Team Mijnzzp

Klusbedrijf starten

Overweeg jij om een eigen klusbedrijf te starten als zzp'er? In dit artikel lees je hoe je dat doet! Wij vertellen wat je allemaal nodig hebt en waar je precies op moet letten als zzp'er, zoals het wel of niet maken van een ondernemingsplan, hoe je berekeningen maakt, en met welke belastingen je te maken krijgt voor jouw bedrijf.

Een goede start maken als klusjesman

Als zzp-klusjesman is het verstandig om je op een brede manier te oriënteren voordat je van start gaat met je eigen bedrijf. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om informatie op te vragen bij de Kamer van Koophandel, en er is ook veel informatie online beschikbaar. De kamer van koophandel is er dus niet alleen voor het verstrekken van het KvK-nummer.

Wanneer je een eigen bedrijf start, krijg je van de Belastingdienst automatisch je btw-nummer. Het btw-nummer nummer is belangrijk en je bent verplicht om je btw-nummer op alle verstuurde facturen te vermelden, net zo als het KvK-nummer. Ook is het slim om meteen een zakelijke bankrekening te openen wanneer je een klusbedrijf beginnen gaat.

Inhoudsopgave
Een goede start maken als klusjesman
Eigen klussenbedrijf starten
Inschrijving bij de kamer van koophandel
Btw-nummer ontvangen Belastingdienst
Administratieve rompslomp
Verzekering afsluiten klusbedrijf
Belasting en btw-aangifte
Eigen klusbedrijf beginnen: hoe doe je dat?
Welke investeringen moet je allemaal doen?
Startende ondernemers en opstartkosten
Klusbedrijf starten
Wat mag je als klusbedrijf?
Wat heb je nodig om een klusbedrijf te starten?

Eigen klussenbedrijf starten

  • In Nederland zijn er verschillende manieren om een klusbedrijf te beginnen. Je kan bijvoorbeeld starten met een eenmanszaak of vennootschap onder firma (VOF). Je kan ook kiezen voor een besloten vennootschap. Welke rechtsvorm je ook kiest, het is belangrijk om goed na te denken over de keuze. Je moet namelijk rekening houden met verschillende zaken zoals de mogelijke gevolgen van de rechtsvorm, de belastingen waarmee je te maken krijgt en verzekering die wel of niet wenst af te sluiten. Daarnaast is het ook belangrijk om een goede naam te kiezen voor je bedrijf.

Inschrijving bij de kamer van koophandel

OverlegDe eerste stap die je moeten ondernemen is het inschrijven van je klusbedrijf bij de Kamer van Koophandel. Daar moet je een inschrijfformulier invullen en een geldig legitimatiebewijs laten zien. Dit formulier is ook te vinden op de website van de Kamer van Koophandel. Als het goed is, word je na de betaling van het inschrijfgeld bijgeschreven in het Handelsregister en krijg je een KvK-nummer. Het KvK-nummer moet je vermelden op alle facturen.

Btw-nummer ontvangen Belastingdienst

  • Daarna ontvang je binnen twee weken een btw-nummer van de Belastingdienst. Dit nummer moet je vermelden op alle facturen. Het btw-nummer ontvang je als het goed is vanzelf van de Belastingdienst. Zorg ervoor dat je vanaf het begin gebruikmaakt van een goed online boekhoudprogramma, zoals e-boekhouden. Ook alle bonnetjes vooraf aan het starten van je klusbedrijf mag je inboeken en aftrekken als gemaakt kosten.

Administratieve rompslomp

  • Administratie bijhoudenJe moet als startende ondernemer rekening houden met redelijk veel administratieve rompslomp, maar het is wel nodig om de financiële administratie op de juiste manier te organiseren. Als zelfstandig ondernemer kun je gebruikmaken van een online boekhoudpakket. Hiermee kun je eenvoudig de complete boekhouden bijhouden. Het is natuurlijk ook mogelijk om een goede boekhouder in te huren. Als je verschillende klanten hebt, moet je ook rekening houden met de verschillende btw-regels. Zorg er ook voor dat je vanaf het begin beschikt over een zakelijke bankrekening. Met een boekhoudprogramma kun je alle facturen direct inboeken door middel van een handige app.

