Team Mijnzzp

Klusbedrijf starten

In Nederland zijn er zo'n 1,5 miljoen klussers. Dat is één op de vier werkenden! Klussen aan huis of in een bedrijf wordt steeds populairder. Om helemaal los te gaan kan je je eigen klusbedrijf beginnen. Wij helpen je met het startklaar maken van jouw droombedrijf. Wil je weten hoe je eigen klusbedrijf kunt beginnen? In dit artikel lees je hoe je dat doet!

Als klusser ben je zelfstandig ondernemer en dat is niet voor iedereen weggelegd. Veel mensen hebben geen idee hoe ze moeten beginnen met een eigen klusbedrijf of weten niet wat ze allemaal moeten regelen om goed van start te gaan. Als klusjesman is het belangrijk om goed voorbereid te starten. In Nederland zijn er verschillende manieren om een klusbedrijf te beginnen. Je kan bijvoorbeeld starten met eenmanszaak of vennootschap onder firma (VOF). Je kan ook kiezen voor een bv of stichting. Welke onderneming je ook kiest, het is belangrijk om goed na te denken over de keuze. Je moet namelijk rekening houden met verschillende zaken zoals je rechtsvorm, belastingen en verzekering. Daarnaast is het ook belangrijk om een goede naam te kiezen voor je bedrijf.

Inschrijving bij de kamer van koophandel

De eerste stap die je zult moeten ondernemen is het inschrijven van je klusbedrijf bij de kamer van koophandel. Daar moet je een inschrijfformulier invullen. Dit formulier is te vinden op de website van de kamer van koophandel. Als het goed is, word je na betaling bijgeschreven in het handelsregister en krijg je een KvK-nummer. Het KvK-nummer moet je ook vermelden op alle facturen.

Daarnaast moet je een btw-nummer aanvragen bij de belastingdienst. Dit nummer is nodig om jouw facturen te kunnen verzorgen. Het btw-nummer kun je aanvragen bij de belastingdienst. Zorg ervoor dat je vanaf het begin gebruikt maakt van een goed online boekhoudprogramma, zoals e-boekhouden.nl. Ook alle bonnetjes vooraf aan het klusbedrijf starten mag je inboeken en aftrekken.

Administratieve rompslomp

Je moet rekening houden met een hoop administratieve rompslomp als startende ondernemer, maar het is wel nodig om alles goed af te regelen. Als je klanten hebt, moet je bovendien ook rekening houden met de btw-regels en wetgeving tijdens jouw werkzaamheden als zelfstandig ondernemer. Zorg er ook voor dat je vanaf het begin beschikt over een zakelijke bankrekening. Met een boekhoudprogramma kun je alle facturen direct inboeken door middel van een handige app.

Verzekering afsluiten

Als klussenbedrijf kom je veel bij particulieren over de vloer. Zorg dan ook voor de juiste verzekeringen. Vooral wanneer je gekozen hebt voor de rechtsvorm eenmanszaak, dan is het echt heel belangrijk om je goed te verzekeren. Een zzp'er met een eenmanszaak is hoofdelijk aansprakelijk voor alle financiële schade. Een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is dan ook zeer belangrijk, en kan veel ellende voorkomen. Daarnaast is het zeer verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering denkt bijvoorbeeld inkomensverlies door ziekte of een ongeval. Het is nog niet verplicht om je te verzekeren, maar dit is wel zeer belangrijk. Een ongeluk of schade veroorzaken kan iedereen overkomen. Ook de beste klussers met een eigen bedrijf.

Belasting en btw-aangifte

Als klussenbedrijf moet je ook rekening houden met de inkomstenbelasting en het betalen van btw. Het is verstandig om dit op tijd te regelen, aangezien je anders mogelijk een boete krijgt. De belastingdienst heeft strengere eisen voor zelfstandig ondernemers. Je moet goed op de hoogte zijn van alle regels en voorwaarden. De meeste starters maken hiervoor gebruik van een boekhoudpakket. Hiermee kun je alle financiële administratieve werkzaamheden op een makkelijke manier bijhouden. Het is belangrijk om de administratie goed bij te houden als klusbedrijf.

Eigen klusbedrijf beginnen hoe doe je dat?

