Team Mijnzzp

Bedrijf

Als ondernemer ben je vaak al druk genoeg met je onderneming. Daarom is het belangrijk om je financiële administratie zoveel mogelijk te automatiseren, zodat je zo min mogelijk tijd kwijt bent aan de boekhouding. Hiervoor moet je dan wel gebruikmaken van slimme software. Er zijn hiervoor meerdere boekhoudpakketten beschikbaar, maar welk boekhoudpakket is nu het beste voor jouw onderneming? Wij hebben de beste boekhoudpakketten voor je op een rijtje gezet, zodat je makkelijk kunt kiezen welk boekhoudpakket het beste bij jouw onderneming past. Alle boekhoudpakketten beschikken over een boekhoudsoftware belastingdienst koppeling voor het eenvoudig doen van de btw-aangifte. Het makkelijk kunnen opmaken van de btw-aangifte is voor veel ondernemers belangrijk.

Btw berekenenEen van de beste boekhoudsoftware is die van e-boekhouden. Met het boekhoudpakket van e-boekhouden kun je alle administratieve handelingen uitvoeren en eenvoudig de inkomsten en uitgaven bijhouden. Het boekhoudpakket van e-boekhouden is door startende ondernemers tot 15 maanden gratis te gebruiken. Het online boekhoudprogramma e-boekhouden maakt het bijhouden van de administratie vrij eenvoudig.

Online boekhoudprogramma's vergelijken

Tegenwoordig zijn er meerdere goede boekhoudpakketten beschikbaar. Het is daarom belangrijk om je eerst te verdiepen in de verschillende boekhoudpakketten, zodat je weet welk boekhoudpakket het beste bij jouw onderneming past. De beste boekhoudpakketten maken allemaal onbeperkt boekhouden mogelijk en zijn voorzien van meerdere functionaliteiten. De meeste kleine ondernemers, zoals zzp'ers en freelancers, kunnen prima uit de voeten met een eenvoudig online boekhoudpakket. Een basispakket boekhouden is vaak een stuk goedkoper dan een uitgebreid pakket en biedt je eigenlijk dezelfde functionaliteiten.

Online boekhoudsoftware voor de btw-aangifte

Met de opkomst van steeds slimme boekhoudsoftware is het niet langer nodig om de btw-aangifte handmatig te berekenen. Een eenvoudig boekhoudpakket is al in staat om de btw-aangifte te berekenen op basis van de ingeboekte facturen. Er zijn nog steeds redelijk veel zzp'ers die voor de btw-aangifte gebruikmaken van Excel. Een groot nadeel van Excel is dat het berekenen van de btw-aangifte met Excel al snel fout kan gaan.

Btw berekenen rekenmachineDaarnaast kun je met Excel geen koppeling maken voor het automatisch indienen van de btw-aangifte. Het offline boekhouden komt vandaag de dag steeds minder voor en is eigenlijk ook omslachtig. Moderne gebruiksvriendelijke boekhoudsoftware werkt vandaag de dag allemaal in de cloud en is veilig te gebruiken. Zie ook onze eigen handige btw-calculator.

Btw berekenen

online boekhouden met deskundige helpdesk

De beste boekhoudsoftware is ook voorzien van een gratis helpdesk voor vragen. De helpdesk maakt meestal gebruik van een online boekhouder waar je terecht kunt met al je vragen over de administratie. Je hoeft zelf dus geen boekhouder in te huren. Denk bijvoorbeeld aan vragen over het opmaken van de jaarlijkse balans of de winst- en verliesrekening.

Boekhouding doen laptopDe meeste boekhoudprogramma's werken tegenwoordig op een slimme manier en de meeste gegevens worden direct overgenomen vanuit het online boekhoudprogramma. Ook krijg je de beschikking over een handige gratis app waarmee je ook de urenregistratie kunt bijhouden. Met de mobiele app heb je dus meteen de beschikking over een urenregistratie. De urenregistratie is ook belangrijk om te kunnen voldoen aan het urencriterium van de Belastingdienst. De mobiele app is ook voor andere taken te gebruiken.

Beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf:

Automatisering is belangrijk

Het grote voordeel van online boekhouden is dat je de administratie real-time bijhoudt. Dit betekent dat je niet meer hoeft te wachten tot het einde van de maand of kwartaal voordat je inzicht hebt in je financiën. Daarnaast is online boekhouden eenvoudiger en overzichtelijker dan boekhouden op papier.

Administratie online aan het bekijkenWanneer je online boekhoudt, hoef je niet langer zelf alle gegevens in te voeren. Dit kan soms erg tijdrovend zijn, vooral als je veel facturen moet verwerken. Met online boekhouden kun je eenvoudig alle facturen invoeren in het systeem, waardoor je minder tijd kwijt bent aan je administratie.

Alleen de functies die je nodig hebt

Kies voor een pakket dat alleen de functies bevat die je ook echt nodig hebt. Zo betaal je niet te veel voor functionaliteiten die je toch niet gebruikt. De meeste pakketten bieden een scale aan functies. Het uitbreiden naar meer functies is altijd mogelijk, maar het is niet nodig om meteen voor het duurste pakket te gaan.

