Team Mijnzzp

Btw calculator

Snel en eenvoudig de btw berekenen of de btw terugrekenen exclusief btw? Dat kan echt heel gemakkelijk met behulp van onze btw-calculator tool. Met de tool kun je snel een btw-berekening maken. De berekening kun je maken met één druk op een knop. Het is dus niet nodig om een rekenmachine te gebruiken. Een bedrag inclusief btw of exclusief btw berekenen is eenvoudig te doen met de online-calculator. Ook het btw-tarief kun je zelf eenvoudig aanpassen. Maak dus eenvoudig gebruik van onze btw berekenen formule die gratis toegankelijk is voor iedereen. Voortaan weet je dus precies hoeveel de belasting toegevoegde waarde is.

Btw calculatorBij het opstellen van facturen krijg je te maken met het in rekening brengen van btw. De btw-percentages variëren en zijn afhankelijk van een aantal factoren. Je hoeft niet zelf aan de slag met een rekenmachine om de btw te berekenen. Er is namelijk een handige btw-calculator beschikbaar die het voor je uitrekent.

Btw terugrekenen

Ook de btw terugrekenen (exclusief btw) is mogelijk met de tool. Zie ook ons artikel met de meest gestelde vragen over de btw. Ondernemers en particulieren krijgen op verschillende manieren te maken met de belasting over de toegevoegde waarde.

Ga naar de bereken btw-calculator

Btw berekenen calculator

Meest gestelde vragen btw

Btw berekenen

 • De btw-calculator werkt snel en makkelijk om bedragen inclusief en exclusief btw te berekenen. Bovendien voorkom je hiermee rekenfoutjes en is de btw correct berekend voor het doen van de btw-aangifte. Het belangrijkste bij het btw berekenen is altijd dat je het juiste btw-tarief toepast. Zo weet je precies hoeveel btw je moet rekenen of terugkrijgt van de Belastingdienst. De btw berekenen formule werkt heel simpel. Als eerst zul je moeten bepalen of je het bedrag dat je wilt invullen inclusief of exclusief de omzetbelasting is. Let er wel op dat je het juiste btw-tarief toepast, want dit verschilt per product of dienst. De meeste ondernemers hebben te maken met het 21 procent tarief. De btw berekenen is dus eenvoudig. De btw terugrekenen is vanzelfsprekend ook mogelijk. Dit kan belangrijk zijn bij het btw terugvragen.

Btw-tarief

Btw berekenen factuurDe verschillende btw-tarieven binnen Nederland zijn het lage btw-tarief van 9 procent en het hoge tarief van 21 procent. Het verlaagd btw-tarief is van toepassing op onder andere etenswaren en sommige diensten. Het btw-percentage op producten en diensten kan dus verschillen. Als ondernemer kun je ook te maken hebben met btw-vrijstelling. Het is belangrijk om goed op het btw-tarief te letten, omdat anders de factuur niet klopt. De verschillende tarieven hebben wij hieronder weergegeven.

Goederen met het 9 procent btw-tarief zijn:

 • Agrarische goederen.
 • Boeken.
 • Voedingsmiddelen.
 • Water.
 • Geneesmiddelen en hulpmiddelen.
 • Kunst, verzamelvoorwerpen en antiek.

Diensten met het 9 procent btw-tarief zijn:

 • Repareren van fietsen.
 • Repareren van schoenen en leren voorwerpen.
 • Repareren van kleding.
 • Diensten van kappers.
 • Personenvervoer.
 • Aanbieden van kampeergelegenheid (camping).
 • Aanbieden van slaapplekken (hotel, pension).
 • Culturele en recreatieve evenementen.
 • Optreden van uitvoerende kunstenaars.
 • Opkweken van planten en opfokken van dieren.
 • Voedingsmiddelen verkopen in de horeca.
 • Medische hulpmiddelen aanpassen en verkopen.
 • Geven van gelegenheid tot sportbeoefening (baden, zwembaden, sauna's).
 • Werkzaamheden aan woningen ouder dan 2 jaar (isoleren, schilderen, stukadoren, behangen).

