Salsadocent

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een salsa docent is een dansdocent die salsa lessen geeft aan cursisten die bekend willen worden met salsa dansen. Het salsa dansen is binnen Nederland redelijk populair te noemen en kan gezien worden als een sensuele dans waarbinnen ook passie belangrijk is. Het salsa dansen komt oorspronkelijk uit Cuba en is tegenwoordig wereldwijd gezien populair. Het daadwerkelijk salsa dansen wordt uitgevoerd op speciale salsamuziek, dat ook weer ontstaan is in Cuba. In Nederland zijn er redelijk veel dansscholen te vinden die deze salsa lessen aanbieden aan cursisten, omdat het salsa dansen populair is. Het leren salsa dansen zal niet voor iedereen even makkelijk zijn. Salsa dansen kan niet vergeleken worden met andere dansstijlen, omdat het geen statische dansstijl betreft. Binnen de salsa dans wordt de nadruk juist veel meer gelegd op het vrij bewegen zonder dat er over de gehele dansvloer wordt gedanst. Een typisch kenmerk voor de salsa dans is het toepassen van ingewikkelde dansfiguren met de armen, wat bij gewone dansstijlen minder belangrijk is. De zogenaamde salsa dans wordt opgebouwd uit verschillende figuren (danspassen). Het is de salsa docent die de cursisten de juiste danstechnieken zal aanleren die belangrijk is binnen de salsa dans. Het op de juiste manier overdragen van de danstechnieken aan cursisten behoort tot de belangrijkste werkzaamheden van een salsa docent. Het beroep salsa docent moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat het les geven aan beginnende cursisten niet zomaar vergeleken kan worden met het les geven aan gevorderde salsa dansers. Het leren salsa dansen is voor iedereen mogelijk die beschikt over de juiste motivatie. De juiste motivatie is wel belangrijk om te leren salsa dansen. Dit is het geval omdat de salsa dans niet de makkelijkste dans is om te leren. Dit neemt niet weg dat iedereen die beschikt over het juiste ritmegevoel kan proberen om salsa te dansen.

Een salsa docent is dus een dansleraar en danser, die zich gespecialiseerd heet in de salsa dans. De salsa dans is in jaren zestig overgewaaid naar de rest van de wereld vanuit Cuba. Door invloeden van diverse Caribische eilanden ontstonden er steeds meer nieuwe dansstijlen en variaties, die afgeleid zijn van de oorspronkelijke Cubaanse salsa. Bij het salsa dansen is het de man die leidt, aan de hand van figuren en muziek. Het leren salsa dansen is aan te merken als redelijk lastig, omdat er complexe bewegingen toegepast worden. De meeste mensen die echt salsa willen leren dansen zullen dan ook een opleiding moeten volgen, omdat de juiste techniek een belangrijk onderdeel vormt binnen de salsa. De meeste mensen die salsa dansles volgen doen dit als vrijetijdsbesteding. Over het algemeen moeten cursisten redelijk veel danslessen volgen voordat ze het salsa dansen voldoende onder de knie zullen hebben. Dit is het geval omdat de salsa dans bestaat uit veel verschillende en vooral snelle bewegingen. Dit is bijvoorbeeld ook het geval als we spreken van het buikdansen. Het leren buikdansen is net zo als het leren salsa dansen niet makkelijk.

Leren salsa dansen

Het salsa dansen is binnen Nederland niet meer weg te denken, omdat steeds meer mensen de voorkeur geven aan bijzondere dansstijlen. Naast het salsa dansen worden er diverse andere dansstijlen aangeboden via dansscholen, zoals Latin dansstijlen. Latin dansstijlen is een verzamelnaam voor de Latijns-Amerikaanse dans, waartoe vijf dansstijlen behoren namelijk de chachacha, de rumba, de samba, de paso doble en de jive. Deze dansstijlen worden in de meeste gevallen ook aangeboden door dansscholen. Al deze dansstijlen kenmerken zich door hun losse vorm van het dansen. Om deze verschillende dansstijlen te kunnen aanleren is het belangrijk om dansles te volgen bij een gespecialiseerde dansdocent. Binnen de salsa is er geen sprake van vaste choreografie. Dit houdt in dat salsa dansers verschillende figuren dansen, die willekeurig achterelkaar uitgeoefend kunnen worden. Zoals eerder omschreven is het salsa dansen voor iedereen geschikt. Daarnaast zijn er redelijk veel mensen, die één bepaalde salsa dans willen aanleren voor een bijzondere aangelegenheid. Denk bijvoorbeeld aan de openingsdans voor het huwelijk.

Leer Salsa Dansen:

Opleidingen tot salsadocent

Er bestaand geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor salsadocent. Wel zijn er veel dansscholen die danslessen aanbieden gericht op salsadansen. De meeste dansscholen beginnen met de basisvaardigheden en gaan wanneer er voldoende ervaring is opgedaan verder met de cursus tot en met salsadocent. Ook kan een dansopleiding helpen om professioneel salsadocent te worden, maar dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de docent. Over welke opleiding een salsa docent precies zal beschikken kan per salsa docent verschillen. Dit zal over het algemeen ook afhankelijk zijn van het niveau waarop een salsa docent les geeft. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een salsadocent werkzaam kan zijn

Een salsa docent zal over het algemeen werkzaam zijn voor een dansschool gericht op de salsa dans. Daarnaast is het denkbaar dat een salsa docent aangemerkt kan worden als ondernemer. In dat geval geeft je als ondernemer salsa dansles aan verschillende cursisten binnen je eigen dansschool. Het is denkbaar dat een salsa docent andere danslessen kan verzorgen.

Competenties salsadocent

De belangrijkste competentie van een salsa docent is de vakinhoudelijke kennis van choreografie. Daarnaast moet een salsa docent over didactische vaardigheden beschikken. Dit is belangrijk, omdat een salsa docent les geeft als docent. Ook algemene kennis van dansgeschiedenis en anatomie mogen niet ontbreken als salsa docent. In het algemeen zal een salsa docent ook moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Ook het kunnen motiveren en inspireren van cursisten is belangrijke als salsa docent. Algemeen belangrijke woorden zijn conditie, energie, passie, plannen, begeleiden, corrigeren, geduld en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als salsadocent

Het arbeidsmarktperspectief van een salsa docent is niet zomaar aan te geven, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Over het algemeen zullen passie, het opleidingsniveau en de dansvaardigheden bepalen of je werkzaam kan zijn als salsa docent. In het algemeen is het zo dat de meeste dansdocenten redelijk makkelijk werk vinden. De doorgroeimogelijkheden van een salsa docent zijn verder niet zomaar aan te geven. Het is wel denkbaar dat een salsa docent vroeg of laat een eigen dansschool zal starten. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn niet zomaar aan te geven, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft.

Arbeidsvoorwaarden en salaris salsadocent

Als salsadocent geef je over het algemeen in de avonduren en in het weekend dansles wanneer de cursisten vrij zijn. Een salarisindicatie als salsadocent is lastig te geven, omdat lang niet alle salsa-docenten een volledige werkweek dansles zullen geven. Bij de meeste salsa-docenten gaat het meer om een aantal uren per week. Voor veel docenten zal het geven van de danslessen een baan zijn naast hun echte werk, omdat de inkomsten over het algemeen niet voldoende zullen zijn.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Salsadocent

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Salsadocent bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl