Opleiding tot Bloemist

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau drie
VooropleidingMedewerker Bloembinden (Mbo 2)
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingManager Bloembinden (Mbo 4)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker bloembinden

Wie als bloemist een passende opleiding zoekt zal al snel uitkomen bij de Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker bloembinden. Tijdens deze opleiding leer je onder andere hoe je precies bloemen moet verzorgen, hoe je handgemaakte boeketten maakt, hoe je bruidsboeketten maakt, hoe je corsages maakt en leer je algemene zaken zoals winkelverkoop, kassahandelingen inkoop, klanten ontvangen, het bijhouden van de winkel en het bepalen van het assortiment. De Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker bloembinden is dus niet alleen gericht op vakinhoudelijke kennis met betrekking tot bloemen en planten maar gaat verder dan dat, omdat ook de winkelvaardigheden uitgebreid aan bod zullen komen tijdens de opleiding. Over het algemeen zal je tijdens de opleiding diverse keren stage lopen bij een erkend leerbedrijf en zal je diverse praktijkexamens moet afleggen die, naast de theorie-examens, meetellen voor het uiteindelijke diploma. Als aanstaande bloemist is het belangrijk dat je over de benodigde creativiteit beschikt, omdat je steeds weer met verrassende nieuwe ideeën moet weten te komen. Als bloemist werk je overigens niet alleen met bloemen of planten maar ook met andere materialen zoals glas, papier, hout en touw, zodat je als bloemist/arrangeur steeds weer met nieuwe verrassende ontwerpen aankomt.

Opleidingsduur en niveau vakbekwaam medewerker bloembinden

De Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker bloembinden zal over het algemeen drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau drie

Vervolgopleidingen vakbekwaam medewerker bloembinden

Na het afronden van de Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker bloembinden niveau drie is het automatisch mogelijk om door te groeien tot de Mbo-opleiding manager bloembinden niveau vier. De Mbo-opleiding manager bloembinden is een bredere opleiding, die ook meer verantwoordelijkheden zal geven. Deze opleiding is zeker aan te raden wanneer iemand zelf een bloemenspeciaalzaak wil starten.

Vooropleiding vakbekwaam medewerker bloembinden

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo, voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker bloembinden niveau drie. Er is overigens ook een Mbo-opleiding medewerker bloembinden niveau twee, die gezien kan worden als een passende vooropleiding, omdat tijdens deze opleiding alle basisvaardigheden geleerd worden van het bloemschikken. De meeste scholen zullen eerst ook een intakegesprek houden, om te bekijken of deze opleiding wel bij je past.

Mijnzzp.nl