Exclusief btw en inclusief btw berekenen

 • Ondernemers die goederen en diensten in rekening gebracht hebben aan ondernemers moeten het bedrag exclusief btw opnemen, het btw-tarief opnemen, het btw-bedrag opnemen en de prijs inclusief btw vermelden. Dit zijn onder andere ook de voorwaarden waaraan een factuur moet voldoen. Als ondernemer zul je in veel gevallen het btw-bedrag kunnen terugvorderen van de fiscus. Om btw terug te krijgen moet je wel meer ingekocht hebben dan je verkocht hebt.

Waar staat btw voor?

 • Betalen met mobiele telefoonDe afkorting btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde. In bijna alle gevallen moet je over goederen en diensten btw betalen. En er zijn wel enkele uitzonderingen op de belasting toegevoegde waarde. Denk hierbij aan het 0 procent tarief en aan goederen en diensten die zijn vrijgesteld van btw. Ondernemers die zaken doen met andere landen kunnen ook te maken hebben met een intracommunautaire levering. Ook kun je als ondernemer te maken krijgen met de verleggingsregeling. Het gangbare btw-tarief in Nederland is 21 procent en dat betreft het hoog tarief.

Administratie en boekhouding bijhouden

Om fouten met de btw-aangifte te voorkomen is het verstandig om de administratie en boekhouding goed bij te houden. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een online boekhoudprogramma. De Belastingdienst heeft aangegeven voorstander te zijn van online boekhouden. De belangrijkste reden hiervoor is dat het voor ondernemers en de fiscus makkelijker is. Daarnaast worden fouten in de btw-aangifte hierdoor voorkomen.

Eenvoudig btw-aangifte doen

De btw-aangifte eenvoudig doen is mogelijk met een goed boekhoudprogramma. Je kunt natuurlijk ook onze btw-calculator gebruiken en het bedrag excl btw berekenen, en het bedrag incl btw berekenen van goederen of diensten. Onze online tool is gratis te gebruiken.

Voorkom fouten met het btw berekenen en het btw-percentage

 • Het komt redelijk vaak voor dat ondernemers de fout in gaan en het btw-percentage en de omzetbelasting niet goed berekenen. Deze fout komt voornamelijk door onervarenheid, maar ook doordat je als ondernemer veel dingen tegelijkertijd moet regelen. Bedragen exclusief berekenen die inclusief btw behoren te zijn, en omgekeerd komt vaak voor. Ook het lage tarief toepassen op goederen en diensten gaat regelmatig mis. Een kapper behoort tot het lage tarief, echter lang niet alle producten die verkocht worden door een kapper. Op een rekening kunnen dus verschillende btw-tarieven opgenomen zijn.

Btw-bedrag consumenten

 • WinkelOndernemers die verkopen aan particulieren vermelden in veel gevallen de verkoopprijs. In dat geval gaat het om het bedrag inclusief btw (het totale bedrag). In sommige gevallen kan ook het bedrag exclusief btw opgenomen zijn. De meeste particulieren kunnen verder niks met het btw-bedrag. Voor ondernemers is dit vaak anders. Die krijgen het btw-bedrag over goederen of diensten terug. Het btw-tarief is afhankelijk van de geleverde goederen of diensten.

Btw berekenen formule

 • Maak dus gebruik van onze gratis btw-calculator en voorkom fouten. Met deze handige calculator kun je het btw-bedrag eenvoudig berekenen en weet je direct het bedrag exclusief btw of het bedrag inclusief btw. Voor de juiste bedragen moet je wel het juiste btw-percentage selecteren. Zo hoef je het totaal bedrag niet handmatig te berekenen over producten en diensten. De meeste mensen hebben te maken met het hoog tarief van 21 btw.

