Retentiemedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep retentiemedewerker
Verschillende functies als retentiemedewerker
Wat doet een retentiemedewerker?
Verschil retentiemedewerker en vertegenwoordiger?
Retentie betekenis
Taken als retentiemedewerker:
Beroepsfilm retentiemedewerker:
Film retentiemedewerker:
Opleidingen tot retentiemedewerker
Bedrijven waar een retentiemedewerker werkzaam kan zijn
Competenties retentiemedewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als retentiemedewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris retentiemedewerker
Eigen bedrijf starten als Retentiemedewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Retentiemedewerker

Beroep retentiemedewerker

Een retentiemedewerker staat in contact met bestaande klanten, waarbij er in deze functie een onderscheid is te maken. Zo is het mogelijk om het in het beroep van retentiemedewerker een salesfunctie te bekleden. Bijvoorbeeld door contact op te nemen met bestaande klanten om de afgelopen periode te evalueren. Het gesprek is daarbij meteen aanleiding om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om extra producten te verkopen. Een retentiemedewerker kan echter ook in een functie werkzaam zijn, waarbij de klant met het bedrijf contact opneemt. Een simpel voorbeeld hiervan is als een klant een abonnement wil opzeggen. Bijvoorbeeld een abonnement bij een telecomprovider of bij een loterij. Het is dan de taak om erachter te komen wat de reden van opzegging van het abonnement is. De retentiemedewerker staat de klanten te woord, maar probeert hen van gedachten te laten veranderen. Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom een klant een abonnement wil opzeggen. Als deze reden duidelijk is dan brengt de retentiemedewerker argumenten aan om de opzegging niet door te laten gaan. Overigens is het in deze uitvoering van de functie van retentiemedewerker mogelijk om op verschillende manieren contact te hebben. Naast dat klanten telefonisch contact opnemen met de retentiemedewerker zijn er vaak ook andere kanalen. Zo is de retentiemedewerker eveneens verantwoordelijk voor het afhandelen van verzoeken per mail, brief of via de overstapservice. Daarnaast heeft de retentiemedewerker zonder onderscheid in uitvoering van de functie de taak om klachten en problemen op te lossen. In deze functie is het altijd belangrijk om vragen te stellen aan de klant. Vaak zit er een probleem achter en met het bieden van een concrete oplossing blijft de klant behouden voor het bedrijf.

Verschillende functies als retentiemedewerker

Er is voor het beroep retentiemedewerker in algemene zin ook een andere benaming te gebruiken. Bijvoorbeeld in de functie van klantenservice medewerker of callcenter medewerker met een specifieke taak. In deze beroepen is er namelijk net als bij de retentiemedewerker eveneens sprake van intensief klantcontact. De werkzaamheden bestaan dan ook voornamelijk uit het klantcontact en onderhouden daarvan. Het verschil is dat het beroep van retentiemedewerker meer afgebakend is. Een klantenservicemedewerker is bijvoorbeeld meer algemeen gericht, net als een callcentermedewerker. Een retentiemedewerker richt zich specifiek op het behoud van de klant en het onderhouden van contact. Een retentiemedewerker voert de werkzaamheden zelfstandig uit, maar er is wel sprake van samenwerking met andere functies. Bijvoorbeeld in samenwerking met een vertegenwoordiger die klanten binnenhaalt of in samenwerking met een accountmanager. Daarnaast is er sprake van een teamleider. Zo valt een retentiemedewerker doorgaans onder een sales manager of onder een retail manager. Of er is sprake van een contractmanager of aftersales manager die de leiding heeft over retentiemedewerkers. Welke benaming hier specifiek van toepassing is, hangt van het bedrijf af waar de retentiemedewerker werkt.

Wat doet een retentiemedewerker?

Een retentiemedewerker, ook wel bekend als retentie-expert of klantbehoudspecialist, is verantwoordelijk voor het behouden van bestaande klanten en het stimuleren van klantloyaliteit binnen een organisatie. Hun belangrijkste doel is om ervoor te zorgen dat klanten tevreden blijven en geen reden hebben om over te stappen naar een concurrent. De taken en verantwoordelijkheden van een retentiemedewerker kunnen omvatten:

