Team Mijnzzp

Google

Een beetje SEO-kenner is inmiddels bekend met de laatste Google Core Update van maart en april 2024, en deze heeft ervoor gezorgd dat sommige websites behoorlijk zijn gedaald in de zoekresultaten. Er zijn dan ook veel websites die veel van hun dagelijkse bezoekers hebben verloren en minder prominent voorkomen in de belangrijkste zoekmachine. Er zijn zelfs voorbeelden te vinden van websites die volledig zijn verdwenen uit de zoekresultaten van Google. Dit betreft over het algemeen websites die te maken hebben gehad met een handmatige actie vanuit Google.

Inhoudsopgave
Belangrijkste Google update
SEO is aan het veranderen
Ben je geraakt door deze Core Update?
Niet alleen afhankelijk zijn van Google

Belangrijkste Google update

Veel mensen spreken van de belangrijkste Google update van de laatste jaren, en deze heeft dan ook een grote impact gehad op verschillende websites. Dat bepaalde websites inmiddels te maken hebben met minder bezoekers na de update kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan het gebruik van vervallen domeinen, het toepassen van scaled content, autoriteitsmisbruik en aan het massaal produceren van AI-gegenereerde content. Google is op zichzelf niet tegen AI-teksten, maar heeft wel maatregelen getroffen om misbruik te voorkomen. Zo zijn er voorbeelden te vinden van websites die tot wel 1000 artikelen per dag publiceerden. Deze websites zijn momenteel bijna allemaal niet meer vindbaar binnen de zoekmachine van Google.

SEO is aan het veranderen

Google heeft het steeds vaker over het maken van behulpzame content (helpful content) en wil het uitsluitend schrijven voor de zoekmachine ontmoedigen. In de visie van Google moet content nuttig zijn voor mensen. Het overmatig gebruiken van bepaalde zoekwoorden wordt door Google bijvoorbeeld niet langer beschouwd als nuttig. Desondanks zijn er nog steeds veel webmasters die SEO op de oude manier blijven toepassen, wat eigenlijk niet veel zin meer heeft. Tegenwoordig kijkt Google vooral naar de E-A-T-score (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) en dat is belangrijk voor SEO.

Het algoritme van Google is aangepast na de Core Update, waardoor de meeste webmasters te maken hebben met (grote) veranderingen in de zoekresultaten van Google. Er zijn verschillende voorbeelden te vinden van websites die geconfronteerd zijn met een halvering van het aantal bezoekers. De impact van de Core Update kan dus aanzienlijk zijn en het herstellen van de update kan lastig zijn. 

Ben je geraakt door deze Core Update?

Mocht je te maken hebben gehad met een handmatige penalty of een forse daling van het aantal bezoekers, dan kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn. Het is over het algemeen verstandig om het probleem op te zoeken binnen Google Search Console. Daar zou je meldingen moeten kunnen vinden over wat de precieze oorzaak is. Als je systematisch gebruik hebt gemaakt van AI-teksten, is het raadzaam om deze teksten te verwijderen als ze niet nuttig zijn. Zoals eerder aangegeven betreft dit vooral het misbruik van AI-teksten. Het herstel na de Core Update zal over het algemeen pas kunnen plaatsvinden nadat de website is aangepast, en je zult waarschijnlijk moeten wachten tot de volgende Google update.

Niet alleen afhankelijk zijn van Google

Het is altijd goed om je te realiseren dat je niet alleen afhankelijk moet zijn van Google als het gaat om het aantrekken van bezoekers. Steeds meer mensen maken ook gebruik van de zoekmachine Bing, en je kunt je ook richten op andere platforms om bezoekers aan te trekken. Natuurlijk blijft Google veruit de belangrijkste zoekmachine, maar er zijn ook andere effectieve manieren om meer bezoekers aan te trekken.

Mijnzzp.nl