Opleiding tot Patissier

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingAllround Brood- en Banketbakker (Mbo 2 of 3)
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingSmall Business en Retail Management (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding patissier

De Mbo-opleiding patissier behoort tot de sector brood & banket en is de meest geschikte opleiding voor het beroep allround patissier. Tijdens de Mbo-opleiding patissier leer je verschillende soorten nieuwe technieken en banketproducten toepassen, die hoofdzakelijk voorkomen tijdens feesten en ander soort evenementen. De opleiding patissier is een praktijkgerichte opleiding waarbinnen je meestal vier dagen in de week zal werken en één dag in de week naar school gaat voor de theorieles. Tijdens de praktijklessen zal je onder toezicht staan van een erkende leermeester die, samen met de stagebegeleider van school, de voortgang in de gaten zal houden. Op verschillende momenten van de opleiding zal je diverse praktijkexamens moeten afleggen die, samen met de theorie-examens, het uiteindelijke diploma vormen. De opleiding patissier is een uitstroomrichting van de opleiding brood & banket en moet gezien worden als een specialistenopleiding. Als patissier is het belangrijk dat je steeds weet te vernieuwen en dus ook creatief bent.     

Opleidingsduur en niveau patissier

De Mbo-opleiding patissier zal over het algemeen één jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen patissier

Na het afronden van de Mbo-opleiding patissier op niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding levensmiddelentechnologie of de lerarenopleiding.

Vooropleiding patissier

De meeste scholen verwachten eerst de afgeronde Mbo-opleiding zelfstandig werkend banketbakker op niveau drie voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding patissier niveau vier. Zonder de Mbo-opleiding zelfstandig werkend banketbakker is het niet mogelijk om deel te nemen aan de opleiding patissier, omdat dan de basiskennis zal ontbreken. In de meeste gevallen zal er ook eerst een intakegesprek gehouden worden voordat je toegelaten wordt tot de opleiding.

Mijnzzp.nl