IJskunstenaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep ijskunstenaar
Wat doet een ijskunstenaar
IJssculpturen maken
Waar worden ijssculpturen voor gebruikt
IJssculpturen Scheveningen
IJssculpturen Zwolle
Film: ijssculpturen:
Opleidingen tot ijskunstenaar
Bedrijven waar een ijskunstenaar werkzaam kan zijn
Competenties ijskunstenaar
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ijskunstenaar
Arbeidsvoorwaarden en salaris ijskunstenaar
Eigen bedrijf starten als IJskunstenaar
Boekhoudprogramma vergelijken IJskunstenaar

Beroep ijskunstenaar

Een ijskunstenaar is een kunstenaar die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen en maken van ijssculpturen. IJssculpturen behoren toe tot de beeldhouwkunst, wat een onderdeel is van de beeldende kunst. Beeldhouwkunst is een algemene benaming voor beeldwerken, die gemaakt kunnen worden van verschillende materialen. Ook ijssculpturen die gemaakt worden van ijs behoren dus toe tot de beeldhouwkunst. IJssculpturen zijn bijzondere kunstvoorwerpen, omdat ze afhankelijk van de omgevingstemperatuur meteen smelten. De levensduur van ijssculpturen kan dan ook variëren van enkele uren tot enkele maanden afhankelijk van de temperatuur. In de meeste gevallen zullen ijssculpturen in de buitenlucht gemaakt worden en niet langer meegaan dan enkele uren of dagen. Alleen binnen gecontroleerde koude omgevingen zullen ijssculpturen voor een langere periode goed blijven. Ook het gebruiken van speciaal droogijs kan helpen voorkomen dat ijssculpturen snel smelten. IJssculpturen kunnen om verschillende redenen gemaakt worden door ijskunstenaars, zoals om artistieke redenen of ter decoratie om een bepaalde uitstraling te versterken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan restaurants of aan huwelijken. De term ijskunstenaar moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een ijskunstenaar verschillende soorten beeldhouwkunst kan maken. Het beroep ijskunstenaar is aan te merken als bijzonder beroep, omdat je tijdelijke kunstvoorwerpen zal ontwerpen en maken. Daarnaast is het zo dat lang niet alle kunstenaars zomaar beeldhouwwerken van ijs kunnen maken, omdat het kunnen maken van ijssculpturen om veel kennis en ervaring vraagt. IJssculpturen zijn over het algemeen populair, omdat ijssculpturen bijzondere tijdelijke kunstvoorwerpen zijn. Daarnaast is het bijzonder om kunstvoorwerpen te kunnen maken van bevroren water.

Wat doet een ijskunstenaar

Een ijskunstenaar moet dus aangemerkt worden als kunstenaar die zich gespecialiseerd heeft in IJskunst. Een andere benaming voor het maken van ijssculpturen kan ook zijn icecarving. Het IJS waarmee een ijskunstenaar zal werken moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om op een goede manier bewerkt te kunnen worden. Zo is het belangrijk dat het ijs bestaat uit schoon en zuiver water zodat het ijs transparant is. Ook moet het ijs voorzien zijn van zo min mogelijk luchtbellen. De kerntemperatuur van het ijs moet min 10 à min 15 graden Celsius zijn. Omdat er sprake kan zijn van temperatuurverschil tussen het ijs en de omgevingstemperatuur is het belangrijk dat een ijskunstenaar het kraken (scheuren) van het ijs zal proberen te voorkomen tijdens de bewerking. In sommige gevallen kan een ijskunstenaar ook aangemerkt worden als straatartiest, echter kan dit verschillen per ijskunstenaar. IJskunst kent verschillende toepassingsmogelijkheden, zoals evenementen, feesten of bijvoorbeeld tentoonstellingen.

IJssculpturen maken

Het maken van ijssculpturen als ijskunstenaar zal over het algemeen uitgevoerd worden met verschillende gereedschappen zoals een kettingzaag, waarmee de ijskunstenaar probeert het beeld vorm te geven. Afhankelijk van de details kan een ijskunstenaar ook meer fijn gereedschappen gebruiken zoals een hamer en beitel. Het maken van beeldhouwkunst door middel van ijsblokken is niet heel makkelijk en zal vragen om de juiste kennis en ervaring. De ijsblokken die gebruikt worden door een ijskunstenaar kunnen variëren van kleine ijsblokken tot ijsblokken van ongeveer twee meter hoog. Afhankelijk van de soort ijskunstenaar kan een ijskunstenaar ook andere beeldhouwkunst ontwerpen zoals sneeuwbeelden, maar dit kan per kunstenaar verschillen.