 • Relatiebeheer: Een retentiemedewerker is verantwoordelijk voor het opbouwen en onderhouden van sterke relaties met bestaande klanten. Ze zorgen voor regelmatig contact, begrijpen de behoeften en verwachtingen van klanten en bieden ondersteuning bij vragen, problemen of klachten.
 • Klanttevredenheid: Het waarborgen van klanttevredenheid is een belangrijk aspect van het werk van een retentiemedewerker. Ze voeren klanttevredenheidsonderzoeken uit, analyseren feedback en nemen maatregelen om eventuele zorgen of problemen aan te pakken. Ze streven ernaar om de klantervaring continu te verbeteren en klanten tevreden te houden.
 • Behoudstrategieën: Een retentiemedewerker ontwikkelt en implementeert strategieën om klanten te behouden. Ze kunnen loyaliteitsprogramma's opzetten, gepersonaliseerde aanbiedingen doen, klantgerichte oplossingen bieden en andere initiatieven ondernemen om klanten aan het bedrijf te binden.
 • Klantanalyse: Retentiemedewerkers analyseren klantgegevens en gedrag om inzicht te krijgen in klantsegmenten, voorkeuren en trends. Ze gebruiken deze informatie om gerichte benaderingen te ontwikkelen en aanbevelingen te doen voor het verbeteren van klantretentie en het verhogen van de klantwaarde.
 • Opzeggingen voorkomen: Een belangrijke taak van een retentiemedewerker is het voorkomen van klant opzeggingen. Ze identificeren potentiële risico's of redenen waarom klanten kunnen vertrekken en nemen proactieve maatregelen om deze te verminderen. Dit kan onder andere het bieden van extra ondersteuning, het heronderhandelen van contracten of het bieden van passende oplossingen om klanten te behouden.
 • Cross-selling en upselling: Retentiemedewerkers identificeren mogelijkheden voor cross-selling en upselling aan bestaande klanten. Ze presenteren aanvullende producten of diensten die waardevol kunnen zijn voor de klant en dragen zo bij aan het verhogen van de omzet en klantwaarde.

Het werk van een retentiemedewerker vereist uitstekende communicatievaardigheden, klantgerichtheid en het vermogen om relaties op te bouwen en te onderhouden. Ze moeten in staat zijn om klantbehoeften te begrijpen, effectieve oplossingen te bieden en klantrelaties te versterken om klantloyaliteit te stimuleren en churn (klantverloop) te verminderen.

Verschil retentiemedewerker en vertegenwoordiger?

Een retentiemedewerker en vertegenwoordiger werken vaak samen, maar er is een groot verschil in werkzaamheden. Een vertegenwoordiger richt zich vooral op het binnenhalen van klanten. Een retentiemedewerker richt zich op het behoud van bestaande klanten. Een vertegenwoordiger is dan ook meer te zien als een acquisiteur of als een lead generator. Het is dan ook zo dat een vertegenwoordiger als het ware eerst het voorwerk doet. De koop is gesloten of de dienst is afgenomen. Bij klachten of problemen komt de retentiemedewerker in actie, net als bij eventuele opzeggingen. De retentiemedewerker volgt de verkoop of afname van dienst eventueel verder op door extra producten te verkopen. In dat deel van de werkzaamheden is er wel een kleine vergelijking te maken met een vertegenwoordiger.

Retentie betekenis

Retentie verwijst naar het vermogen om klanten, medewerkers of andere belanghebbenden te behouden en te behouden binnen een organisatie. Het heeft betrekking op het vermijden van verloop, opzeggingen of vertrek van waardevolle personen of entiteiten. Retentie is gericht op het opbouwen van langdurige relaties, het behouden van tevredenheid en het stimuleren van loyaliteit. Het kan worden toegepast op verschillende contexten, zoals klantretentie, werknemersretentie, lidmaatschap retentie, enzovoort. Het implementeren van effectieve retentiestrategieën en maatregelen is essentieel om de continuïteit en groei van een organisatie te waarborgen.

Taken als retentiemedewerker:

 • Klanten benaderen.
 • Periodiek evalueren.
 • Producten verkopen.
 • Problemen oplossen.
 • Klachten afhandelen.
 • Klanten overtuigen.
 • Samenwerken met verschillende afdelingen.
 • Bellen, mailen, brieven schrijven.
 • Klantcontact onderhouden.