Bonnetjes en facturen

 • Als ondernemer zul je in de meeste gevallen regelmatig te maken krijgen met bonnetjes en facturen. Het is belangrijk om alle financiële gegevens te bewaren. Zonder btw-bonnetjes of rekeningen kun je geen btw terugvragen van de fiscus. Hierdoor kun je belangrijke aftrekposten mislopen. Overigens kun je de btw meestal direct terug vragen, echter kun je een bedrijfsmiddel niet zomaar afschrijven. Een nieuwe laptop mag je bijvoorbeeld afschrijven in 5 jaar. Dit is weer afhankelijk van het aankoopbedrag.

Btw berekenen aan je klanten

 • In de meeste gevallen ben je verplicht om btw te berekenen aan klanten. De prijs exclusief btw verhoog je dan met het btw-tarief om tot het bedrag inclusief btw te komen. Ook wanneer je een betaling in natura ontvangt moet je het bedrag verhogen met de waarde van de transactie. Dit heeft ook betrekking op ruilhandel. Bij ruilhandel moet je ook de btw berekenen over de waarde van het product of dienst. Op de factuur moet je dan duidelijk vermelden wat de waarde was van de inruiltransactie. Ook moet je opnemen wat het bedrag is exclusief en inclusief btw. Handel je internationaal binnen de Europese Unie, dan gaat het meestal om een intracommunautaire leveringen. Zie hier ons artikel over de regels met betrekking tot een intracommunautaire levering.

Btw berekenen over margegoederen

 • Wanneer je als handelaar te maken hebt met margegoederen, dan hoef je alleen de btw te berekenen over de winstmarge die je maakt. Dit gaat dus over het verschil tussen de aankoop en verkoop van de handel. In sommige gevallen kun je ook weer te maken krijgen met uitzonderingen op de margeregeling. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op autosloperijen. Verkoop je met winst, dan is de winstmarge positief en moet je hierover btw betalen.

Btw terugvorderen over een niet betaalde rekening

 • Wanneer je te maken krijg met een niet betaalde rekening, dan kun je de btw terugvorderen. Je hebt hiervoor wel bewijs nodig, zoals een afschrift van de rekening. De vordering moet dan wel echt oninbaar zijn. Mocht de rekening alsnog voldaan orden, dan zul je opnieuw het btw-bedrag moeten aangeven. Het is dus mogelijk om het teveel betaalde btw-bedrag terug te vragen van de fiscus.

Snel btw berekenen

Vrouw achter de laptopMet onze btw berekenen formule kun je dus eenvoudig de btw berekenen. Naast onze handige btw-calculator beschikken wij ook over een handige tool om afschrijvingen te berekenen. De calculator maakt het mogelijk om de boekwaarde en afschrijvingen te berekenen met betrekking tot bedrijfsmiddelen. Deze formule laat je precies zien hoeveel je mag aftrekken van de winst. Daarnaast hebben wij nog veel meer handige boekhoudkundige reken tools. Zie alle boekhouding tools hier.

Btw-calculator

Btw berekenen btw-aangifte

Als zzp'er moet je btw berekenen voor de btw-aangifte. Over het algemeen zul je meestal met het hoog tarief te maken hebben. Dit is het meest gangbare btw-tarief. Voor de btw-aangifte is het erg belangrijk om geen fouten te maken met het btw-bedrag. Onze online tool voorkomt het maken van fouten. Hiermee kun je precies berekenen wat de btw-aangifte moet zijn. Ook kun je onze tool gebruiken voor het berekenen van een bedrag excl btw en het bedrag incl. In meeste gevallen gaat het om het hoog tarief van 21 procent.

Gebruik maken van online boekhoudsoftware

Als zzp'er is de btw-aangifte belangrijk. Wij adviseren dan ook een boekhoudprogramma te gebruiken voor de btw-aangifte. Door middel van een beveiligde koppeling kun je de btw-aangifte rechtstreeks indienen bij de Belastingdienst. Zo kun je btw-aangifte eenvoudig indienen.

Mijnzzp.nl