Front-end developer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep front-end developer
Een carrière starten als front-end developer
Werken als front-end developer
Taken als front-end developer:
Beroepsfilm front-end developer:
Beroepsfilm front-end developer:
Opleidingen tot front-end developer
Bedrijven waar een front-end developer werkzaam kan zijn
Competenties front-end developer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als front-end developer
Arbeidsvoorwaarden en salaris front-end developer
Eigen bedrijf starten als Front-end developer
Boekhoudprogramma vergelijken Front-end developer

Beroep front-end developer

Een front-end developer is een programmeur die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van technische aspecten die betrekking hebben op de voorkant van een website, programma of applicatie. Het gaat daarbij om het visueel aantrekkelijk maken van de front-end die uiteraard optimaal dient te functioneren. Een front-end developer heeft een belangrijke functie omdat de front-end in belangrijke mate bepaald of bezoekers een website lang bezoeken en weer terugkomen. De meeste front-end developers beschikken over een specialisatie in een specifiek framework of bepaalde programmeertaal. Front-end heeft betrekking op dat deel van een website, app of programma dat zichtbaar is voor bezoekers. Een van de taken van een front-end developer is het ontwerpen en programmeren van het front-end deel. Ook het testen en implementeren maken deel uit van de werkzaamheden. Naast de technische kant geldt dat de aandacht eveneens is gericht op de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Daarbij is het onder meer van belang om rekening te houden met de toepassing op verschillende browsers, devices, besturingssystemen en resoluties. De werkzaamheden zijn samen te vatten als het vertalen van een webdesign naar een compleet functionerend aantrekkelijk geheel. Het optimaliseren van de website is een specifieke taak. Dat geldt eveneens voor het realiseren van een perfecte performance, zoals een snelle laadtijd. Een andere taak van een front-end developer is om rekening te houden met de vindbaarheid in de zoekmachines. Bij de ontwikkeling dient dan ook al gelet te worden op SEO. De front-end wordt overigens ook wel aangeduid als gebruikersinterface of user interface. Een andere benaming voor het beroep van front-end developer is ook wel front-end ontwikkelaar of front-end programmeur.

Een carrière starten als front-end developer

Een front-end developer is dus aan te merken als een programmeur en als webdesigner die over de benodigde kennis dient te beschikken. Een front-end developer is overigens eveneens aan te merken als een grafisch vormgever. Het is heel goed denkbaar dat een front-end developer zich gespecialiseerd heeft in één programmeertaal. Het komt echter vaker voor dat er sprake is van een specialisatie in verschillende programmeertalen. Zo zijn er front-end developers die werkzaam zijn als NET-developer of gespecialiseerd zijn in PHP of Java. Veel voorkomende programmeertalen zijn bijvoorbeeld NET, HTML, Javascript en CSS-opmaak elementen. Er zijn verschillende vraagstukken waarmee een front-end developer te maken krijgt tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Bijvoorbeeld met het vraagstuk wat de beste wijze is om een CMS op te bouwen. Of op welke manier een design te realiseren is dat optimaal responsive is en dus op alle devices te gebruiken is. Zo zijn er eveneens vraagstukken die betrekking hebben op verschillen tussen browsers. Een ander vraagstuk heeft betrekking op de optimalisatie voor de zoekmachine. Daarbij gaat het onder meer om headings en opmaakaspecten, net als om de toepassing van plug-ins die uiteraard voor de zoekmachine zichtbaar dienen te zijn.

Werken als front-end developer

Je hebt als front-end developer vaak te maken met andere specialisten, zoals een back-end developer net als met software testers, SEO specialisten, applicatiebeheerders en content managers. Bovendien komt het regelmatig voor dat een front-end developer onderdeel is van eens scrum team en met scrum masters samenwerkt. Binnen het beroep front-end developer staat de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van bezoekers op websites of apllocaties centraal. Een front-end developer houdt bij het ontwikkelen en programmeren rekening met het gebruik van verschillende browsers. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat een goed werkende website in Google Chrome als browser prima werkt, maar in Microsoft Edge minder goed functioneert. Bijvoorbeeld door opmaakfouten, zodat knoppen voor bezoekers niet naar behoren functioneren of anders in beeld komen. Het kan ook zo zijn dat een front-end developer zich richt op het verder ontwikkelen van bestaande applicaties. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het door ontwikkelen van een chatbot portaal. Chatbots nemen een steeds belangrijker plek in op websites om bezoekers snel van dienst te zijn. Het visualiseren van data is dan een specifieke taak, net als het optimaliseren van verschillende onderdelen.

