Salsadocent

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een salsa docent is een dansdocent die salsa lessen geeft aan cursisten die bekend willen worden met salsa dansen. Het salsa dansen is binnen Nederland redelijk populair te noemen en kan gezien worden als een sensuele dans waarbinnen ook passie belangrijk is. Het salsa dansen komt oorspronkelijk uit Cuba en is tegenwoordig wereldwijd gezien populair. Het daadwerkelijk salsa dansen wordt uitgevoerd op speciale salsamuziek, dat ook weer ontstaan is in Cuba. In Nederland zijn er redelijk veel dansscholen te vinden die deze salsa lessen aanbieden aan cursisten, omdat het salsa dansen populair is. Het leren salsa dansen zal niet voor iedereen even makkelijk zijn. Salsa dansen kan niet vergeleken worden met andere dansstijlen, omdat het geen statische dansstijl betreft. Binnen de salsa dans wordt de nadruk juist veel meer gelegd op het vrij bewegen zonder dat er over de gehele dansvloer wordt gedanst. Een typisch kenmerk voor de salsa dans is het toepassen van ingewikkelde dansfiguren met de armen, wat bij reguliere dansstijlen minder belangrijk is. De zogenaamde salsa dans wordt opgebouwd uit verschillende figuren (danspassen). Het is de salsa docent die de cursisten de juiste danstechnieken zal aanleren die belangrijk is binnen de salsa dans. Het op de juiste manier overdragen van de danstechnieken aan cursisten behoort tot de belangrijkste werkzaamheden van een salsa docent. Het beroep salsa docent moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat het les geven aan beginnende cursisten niet zomaar vergeleken kan worden met het les geven aan gevorderde salsa dansers.

In de jaren 60 is de salsa dans overgewaaid naar New York vanuit Cuba en daarna over de rest van de wereld. Door invloeden van diverse Caribische eilanden ontstonden er steeds meer nieuwe dansstijlen en variaties die afgeleid zijn van de oorspronkelijke Cubaanse salsa. Bij het salsa dansen is het de man die leidt aan de hand van figuren en muziek. Het leren salsa dansen is aan te merken als redelijk lastig, omdat er complexe bewegingen toegepast worden. De meeste mensen die echt salsa willen leren dansen zullen dan ook een opleiding moeten volgen, omdat de juiste techniek een belangrijk onderdeel vormt binnen de salsa.

Het salsa dansen is binnen Nederland niet meer weg te denken, omdat steeds meer mensen de voorkeur geven aan bijzondere dansstijlen. Naast het salsa dansen worden er diverse andere dansstijlen aangeboden via dansscholen, zoals Latin dansstijlen. Latin dansstijlen is een verzamelnaam voor de Latijns Amerikaanse dans, waartoe vijf dansstijlen behoren namelijk de chachacha, de rumba, de samba, de paso doble en de jive. Deze dansstijlen worden in de meeste gevallen ook aangeboden door dansscholen. Al deze dansstijlen kenmerken zich door hun losse vorm van het dansen.

Leer Salsa Dansen:

Opleidingen tot salsadocent

Er bestaand geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor salsadocent. Wel zijn er veel dansscholen die danslessen aanbieden gericht op salsadansen. De meeste dansscholen beginnen met de basisvaardigheden en gaan wanneer er voldoende ervaring is opgedaan verder met de cursus tot en met salsadocent. Ook kan een dansopleiding helpen om professioneel salsadocent te worden, maar dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de docent.

Bedrijven waar een salsadocent werkzaam kan zijn

Als salsadocent werk je doorgaans voor een dansschool en ben je gericht op salsalessen, of geef je als zelfstandig ondernemer salsalessen aan cursisten.

Competenties salsadocent

Als salsadocent is het kunnen salsadansen alleen niet voldoende om les te kunnen geven. Communicatie en presentatie zijn van groot belang, evenals motivatie en inspiratie. Daarnaast is het hebben van een scherp oog erg belangrijk om de cursisten verder te kunnen helpen in hun ontwikkeling. Als salsadocent beheers je de danstechniek en probeer je dit over te brengen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als salsadocent

Als salsadocent heb je voldoende kansen als het aankomt op het vinden van werk. Wel is het belangrijk om echt goed te zijn, en dat je zelf alle danstechnieken beheerst. Doorgroeien als salsadocent is eigenlijk niet mogelijk. Wel is het zo dat je wellicht andere dansstijlen kunt onderwijzen of je start je eigen dansschool.

Arbeidsvoorwaarden en salaris salsadocent

Als salsadocent geef je over het algemeen in de avonduren en in het weekend dansles wanneer de cursisten vrij zijn. Een salarisindicatie als salsadocent is lastig te geven, omdat lang niet alle salsadocenten een volledige werkweek dansles zullen geven. Bij de meeste salsadocenten gaat het meer om een aantal uren per week. Voor veel docenten zal het geven van de danslessen een baan zijn naast hun echte werk, omdat de inkomsten over het algemeen niet voldoende zullen zijn.

Mijnzzp.nl