Bakker

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Bakker?

Een bakker of bakster is een ambachtsman of ambachtsvrouw, die zelfstandig brood, koek, banket en saucijzenbroodjes maakt om te verkopen. Als een bakker alleen verantwoordelijk is voor het opwarmen van producten spreekt men van een koude bakker. Het beroep bakker is dus onder te verdelen tussen ambachtelijke bakker en koude bakker. Als een bakker zijn eigen producten maakt, spreekt men van een warme bakker of van ambachtelijke bakker. Als een bakker geen eigen producten maakt, spreekt men juist van een koude bakker. Tegenwoordig komt het vaker voor dat producten in een fabriek gemaakt worden en alleen afgebakken worden in de winkel. In dat geval kan een bakker niet aangemerkt worden als ambachtelijke bakker. Een bakker is werkzaam in een bakkerij, wat betrekking kan hebben op een bakkerswinkel met of zonder eigen bakkers werkplaats. Als bakker zijn er verschillende specialisaties mogelijk, omdat het bakken van brood- en banketproducten niet zomaar vergeleken kan worden met het bakken van taarten en gebak. Een bakker die zich gespecialiseerd heeft in het bakken van taarten en gebak noemt men patissier. Naast bakkers werkzaamheden kan een bakker verantwoordelijk zijn voor algemene verkoopwerkzaamheden, echter kan dit per bakker verschillen. Wie als bakker wil werken zal een ochtendmens moeten zijn, omdat bakkers vroeg beginnen. Het beroep bakker is aan te merken als redelijk zwaar beroep, omdat de meeste bakkers hard moeten werken om alles op tijd klaar te hebben. Ook moet een bakker over veel vakkennis beschikken om alle producten te kunnen maken. Zo mag het maken van saucijzenbroodjes, krentenbollen, taarten, wit en bruinbrood geen probleem zijn voor een allround bakker. Naast dat de diverse producten lekker moeten smaken is het belangrijk dat alle producten er goed uitzien. Het is daarom belangrijk dat een bakker zorgvuldig omgaat met het maken van de verschillende producten.

Lees verder...

Opleiding tot Bakker

Welke opleiding is nodig om Bakker te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Bakker? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Bakker

Wat is het salaris en tarief van een Bakker? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Bakker in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudsoftware vergelijken voor Bakker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bakker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl