Team Mijnzzp

Boekhouder

Er zijn ondernemers die de boekhouding volledig uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien is er geen tijd om zelf de boekhouding bij te houden, of is er onvoldoende kennis van de fiscale wet- en regelgeving. Vanzelfsprekend is het uitbesteden van de boekhouding niet gratis. Hoeveel het kost hangt onder andere af van de grootte van de onderneming, het aantal transacties en hoe complex de financiële administratie is.

De kosten van het uitbesteden van de boekhouding liggen gemiddeld tussen de € 50,- en € 150,- per maand. Dit is een schatting, want de precieze kosten hangen natuurlijk sterk af van de specifieke situatie. Als je de boekhouding uitbesteedt aan een professional, kun je er in ieder geval vanuit gaan dat deze sneller en foutloos wordt bijgehouden. Bovendien ben je dan zeker van deskundig advies wanneer je dat nodig hebt. De kosten zijn ook afhankelijk van de rechtsvorm en de grootte van de onderneming, het aantal transacties en hoe complex de financiële administratie is.

Zie onze handige "boekhouder calculator" voor een realistische inschatting.

Inhoudsopgave
Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een boekhouder?
Heb je wel een boekhouder nodig?
Deels zelf de boekhouding doen (hybride)
Wat heeft invloed op de boekhoudkosten:
Aftrek fiscale regelingen
Kosten boekhouder eenmanszaak

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een boekhouder?

Vanzelfsprekend is het belangrijk om gebruik te maken van een betrouwbare boekhouder. Het beroep boekhouder kent geen beroepsbescherming, dus iedereen kan zich boekhouder noemen. Er zijn veel online boekhouders te vinden die vaak goedkoper zijn dan een fysieke boekhouder. Ook zijn er redelijk veel boekhouders die tegen een vast tarief per maand of per jaar werken. In dat geval is het wel belangrijk om na te gaan hoeveel tijd de boekhouder gemiddeld kwijt is aan het bijhouden van jouw administratie en wat je hiervoor precies krijgt.

Er zijn bijvoorbeeld boekhouders die het opstellen van een jaarrekening extra in rekening brengen. De meeste kleine ondernemers (zzp, freelancer, vof, maatschap) hebben voldoende aan een balans en winst- en verliesberekening.

Een goede boekhouder:

 • is gedegen opgeleid;
 • heeft relevante werkervaring;
 • is bereikbaar;
 • is proactief;
 • communiceert helder;
 • levert kwaliteit;
 • geeft regelmatig advies.

Heb je wel een boekhouder nodig?

Ondernemers met een eenmanszaak en andere kleine ondernemers kunnen de boekhouding meestal zelf wel aan. Het doen van btw-aangifte of het maken van de resultatenrekening kan met een boekhoudprogramma gedaan worden. Wel kan het voorkomen dat je officiële jaarstukken (met handtekening) nodig hebt, bijvoorbeeld voor de bank. In dat geval kan een boekhouder je hierbij helpen. Voor de Belastingdienst heb je voldoende aan de balans en de winst- en verliesberekening.

Wanneer je onderneming groeit of je gaat samenwerken met anderen, is het verstandig om de boekhouding uit te besteden. Dit geldt ook als je meer dan één bedrijf hebt, of als je een aantal medewerkers in dienst neemt. In dat geval is de administratie vaak complexer. Ook als je problemen hebt met de Belastingdienst, kan een deskundige-boekhouder je helpen en adviseren.

Deels zelf de boekhouding doen (hybride)

De meeste ondernemers werken samen met een boekhouder. Zij doen zelf de boekhouding en sturen maandelijks of per kwartaal een overzicht naar de boekhouder. De boekhouder controleert dan of alles goed is gedaan en geeft eventueel advies. Dit wordt ook wel hybride boekhouden genoemd. Dit is een mooie manier om de kosten van een boekhouder laag te houden, maar toch gebruik te kunnen maken van zijn of haar expertise. Wanneer je gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma, is het eenvoudig om de boekhouding te delen met je boekhouder.

Wat heeft invloed op de boekhoudkosten:

 • De rechtsvorm en grootte van je onderneming;
 • Of je zakendoet in het buitenland;
 • Het aantal inkoop- en verkoopfacturen;
 • Of je te maken hebt met salaris- en personeelsadministratie;
 • Het wel of niet regelmatig vragen van boekhoudkundig advies;
 • Het eventueel verzorgen van de aangifte inkomstenbelasting.

Aftrek fiscale regelingen

Er zijn redelijk veel zzp'ers die verschillende fiscale voordelen laten liggen. Dit komt doordat zij niet op de hoogte zijn van alle mogelijkheden of omdat het te veel werk is om alles bij te houden. Een boekhouder kan je helpen met het zo optimaal mogelijk benutten van de fiscale mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling of de KIA regeling. Ook het bijhouden van het urencriterium en het afschrijven op bedrijfsmiddelen is daarnaast belangrijk.

Kosten boekhouder eenmanszaak

De meeste zzp'ers betalen per jaar een bedrag tussen de 1200 en 1800 euro voor het volledig uitbesteden van de boekhouding. Dit is inclusief het berekenen van de btw-aangiftes en het doen van aangiften. Vanzelfsprekend kan dit wel per ondernemer verschillen. Zo zijn er ondernemers die maar een paar keer per jaar een factuur uitschrijven en anderen die wekelijks tientallen facturen maken. Ook de rechtsvorm van je bedrijf, of je in het buitenland zakendoet en/of je gebruikmaakt van fiscale regelingen, heeft invloed op de boekhoudkosten.

Als je kiest voor een online boekhoudprogramma betaal je vaak maandelijks een vast bedrag. Dit is meestal tussen de € 10,- en € 40,- per maand. Hierbij zijn sommige programma's wel duurder dan andere, afhankelijk van het aantal mogelijkheden dat je nodig hebt. Ook moet je hierbij denken aan de extra kosten van een boekhouder. Wanneer je zelf de online boekhouding bijhoudt, ben je vaak goedkoper uit dan wanneer je alles uitbesteedt.

Online boekhoudprogramma gebruikenDe kosten voor een boekhouder zijn afhankelijk van de werkzaamheden. In veel gevallen kun je aanzienlijk besparen op de boekhouder door het deels zelf doen van de boekhouding.

De meeste boekhouders kunnen ook overweg met de verschillende boekhoudprogramma's. Doe hier je voordeel mee als zzp'er.

Mijnzzp.nl