Het is niet verplicht om een ondernemingsplan te maken. Wanneer je financiering zoekt voor je eigen bedrijf, dan zul je in de meeste gevallen wel een ondernemingsplan moeten maken. Binnen dit plan zul je de complete bedrijfsvoering moeten omschrijven. Denk hierbij aan belangrijke vragen, zoals hoeveel winst ga je maken, wat zijn de kosten en hoe kom je aan voldoende opdrachten.

Welke investeringen moet je allemaal doen?

Een klusbedrijf starten kost geld. Je zult rekening moeten houden met een aantal investeringen, zoals de aanschaf van gereedschap en werkkleding of het afsluiten van verzekeringen. Daarnaast is het ook belangrijk om een goede plek te zoeken waar je kunt werken. Je moet ook rekening houden met de marketing van je bedrijf. Zorg ervoor dat je website up-to-date is en maak gebruik van social media kanalen. Verder is het ook een goed idee om je product of dienst te promoten met flyers en posters, zodat je bekend wordt in de regio.

Een andere belangrijke investering is de bedrijfsauto. Ondernemers binnen de bouwsector verdienen een groot deel van hun inkomen door middel van de bedrijfsauto. Zzp'ers met een bouwbedrijf of als klusser kunnen dan ook niet zonder goede bedrijfsauto. In de meeste gevallen zul je moeten kiezen voor een leaseconstructie. Voordat je een klusbedrijf begint is het raadzaam om bij verschillende aanbieders informatie op te vragen. Ook het toepassen van reclame op de bestelwagen brengt kosten met zich mee.

Klusbedrijf starten

Voor veel klussers is het een droom om hun klustalent aan derden aan te bieden. Er zijn dan ook veel zzp'ers die de stap naar ondernemerschap zetten. Voordat je een klusbedrijf begint, is het belangrijk om een aantal zaken goed op orde te hebben. Maak gebruik van algemene voorwaarden en neem maatregelen om de risico's te beperken. Een zzp'er is een professional en moet professioneel overkomen met de onderneming. Professionals zijn verantwoordelijk voor alle werkzaamheden. Je moet ook rekening houden met de financiële risico's van het starten van een bedrijf. Voorkom veel voorkomende fouten in de administratie die je bedrijfsvoering in gevaar kunnen brengen. Het opstellen van algemene voorwaarden zorgt er bijvoorbeeld voor dat je wettelijk bewijs hebt als een klant niet betaalt. Een ander belangrijk punt is het verantwoord doen van aankopen. Het aanschaffen van werkmateriaal is niet in alle gevallen nodig. Er zijn ook genoeg om goed werkmateriaal te huren. Wat je precies allemaal nodig hebt kan natuurlijk per klusjesman verschillen.

Wat mag je als klusbedrijf?

Als klusjesman mag je eigenlijk alle werkzaamheden uitvoeren. Wel is het belangrijk om voor jezelf grenzen te bepalen. Constructiewerkzaamheden kun je bijvoorbeeld beter overlaten aan een aannemer. Wees hierover ook duidelijk in de communicatie met de opdrachtgever. Vanzelfsprekend kan een klusjesman voor de meeste voorkomende werkzaamheden ingezet worden. Of dit nu een schutting plaatsen is of een dakgoot repareren, daarvoor heb je geen bouwopleiding nodig.

Wat heb je nodig om een klusbedrijf te starten?

Als klusjesman heb je vakinhoudelijke kennis nodig en moet je technisch goed onderlegd zijn. Wanneer je klusbedrijf gaat starten, is het belangrijk dat je eigen verantwoordelijkheid neemt en weet hoe je aan voldoende opdrachten komt. In de meeste gevallen werkt mond-tot-mondreclame het beste als klusjesman. Zorg wel voor een duidelijke website en visitekaartjes met alle contactgegevens. Als klusjesman kun je ook rustig aan beginnen met het opbouwen van jouw bedrijf. Met een beperkt budget kun je ook zeker starten.

Ondernemer aan het boekhoudenEr zijn binnen Nederland veel verschillende klusbedrijven actief. Deze klussers zijn in de meeste gevallen multifunctioneel inzetbaar.

Als startende ondernemers is het belangrijk om een stappenplan voor jezelf te maken.

Mijnzzp.nl