Beroepsfilm retentiemedewerker:

Film retentiemedewerker:

Opleidingen tot retentiemedewerker

Er is geen vastomlijnd onderwijs beschikbaar in de vorm van een mbo-opleiding of hbo-opleiding tot retentiemedewerker. Er gelden doorgaans wel eisen aan het opleidingsniveau om aan de slag te gaan als retentiemedewerker. Het vereiste opleidingsniveau is onder meer afhankelijk van het bedrijf en de werkzaamheden. Zo vraagt het ene bedrijf een opleiding op mbo 3 niveaus en een ander bedrijf stelt een hbo-opleiding als eis. Ga je als retentiemedewerker werken dan zijn er bedrijven die een training aanbieden. Het is voor het beroep van retentiemedewerker wel een voordeel als je een opleiding in de sales hebt gevolgd. Of bijvoorbeeld een opleiding in de communicatie. Het belangrijkste onderdeel van de werkzaamheden is communiceren en daarbij een commerciële instelling hebben. Bij het starten van een eigen bedrijf is het ook belangrijk om over de boekhouding na te denken. Als zzp'er kun je bijvoorbeeld kiezen uit meerdere goede boekhoudpakketten die speciaal gemaakt zijn voor zzp'ers.

Bedrijven waar een retentiemedewerker werkzaam kan zijn

Een retentiemedewerker kan bij allerlei verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn. Bijvoorbeeld bij een verzekeringsbedrijf. Als klanten bellen om hun verzekering op te zeggen, is het de taak van de retentiemedewerker dat te voorkomen. Zo kan een retentiemedewerker eveneens bij een telecomprovider werkzaam zijn. Of in dienst zijn van een loterij die abonnees heeft. De branches lopen dan ook sterk uiteen van financiële instellingen als banken tot multimediabedrijven. In al deze bedrijven zijn naast retentiemedewerkers doorgaans ook functies voor klantenservice medewerkers en callcenter medewerkers beschikbaar.

Competenties retentiemedewerker

Een retentiemedewerker dient als eerste over een servicegerichte en klantvriendelijke houding te beschikken. Het is bovendien van belang dat de retentiemedewerker zich mondeling en schriftelijk goed kan uiten. De aanwezigheid van communicatieve eigenschappen is dan ook een vereiste. Verder is het belangrijk om in staat te zijn kennis en argumenten over te dragen aan klanten. Competenties als informeren en overtuigen zijn dan ook onmisbaar voor het beroep van retentiemedewerker. Dienstbaarheid is verder nog van belang omdat de werkzaamheden vaak ook betrekking hebben op het oplossen van problemen. Of op het afhandelen van klachten. Inspireren is een competentie die extra voordeel biedt, want door klanten te inspireren komen zij mogelijk op andere gedachten.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als retentiemedewerker

Een retentiemedewerker heeft altijd prima mogelijkheden om aan het werk te gaan. Er zijn enorm veel branches en bedrijven waar retentiemedewerkers nodig zijn. Overal waar klanten een abonnement hebben of een dienst afnemen of producten hebben afgenomen komen retentiemedewerkers van pas. Wat dat betreft, is er voor het beroep van retentiemedewerker een uitstekend perspectief op de arbeidsmarkt. Niet alleen voor wat betreft de nabije toekomst, maar zeker ook in de toekomst die wat verder weg ligt. Er zijn voor retentiemedewerkers uiteenlopende doorgroeimogelijkheden. Bijvoorbeeld in de functie van instructeur om anderen op te leiden tot nieuwe retentiemedewerkers. Een andere optie voor het beklimmen van de carrièreladder is door te groeien naar teamleider of naar afdelingsmanager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris retentiemedewerker

De arbeidsvoorwaarden zijn van de branche en het specifieke bedrijf afhankelijk waar de retentiemedewerker gaat werken. Dat geldt eveneens voor het salaris dat overigens gemiddeld tussen de 2.000 en 2.500 bruto bedraagt. Er zijn een groot aantal bedrijven waar de retentiemedewerker ook in de avond beschikbaar dient te zijn. Of zelfs in het weekend of zaterdag en zondag. Er zijn ook bedrijven die gunstige arbeidsvoorwaarden bieden, zoals een telefoon van de zaak. Of een kaart om 1e klas met het openbaar vervoer te reizen en waarbij de kaart ook privé is te gebruiken. Er zitten wel grote verschillen tussen de arbeidsvoorwaarden van bedrijven voor het beroep van retentiemedewerker. Het is dan ook verstandig om over het salaris en over de arbeidsvoorwaarden onderhandelingen te voeren.

Eigen bedrijf starten als Retentiemedewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Retentiemedewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Retentiemedewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Retentiemedewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Retentiemedewerker.

Mijnzzp.nl