Event manager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep event manager
Wat doet een event manager
Wat is eventmanagement
Evenementen plannen
Diverse taken als event manager:
Film: beroep event manager
Film: event manager
Opleidingen tot event manager
Bedrijven waar een event manager werkzaam kan zijn
Competenties event manager
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als event manager
Arbeidsvoorwaarden en salaris event manager
Eigen bedrijf starten als Event manager
Boekhoudprogramma vergelijken Event manager

Beroep event manager

Een event manager houdt zich bezig met het organiseren en aansturen van evenementen. Het karakter van evenementen waarbij een event manager verantwoordelijk is voor de organisatie varieert. Het kan bijvoorbeeld gaan om de organisatie van een meerdaags festival, maar ook om een concert. Naast de evenementen die gericht zijn op entertainment is het ook mogelijk dat de focus ligt op het organiseren en aansturen van bijvoorbeeld congressen, conferenties en open dagen. Het gaat doorgaans om grote evenementen, waarbij het de verantwoordelijkheid van een event manager is om alles op rolletjes te laten verlopen. De werkzaamheden lopen uiteen en verschillen per evenement. Een van de taken is bijvoorbeeld het opstellen van een compleet programma en draaiboek net als het uitnodigen van relaties die betrokken zijn bij het evenement. Zo is het eveneens van belang om de wensen van de klant te bespreken en prijsopgaven te versturen net als marktonderzoek verrichten om interessante opties te ontdekken. Ook het regelen van opvang voor de deelnemers aan het evenement kan tot de taken van een event manager behoren. Dat geldt dan ook eveneens voor het vervoer. Uiteraard is het eveneens van belang om een geschikte locatie vast te leggen waar het evenement gaat plaatsvinden. Een eventmanager werkt dan ook mee aan de organisatie en uitvoering, waarbij de voorbereidingen van groot belang zijn om het evenement te doen slagen. Naast de organisatie en planning ligt er nog een taak te wachten en dat is het event promoten. Marketing en promotie maken deel uit van de werkzaamheden om zoveel mogelijk belangstellenden te informeren en publiek naar het evenement te krijgen. Verder houdt een event manager zich bezig met het onderhouden van contacten met allerlei partijen die bij het evenement betrokken zijn.

Wat doet een event manager

Een event manager is niet in alle situaties aan te merken als een feestorganisator. Bovendien is het zo dat een feestorganisator doorgaans van een event manager gebruikmaakt. Vanuit de functie en het onderhouden van contacten van betrokkenen komt een event manager met allerlei andere beroepen in aanraking. Denk maar aan het vastleggen van artiesten via artiestenbemiddelaars en zangers net als het regelen van een deejay of dansers als het een festival of concert betreft. Er komt echter meer bij kijken als het om de benodigde diensten gaat voor de organisatie van een evenement. Denk bijvoorbeeld ook maar aan de catering en aan de verkoop van drankjes waar een barman voor in te schakelen is. Of aan de toegang tot toiletten die door een toiletjuffrouw schoon te houden zijn. Een event manager legt en onderhoud eveneens contact met andere partijen. Bijvoorbeeld met een wethouder in het kader van het verkrijgen van een vergunning voor het evenement, net als met een officier van dienst of met een toezichthouder. Bij evenementen in de buitenlucht speelt het milieu een belangrijke rol en is er een link te leggen met het beroep toezichthouder milieu en ruimte. Bij de organisatie van een groot evenement geldt verder dat de beveiliging goed geregeld dient te zijn. In dat kader heeft een event manager dan ook contact met een bedrijf dat voorziet in evenementenbeveiligers. Een event manager heeft meestal ook te maken met verschillende floormanagers.

Wat is eventmanagement

Eventmanagement heeft betrekking op de organisatie en uitvoering van evenementen als festivals, congressen, feesten, beurzen en conferenties. Het gaat dus om de toepassing van projectmanagement waarbij de organisatie van een evenement centraal staat. Overigens zijn er nog veel meer evenementen, waar een manager voor het eventmanagement verantwoordelijk is. Denk maar een bruiloft net als aan een ceremonie of aan een concert. Het begrip eventmanagement is uitgebreid en varieert van het bepalen van de doelgroep tot het onderzoeken van het merk. Ook het ontwerpen van een concept valt daaronder net als de coördinatie aangaande de technische zaken die nodig zijn om het evenement succesvol te laten zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan geluidstechnici of geluidsman.