Eenvoudige integratie met andere systemen

Voor veel ondernemers is het belangrijk dat de boekhoudsoftware eenvoudig geïntegreerd kan worden met andere systemen, zoals het CRM-systeem of de e-commerce software. Dit bespaart je veel tijd en moeite, omdat je niet alle gegevens handmatig hoeft over te zetten. De slimme boekhoudsoftware kan door middel van verschillende koppelingen met andere software samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan het overnemen van een openstaande facturen vanuit andere software. Een boekhoudprogramma biedt daarnaast nog veel meer handige functies. Met een goed boekhoudpakket dun je dus meer dan alleen het bijhouden van de volledige boekhouding.

Online support en training

Helpdesk aan het bellenAls je kiest voor een online boekhoudpakket, is het belangrijk dat er adequate support en/of training aanwezig is. Dit zorgt ervoor dat je snel kunt beginnen met het gebruik van het pakket en je eventuele problemen snel opgelost kunnen worden. Daarnaast is het handig als er online training beschikbaar is, zodat je rustig de tijd kan nemen om alle functionaliteiten te leren kennen.

Veelgestelde vragen over online boekhoudprogramma’s:

 • Is het veilig te gebruiken: Ja, online boekhoudprogramma’s zijn net zo veilig te gebruiken als een desktop programma. Je gegevens worden opgeslagen op beveiligde servers en je hebt toegang tot je gegevens via een beveiligde verbinding.
 • Is het eenvoudig te gebruiken: Ja, online boekhoudprogramma’s zijn eenvoudig te gebruiken. Je hoeft niet veel technische kennis te hebben om de programma’s te kunnen gebruiken.
 • Is het mogelijk om rapportages te maken: Ja, je kunt eenvoudig verschillende soorten rapportages maken in online boekhoudprogramma’s. Dit kan handig zijn bij het maken van jaarverslagen of bij het analyseren van je bedrijfsresultaten.
 • Is er ook een app aanwezig: De meeste aanbieders beschikken ook over een mobiele app. Dit maakt het mogelijk om je gegevens overal bij de hand te hebben en je administratie eenvoudig bij te houden.
 • Kan de boekhouder meekijken: Ja, je boekhouder kan online meekijken met je administratie. Dit maakt het mogelijk voor de boekhouder om je te helpen bij het bijhouden van je administratie en eventuele fouten snel op te sporen en te corrigeren.
 • Wat kost het: De kosten van een online boekhoudprogramma variëren per aanbieder. Er zijn aanbieders die maandelijks een vast bedrag in rekening brengen, terwijl andere aanbieders een vast bedrag per jaar in rekening brengen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een online boekhoudprogramma?

Voordelen:

 • Eenvoudig te gebruiken.
 • Altijd en overal toegang tot je gegevens.
 • Meerdere gebruikers kunnen tegelijkertijd werken aan de administratie.
 • Eenvoudig te integreren met andere systemen.
 • Je boekhouder kan online meekijken.
 • Veel minder kans op fouten.

Nadelen:

 • Soms is er een leercurve om het programma goed te leren kennen.
 • Je bent afhankelijk van een goede internetverbinding.
 • Enige kennis van computers en ICT is wel nodig.

Gebruikmaken van een proefperiode

Vrouw de administratie aan het doenBij alle aanbieders mag je de software met een proefperiode uitproberen. Dit is een goede manier om het programma uit te proberen en te kijken of het boekhoudpakket aan je verwachtingen voldoet. In de meeste gevallen bedraagt de proefperiode minimaal 30 dagen. Bijna alle aanbieders zijn maandelijks opzegbaar.

Online boekhoudprogramma Automatische Winstaangifte

De slimme software werkt steeds beter en het is tegenwoordig zelfs al mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting op te maken met behulp van boekhoudsoftware. Voor het kunnen opmaken van de aangifte inkomstenbelasting moet het boekhoudprogramma beschikken over de module Automatische Winstaangifte. Het boekhoudprogramma zal dan alle benodigde gegevens overnemen vanuit het boekhoudprogramma. Deze mogelijkheid is alleen beschikbaar voor zzp'ers met een eenmanszaak zonder personeel.

De juiste keuze maken

Naast onze vergelijkingspagina beschikken wij ook over een handige keuzewijzer. Door middel van de keuzewijzer kun je de verschillende pakketten nog beter vergelijken met elkaar. Op basis van je eigen wensen en eisen krijg je dan een overzicht van de pakketten die het beste bij je passen. Op deze manier kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma. Het beste boekhoudprogramma hoeft overigens niet het duurste boekhoudpakket te zijn. Het gaat er wel om dat je een goed boekhoudprogramma uitkiest. Ook moet een boekhoudpakket gebruiksvriendelijk zijn. Een gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma moet ook beschikken over een gratis proefperiode. Met alle boekhoudprogramma's kun je overigens de btw-aangifte verzorgen. Dit is niet alleen het geval met de eerder benoemde e-boekhouden.nl.

BoekhoudingHet is als ondernemer erg belangrijk om gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Hierdoor bespaar je veel tijd en voorkom je mogelijke problemen.

Ook de Belastingdienst heeft al diverse keren aangegeven voorstander te zijn van online boekhouden.

Mijnzzp.nl