Waar worden ijssculpturen voor gebruikt

IJssculpturen zijn bijzondere kunstvoorwerpen die gemaakt worden om te tonen aan het publiek. In veel gevallen betreft dit speciale ijsbeelden festivals waarbij meerdere ijskunstenaars hun kunsten vertonen aan het publiek. Een andere toepassing van ijssculpturen kan weer zijn ter decoratie tijdens bijzondere evenementen, zoals een huwelijksfeest.

IJssculpturen Scheveningen

IJssculpturen Scheveningen is een jaarlijks evenement dat plaatsvindt in Scheveningen. Tijdens IJssculpturen Scheveningen worden getalenteerde kunstenaars uit verschillende landen uitgenodigd om prachtige sculpturen te creëren uit ijs. Met behulp van speciale technieken en gereedschappen transformeren ze enorme blokken ijs tot adembenemende kunstwerken. De sculpturen variëren in grootte en complexiteit en kunnen variëren van gedetailleerde beelden van dieren, architectonische structuren, historische figuren tot fantasierijke en abstracte creaties.

IJssculpturen Zwolle

Ook in Zwolle is een jaarlijks IJsbeelden Festival. Bezoekers kunnen de sculpturen bewonderen, terwijl ze door een tentoonstellingsruimte wandelen. De ijssculpturen worden prachtig verlicht, waardoor ze een magische uitstraling krijgen. Bezoekers kunnen de details van de sculpturen bewonderen, de unieke transparantie van het ijs ervaren en zich verwonderen over de vakmanschap en creativiteit van de kunstenaars.

Film: ijssculpturen:

Opleidingen tot ijskunstenaar

Er bestaan geen specifieke opleidingen tot ijskunstenaar anders dan de hbo-opleiding Beeldende Kunst. Een ijskunstenaar hoeft niet over de opleiding Beeldende Kunst te beschikken om ijssculpturen te kunnen maken, omdat iedereen kan proberen om ijssculpturen te maken. Het leren maken van ijssculpturen zal deels bestaan uit het simpelweg proberen te maken van ijssculpturen en uit je eigen creativiteit als kunstenaar. Dit neemt niet weg dat er wel degelijk veel kunstenaars gespecialiseerd zijn in het maken van ijssculpturen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf als ijskunstenaar, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een ijskunstenaar werkzaam kan zijn

Een ijskunstenaar is niet werkzaam voor bedrijven, omdat de meeste ijskunstenaars aangemerkt moeten worden als ondernemer. Daarnaast is het zo dat ijskunstenaars niet beroepsmatig actief hoeven te zijn. Als ijskunstenaar ben je een beeldend kunstenaar en kan je wellicht andere kunstvormen ontwerpen en maken. Het beroep ijskunstenaar kan in de meeste gevallen niet aangemerkt worden als fulltime beroep.

Competenties ijskunstenaar

De belangrijkste competenties van een ijskunstenaar zijn creativiteit en doorzettingsvermogen. Het leren maken van ijssculpturen is over het algemeen niet heel makkelijk en zal veel oefenen inhouden. Een andere belangrijke competentie kan inspiratie zijn, omdat je steeds nieuwe bijzondere ontwerpen moet bedenken. Ook veiligheid is als ijskunstenaar aan te merken als een belangrijke competentie, omdat het werken met een kettingzaag potentieel gevaarlijk is. Als je beroepsmatig actief bent als ijskunstenaar kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, inzicht, flexibiliteit, aanpassingsvermogen, secuur, presteren, energie en motivatie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ijskunstenaar

Arbeidsmarktperspectief als ijskunstenaar is niet echt van toepassing, omdat het beroep ijskunstenaar niet gezien kan worden als een gewoon beroep. Daarnaast zijn de meeste kunstenaars werkzaam als ondernemer of hobbymatig actief als kunstenaar. Met andere woorden zal een ijskunstenaar zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen. De doorgroeimogelijkheden van een ijskunstenaar kunnen gezien worden in het verkrijgen van meer opdrachten. Dit is over het algemeen alleen mogelijk door het opbouwen van een goede naam als ijskunstenaar.

Arbeidsvoorwaarden en salaris ijskunstenaar

Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn verder niet van toepassing op een ijskunstenaar, omdat een ijskunstenaar werkzaam zal zijn als ondernemer of hobbymatig actief zal zijn. Een ijskunstenaar kan wel in opdracht werken voor bedrijven die belangstelling hebben naar bijzondere ijssculpturen.

Eigen bedrijf starten als IJskunstenaar

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als IJskunstenaar, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken IJskunstenaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als IJskunstenaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een IJskunstenaar.

Mijnzzp.nl