Verzekering afsluiten klusbedrijf

  • Als klusbedrijf kom je veel bij particulieren over de vloer. Zorg dan ook voor de juiste verzekeringen. Vooral wanneer je gekozen hebt voor de rechtsvorm eenmanszaak, is het echt heel erg belangrijk om je goed te verzekeren. Een zzp'er met een eenmanszaak is hoofdelijk aansprakelijk voor alle financiële schade. Een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is dan ook belangrijk, en kan veel ellende voorkomen. Daarnaast is het ook verstandig om een AOV af te sluiten als klusjesman. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering dekt bijvoorbeeld inkomensverlies door ziekte of een ongeval. Het is nog niet verplicht om je te verzekeren, maar dit is wel zeer belangrijk. Een ongeluk of schade veroorzaken kan iedereen overkomen. Ook de beste klusser met een eigen bedrijf.

Belasting en btw-aangifte

  • Als zzp'er met een eigen klusbedrijf moet je ook rekening houden met de inkomstenbelasting en het afdragen van btw. Het is verstandig om dit goed te organiseren, aangezien je anders een boete kunt krijgen. De meeste starters maken hiervoor gebruik van een boekhoudpakket. Hiermee kun je alle financiële administratieve werkzaamheden op een makkelijke manier bijhouden. Het is belangrijk om de administratie goed bij te houden als zzp'er met een eigen klusbedrijf. De btw-aangifte doe je met boekhoudsoftware automatisch bij de Belastingdienst. Hiervoor kun je koppeling maken met de Belastingdienst en het boekhoudpakket. De boekhoudsoftware kan zelf de btw-aangifte opmaken op basis van de ingeboekte facturen. Zie ook onze eigen handige btw-calculator

Btw berekenen als klusjesman

Eigen klusbedrijf beginnen: hoe doe je dat?

  • Het is niet verplicht om een ondernemingsplan te maken. Wanneer je financiering zoekt voor je eigen bedrijf, dan zul je in de meeste gevallen wel een ondernemingsplan moeten maken. Binnen het ondernemingsplan zul je de complete bedrijfsvoering moeten omschrijven. Denk hierbij aan belangrijke vragen, zoals hoeveel winst ga je maken, wat zijn de kosten en hoe kom je aan voldoende opdrachten. Binnen een ondernemingsplan kan het ook belangrijk zijn om investeringen te verantwoorden. Dit doe je door de boekhoudkundige rentabiliteit te berekenen van een investering. Hiermee kun je bepalen wat het uiteindelijke rendement gaat worden van een investering binnen jouw bedrijf. Zie hiervoor ook onze handige rekentool.

GBR calculator

Welke investeringen moet je allemaal doen?

Een klusbedrijf beginnen kost linksom of rechtsom geld. Je zal dan ook rekening moeten houden met een aantal investeringen, zoals de aanschaf van gereedschap, werkkleding en het afsluiten van verzekeringen. Daarnaast is het ook belangrijk om een goede werkplek te zoeken waar je kunt werken. Het is ook verstandig om rekening houden met de marketing van jouw bedrijf. Zorg ervoor dat je website up-to-date is en maak gebruik van social media kanalen. Verder is het ook een goed idee om je product of dienst te promoten met flyers of bijvoorbeeld visitekaartjes zodat je aan de naamsbekendheid werkt binnen de regio.