Evenementen plannen

Er zijn allerlei organisaties en bedrijven die evenementen plannen. Denk ook maar aan sportevenementen van grote omvang, zoals de Olympische Spelen, net als liefdadigheidsorganisaties die voor een goed doel een zwemwedstrijd in open water organiseren. Een event manager is daarin een belangrijke spil om onder meer de locatie te selecteren, net als de vergunningaanvraag te regelen en contact te leggen met alle partijen die voor, tijdens en na het evenement een rol spelen. Overigens is elk evenement natuurlijk weer anders en daarom is er ook een onderscheid te maken in de wijze van organisatie en uitvoering die telkens anders kan zijn. Een event manager is in elk geval verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van een evenement. Dat betekent onder meer dat er verantwoordelijkheid bestaat voor de creatieve kant, net als voor het technische deel en de logistiek, maar ook voor de marketing en promotie van het evenement.

Diverse taken als event manager:

  • Marktonderzoek.
  • Klantbehoefte inventariseren.
  • Prijsopgaven versturen.
  • Diensten verzorgen.
  • Deelnemers vastleggen.
  • Contacten onderhouden.
  • Vergunningen regelen.
  • Locatie vastleggen.
  • Event promoten.

Film: beroep event manager

Film: event manager

Opleidingen tot event manager

Er is een opleiding beschikbaar die in een goede basis voorziet om als event manager te werken. Dat betreft de hbo-opleiding Media en Entertainment. Tijdens deze opleiding is er onder meer aandacht voor projectmanagement, marktonderzoek, marketing, ontwikkeling van concepten, communicatie en juridische zaken. Kortom, alles waar een event manager mee te maken krijgt. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een event manager werkzaam kan zijn

Het is als event manager mogelijk om voor een organisatiebureau werkzaam te zijn net als voor een muziekhal of voor een impresariaat, waarbij een impresario events verkoopt. Daarnaast kan een event manager werkzaam zijn voor een congrescentrum.

Competenties event manager

Een event manager heeft veel verantwoordelijkheid voor allerlei werkzaamheden en het is dan ook belangrijk om een duizendpoot te zijn. Daarbij is het goed kunnen plannen, organiseren en overzicht houden van groot belang. Het is nogal een complex beroep omdat je met zoveel verschillende gebieden te maken hebt. Bijvoorbeeld ook met contractmanagement, maar het is zeker ook belangrijke om passie te hebben voor het vak. Het is verder stressvol werk, zodat je stressbestendig dient te zijn. In het kader van conceptontwikkeling komt inspiratie van pas en is het belangrijk om creatief te zijn. Er zijn veel contacten te leggen en te onderhouden, zodat communicatieve eigenschappen en sociale vaardigheden erg belangrijk zijn. Je bent als event manager verantwoordelijk voor de organisatie en uitvoering, maar werkt daarin wel veel samen met anderen. Daarom is het kunnen samenwerken een belangrijke competentie. Een flexibele instelling is verder ook belangrijk.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als event manager

Het arbeidsmarktperspectief voor een event manager is als gunstig te zien, want er zijn allerlei evenementen om te organiseren. Niet alleen nu, maar zeker ook in de toekomst. Als het om doorgroeien gaat, is het mogelijk om als event manager ervaring op te doen en naam op te bouwen om bijvoorbeeld ook over de grens internationale events te organiseren en uit te voeren. In dat geval kan er ook sprake zijn van de functie creative director.

Arbeidsvoorwaarden en salaris event manager

Het salaris van een event manager ligt gemiddeld tussen 2.400 euro en 3.600 euro bruto per maand. Overigens is de hoogte van het inkomen onder meer afhankelijk van de sector, waarin een event manager actief is, net als van de omvang van de evenementen. De overige arbeidsvoorwaarden variëren wat dat betreft eveneens en onderscheiden zich onder meer per werkgever. Bijvoorbeeld met een auto van de zaak.

Eigen bedrijf starten als Event manager

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Event manager, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Event manager

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Event manager bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Event manager.

Mijnzzp.nl