Taken als front-end developer:

  • Technische ontwikkeling front-end.
  • Optimaliseren van websites voor devices.
  • Perfecte performance realiseren.
  • Opbouwen van templates.
  • Rekening houden met compatibiliteit browsers.
  • Optimalisatie voor de zoekmachine.
  • Ontwerpen en programmeren.
  • Testen en implementeren.
  • Design en programmatuur verbinden.
  • Programmeertaal toepassen.
  • Uitbreiden bestaande applicaties.
  • Onderhouden en beheren.
  • Opstellen van klantdocumentatie.

Beroepsfilm front-end developer:

Beroepsfilm front-end developer:

Opleidingen tot front-end developer

Er zijn meerdere geschikte opleidingen te onderscheiden, zoals de hbo-opleiding ICT of de opleiding tot programmeur. Ook een hbo-opleiding informatie vormt een prima basis om als front-end developer te werken. Dat geldt eveneens voor een universitaire opleiding in de vorm van Computer Science net als Technische Informatie. Het is in het algemeen zo dat het beroep front-end developer een functie betreft op minimaal hbo-niveau. Het is dus op verschillende manieren mogelijk om een front-end developer opleiding te volgen. Wanner je gaat starten als zzp'er, dan is het ook nodig om na te denken over het opzetten van de boekhouding. Dit kun je wel het beste doen met behulp van een online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een front-end developer werkzaam kan zijn

Er zijn uiteenlopende bedrijven waar een front-end developer werkzaam kan zijn, zoals voor een softwareontwikkelaar. Het is eveneens mogelijk om als ondernemer deze functie uit te oefenen of in de vorm van een consultant werkzaam te zijn. Het gaat in alle gevallen wel om een functie met werkzaamheden binnen een ICT-omgeving.

Competenties front-end developer

Een front-end developer dient over een verscheidenheid aan competenties te beschikken om de werkzaamheden uit te voeren. In de eerste plaats is technisch en wiskundig inzicht een vereiste. Een front-end developer dient ook over een innovatieve en resultaatgerichte instelling te beschikken. Ook doorzettingsvermogen is een belangrijke competentie net als een onderzoekende en kritische houding. Accuraat zijn en nauwkeurig werken zijn eveneens belangrijke competenties net als analytische eigenschappen. Het is ideaal om voor dit beroep een perfectionist te zijn met oog voor details. Zelfstandig kunnen werken is van belang, maar kunnen samenwerken met anderen is eveneens van belang.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als front-end developer

Het arbeidsmarktperspectief voor front-end developers is zeer gunstig. Er is altijd vraag naar nieuwe websites, applicaties en programma’s. Bovendien zijn er bestaande websites die verbeterd kunnen worden. Het is de verwachting dat de vraag blijft, zodat er in de toekomst voldoende werk is voor front-end developers. De functie brengt met zich mee dat er meerdere opties zijn om door te groeien. Bijvoorbeeld naar de functie van test ingenieur of door ervaring op te doen en afdelingsmanager te worden. Het mogen begeleiden van belangrijke en grote projecten als projectleider is eveneens een stapje hoger net als het vervullen van de functie van programmamanager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris front-end developer

Het salaris van een front-end developer komt gemiddeld uit tussen de 3.000 euro en 4.500 euro bruto per maand. De opleiding en ervaring spelen een rol in de exacte hoogte van het maandelijkse inkomen. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van een eventuele cao en van de werkgever.

Eigen bedrijf starten als Front-end developer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Front-end developer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Front-end developer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Front-end developer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Front-end developer.

Mijnzzp.nl