TechniekEen andere belangrijke investering is de bedrijfsauto. Ondernemers binnen de bouwsector verdienen een groot deel van hun inkomen door middel van de bedrijfsauto. Zelfstandig ondernemers met een eigen klusbedrijf of bouwbedrijf kunnen dan ook niet zonder goede bedrijfsauto. In de meeste gevallen zul je moeten kiezen voor een leaseconstructie. Voordat je een klusbedrijf begint is het raadzaam om bij verschillende aanbieders informatie op te vragen. Ook het aanbrengen van reclame op de bestelwagen brengt kosten met zich mee.

Startende ondernemers en opstartkosten

  • Voor het starten van een eigen eigen klussenbedrijf zul je meestal flink moeten investeren in bedrijfsmiddelen. Dit kan een hoop geld kosten en dit is op te voeren als zakelijke kosten. Als je een aankoop doet van meer dan 450 euro, mag je dit niet in een keer afschrijven. Je moet de boekwaarde dus berekenen door de afschrijving te bepalen. Zie voor het bepalen van de jaarlijkse afschrijving onze handige calculator.

Afschrijving en boekwaarde berekenen

Klusbedrijf starten

Voor veel klussers is het een droom om hun klustalent aan derden aan te bieden. Er zijn dan ook veel zzp'ers die de stap naar het ondernemerschap zetten. Voordat je een klusbedrijf begint, is het belangrijk om een aantal zaken goed op orde te hebben. Maak bijvoorbeeld gebruik van algemene voorwaarden en neem maatregelen om de risico's te beperken. Als zelfstandig ondernemer ben je een professional en moet je dan ook professioneel overkomen met de onderneming.

BoekhoudingEr zijn tegenwoordig veen professionals werkzaam als zelfstandig ondernemer. Het is dus belangrijk om je te onderscheiden van andere bedrijven. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het bieden van extra service of bijvoorbeeld het geven van waardevol advies aan klanten. Als zelfstandig ondernemer is het ook belangrijk om goed na te denken over de financiële risico's die je loopt met je eigen klusbedrijf.

Wat mag je als klusbedrijf?

  • Als klusjesman mag je eigenlijk alle voorkomende werkzaamheden uitvoeren. Wel is het belangrijk om voor jezelf grenzen te stellen. Constructiewerkzaamheden kun je bijvoorbeeld beter overlaten aan een aannemer. Wees hierover ook duidelijk in de communicatie met de opdrachtgever. Vanzelfsprekend kun je als klusjesman voor de meest voorkomende werkzaamheden ingezet worden. Je hebt geen bouwopleiding nodig voor het plaatsen van een schutting of het repareren van een dakgoot.

Wat heb je nodig om een klusbedrijf te starten?

Als klusjesman heb je vakinhoudelijke kennis nodig en moet je technisch goed onderlegd zijn. Wanneer je een klusbedrijf gaat starten, is het belangrijk dat je verantwoordelijkheid neemt en weet hoe je aan voldoende opdrachten komt. In de meeste gevallen werkt mond-tot-mondreclame het beste als klusjesman. Zorg wel voor een duidelijke website en visitekaartjes met alle contactgegevens. Als zelfstandig ondernemer is het ook belangrijk om je afspraken na te komen. Een eigen bedrijf starten is niet moeilijk, maar een bedrijf draaiende houden is dat wel. Zorg er ook voor dat je meteen een zakelijke bankrekening opent voor je eigen klusbedrijf. Het is belangrijk om privé en zakelijk netjes gescheiden te houden. Je eigen klusbedrijf beginnen als eenmanszaak vraagt wel om verantwoordelijkheidsgevoel. Het is ook mogelijk om je eventueel in te schrijven als bouwbedrijf. Hierdoor bereik je ook weer andere mogelijke klanten.

Ondernemer aan het boekhoudenEr zijn binnen Nederland veel verschillende klusbedrijven actief. Deze klussers zijn in de meeste gevallen multifunctioneel inzetbaar.

Als startende ondernemer is het belangrijk om een stappenplan voor jezelf te maken. Een eigen klusbedrijf starten vraagt om de juiste voorbereiding.

Mijnzzp.nl