Buikdanser

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een buikdanser is gespecialiseerd in buikdansen. Het buikdansen komt oorspronkelijk uit het Midden Oosten en Noord Afrika en is een dansvorm. In deze dansvorm worden verschillende lichaamsdelen meestal apart bewogen, zoals het bekkengebied en de heupen. Er zijn verschillende buikdansstijlen die per land kunnen verschillen. Zo zijn er buikdansstijlen die veel weg hebben van volksdansen en zijn er buikdansstijlen die veel weg hebben van het zigeunerdansen. Per land kan ook de kledingstijl van buikdansers verschillen. Veel mensen zien het buikdansen als de oudste dansvorm ter wereld, omdat het buikdansen een lange geschiedenis kent. Een buikdanser is dus een danser die het dansen combineert met bijzondere buikbewegingen en armbewegingen. Het buikdansen is aan te merken als een bijzondere dansvorm omdat lang niet alle dansers zomaar kunnen buikdansen. Het leren buikdansen is voor de meeste mensen niet heel makkelijk, omdat voor het leren buikdansen veel geoefend moet worden. Buikdansers maken over het algemeen ook gebruik van bijzondere kleding zoals sluiers en/of mooie doeken van stof.

De meeste mensen kennen het buikdansen van de televisie, bruiloft of een ander soort feest. Om te kunnen buikdansen is een goede conditie nodig, omdat de dansen soms wel vijftien minuten doorgaan. Tijdens het buikdansen beweegt een buikdanser het hele lichaam, maar voornamelijk de schouders, heupen en billen. Er zijn in Nederland genoeg dansscholen te vinden waar men de kunsten van het buidansen kan leren. Zoals eerder omschreven is het leren buikdansen voor de meeste mensen niet heel makkelijk, omdat het een zeer specifieke dansvorm betreft waarvoor veel geoefend moet worden. Het leren dansen als buikdanser heeft ook betrekking op het kunnen maken van sierlijke arm- en handbewegingen die passen bij de betreffende muziek.

Leren buikdansen

Het leren buikdansen heeft niet alleen betrekking op het kunnen dansen. Het heeft juist betrekking op het leren soepel bewegen. Het soepel bewegen heeft weer betrekking op de bekkenbewegingen. Buikdansen is eigenlijk meer een bewegingsvorm dan een dansvorm, die uiteraard wel samen gecombineerd worden waardoor er sprake is van buikdansen. Het buikdansen is dan ook een bijzondere vorm van lichaamsbeweging die gecombineerd wordt met het dansen. Binnen Nederland worden er over het algemeen voldoende cursussen en opleidingen aangeboden voor mensen die graag willen leren buikdansen.

Film over buikdansles:

Opleidingen tot buikdanser

Er bestaan geen landelijke erkende opleidingen voor het beroep buikdansen. Wel zijn er veel cursussen te vinden waar de kneepjes van het buikdansen geleerd kunnen worden. Sommige opleidingen kunnen wel drie jaar duren, voordat iemand volleerd buikdanser is. Na de opleiding buikdansen heb je je eigen dansstijl ontwikkeld en ben je in staat om hoogwaardige optredens te verzorgen.

Bedrijven waar een buikdanser werkzaam kan zijn

Als buikdanser werk je meestal als zelfstandig ondernemer omdat er geen banen te vinden zijn als buikdanser. Het buikdansen kan je alleen doen of in groepsvorm uitvoeren.

Competenties buikdanser

Als buikdanser is het belangrijk om fysiek fit te zijn, omdat de dansen die een buikdanser uitvoert zeer intensief kunnen zijn. De buikdanser treedt meestal op speciale gelegenheden op en wordt daarom ook wel gezien als entertainer. Als buikdanser bespeel je ook vaak het publiek, en moet je het publiek daarom kunnen aanvoelen. Naast het optreden zelf moet je ook vaak oefenen als buikdanser.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als buikdanser

Als buikdanser is er doorgaans redelijk veel werk te vinden. Wel is het belangrijk om bekend te zijn of te worden, om genoeg opdrachten binnen te kunnen halen als buikdanser. Ook het dansen met meerdere buikdansers vergroot aanzienlijk de kans als buikdanser. Doorgroeien als buikdanser kan bijna niet, tenzij de buikdanser ook les wil gaan geven en zo wat extra kan verdienen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris buikdanser

Als buikdanser werk je doorgaans als zelfstandig ondernemer of voer je de dansen uit als hobby. De mogelijke arbeidsvoorwaarden zijn dan ook niet van toepassing op buikdansers. Een buikdanser verdient haar salaris doorgaans per avond of optreden en niet per uur. Een salarisindicatie voor buikdansers is dan ook niet geven. Als buikdanser is het moeilijk om een volwaardig inkomen uit het buikdansen te halen.

Mijnzzp.nl