Team Mijnzzp

Zoekmachine

Onlangs heeft er een grote Google update plaatsgevonden die veel websites heeft beïnvloed. Zoals gebruikelijk na een update zijn er winnaars en verliezers, maar het opvallende aan de laatste update is toch wel dat er dit keer opvallend veel verliezers zijn. Veel websites hebben na de update aanzienlijk minder bezoekers. Er doen allerlei geruchten de ronde over de mogelijke oorzaken, zoals het gebruik van AI-teksten of het verkeerd toepassen van linkbuilding. De waarheid is dat momenteel iedereen speculeert en niemand het zeker weet. Een ander gerucht is bijvoorbeeld dat Google affiliate websites minder prominent weergeeft, omdat het om een tussendienst gaat.

Inhoudsopgave
Winnaars en verliezers Google update
Voorkom strafpunten vanuit Google
Heeft bloggen nog zin na de Google update

Winnaars en verliezers Google update

Dit keer zijn er niet veel winnaars na de update van Google, maar het is wel opvallend dat Reddit een aanzienlijke groei laat zien na de update van Google. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat Google een licentiedeal heeft gesloten met Reddit voor het trainen van nieuwe AI-diensten. Momenteel klagen veel mensen dat ze opvallend veel Reddit zoekresultaten te zien krijgen na het invoeren van een zoekopdracht.

Wat betreft de verliezers na de update, zijn er talloze voorbeelden te noemen. Veel websites zijn negatief beïnvloed door de update. Dit heeft ook te maken met veranderingen binnen Google zelf. Zo worden er meer video's weergegeven en zijn de klassieke zoekresultaten minder prominent aanwezig.

Mocht je eventueel te maken hebben met minder bezoekers, dan hoeft dit niet meteen te betekenen dat je iets verkeerds hebt gedaan. Google ondergaat momenteel namelijk grote veranderingen. Het kan zijn dat deze veranderingen van invloed zijn op de zichtbaarheid van je website in de zoekresultaten.

Voorkom strafpunten vanuit Google

Het is momenteel belangrijker dan ooit om je te houden aan de richtlijnen van Google als je goed vindbaar wilt blijven binnen de zoekresultaten van Google. Het lijkt er sterk op dat Google hun richtlijnen steeds strenger toepast, wat grote gevolgen kan hebben voor de vindbaarheid van je website als je hier niet aan voldoet.

Ook SEO ondergaat veranderingen en steeds meer marketeers spreken over SGE, wat staat voor Search Generative Experience. Google SGE is bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen het beste mogelijke antwoord krijgen na het invoeren van een zoekopdracht. Het betreft dus een nieuwe methode om antwoorden weer te geven binnen de zoekmachine van Google. Overigens maakt ook E-A-T hier deel van uit.

Heeft bloggen nog zin na de Google update

Vanzelfsprekend blijft bloggen belangrijk wanneer je bezoekers wilt aantrekken vanuit Google, maar het is wel zo dat kwaliteit en relevantie steeds belangrijker worden. Het lukraak schrijven van lange blogs om te scoren op zoekwoorden zal je in de toekomst niet veel extra bezoekers meer opleveren. Google geeft de voorkeur aan content die kort maar krachtig antwoord geeft op een bepaald onderwerp.

Er bestaat echter wel het risico dat Gemini (eerder Bard), het AI-model van Google, steeds betere antwoorden kan geven, waardoor minder mensen gebruik zullen maken van de traditionele zoekresultaten. Een blog schrijven over hoelang een taart moet bakken kan bijvoorbeeld nu al door Gemini worden beantwoord. Het beantwoorden van algemene vragen, zoals 'hoe' en 'wat' vragen, in een blog zal waarschijnlijk steeds minder bezoekers opleveren.

Mijnzzp.nl