzp.nl