Team Mijnzzp

Boekhoudprogramma zzp-er

Als zzp'er is het uitkiezen van een online boekhoudprogramma nog niet zo eenvoudig. Er zijn namelijk best veel verschillende goede boekhoudpakketten te verkrijgen. Het is belangrijk dat je als zzp'er een goed systeem hebt voor de boekhouding. Een goede boekhouding voorkomt problemen en bevordert de financiële positie van de onderneming. Als zzp'er ben je wettelijk verplicht om de financiële administratie bij te houden. Dit geldt voor alle ondernemers. In dit artikel bespreken we hoe je eenvoudig de beste boekhoudsoftware kunt vinden en waar je precies op moet letten voordat je een keuze maakt.

FinancieelDe meeste ondernemers kiezen tegenwoordig voor online boekhouden, omdat online boekhouden zoveel voordelen kent. Als zzp'er heb je meestal specifieke behoeftes wanneer het aankomt om een goed boekhoudprogramma. Denk bijvoorbeeld aan een handige app voor de urenregistratie en aan het kunnen bijhouden van de rittenadministratie. Dit zijn slecht twee voorbeelden waarom een online boekhoudprogramma eigenlijk onmisbaar is als zzp'er.

Beste boekhoudprogramma zzp

Een van de beste boekhoudprogramma's is toch wel e-boekhouden. Met e-boekhouden kun je op een eenvoudige manier de complete administratie bijhouden. Met de gratis app kun je tevens de urenregistratie bijhouden en nog veel meer. E-boekhouden is ook bijna het goedkoopste boekhoudprogramma en raakt het gratis boekhouden bijna aan. Het is met een gratis proefaccount tot 15 maanden mogelijk om het boekhoudprogramma uit te proberen. Zie voor meer informatie ook de keuzewijzer e-boekhouden.

Gratis startersaccount e-boekhouden

Boekhouding online doenDe bekende aanbieders van de beste boekhoudprogramma's, zoals e-boekhouden en Rompslomp, bieden een gratis startersaccount aan. Rompslomp en e-boekhouden beschikken beide over een online boekhoudpakket voor zzp'ers. Overigens zijn er nog meer aanbieders dan alleen Rompslomp en e-boekhouden. Het is wel zo dat Rompslomp en e-boekhouden tot de beste boekhoudprogramma's gerekend moeten worden. Dit blijkt ook wel uit de verschillende reviews die online te vinden zijn.

Waarom is de administratie belangrijk?

Kantoor aan huisAls zelfstandig ondernemer is het belangrijk om te beschikken over een overzichtelijke administratie. Dit geeft je een beter inzicht in je inkomsten, openstaande facturen, wanneer je herinneringen moet versturen, de btw-aangifte moet doen en welke aftrekposten er zijn. Dit geeft je ook de mogelijkheid om de winst van je bedrijf te berekenen. Het is ook belangrijk dat je bij een controle door de Belastingdienst kan laten zien dat je boekhouding goed geregeld is. De boekhouding bijhouden op de juiste is dus voor alle ondernemers belangrijk. Je bent verplicht om de financiële administratie volgens de richtlijnen van Belastingdienst bij te houden. Het maakt de Belastingdienst verder niet uit of je dit doet door middel van online boekhouding of op papier.

Verschil boekhouding en administratie

Administratie en boekhouden zijn vaak hetzelfde, maar dat is niet altijd zo. Boekhouding is namelijk een onderdeel van de administratie en betreft alleen de financiële administratie. Alles wat met cijfers te maken heeft, valt dus onder de noemer "financiële administratie". Een boekhoudpakket voor zzp'ers maakt het mogelijk de boekhouding en administratie bij te houden. Online boekhouding heeft dus niet alleen betrekking op de financiën.

Hoe zet je een boekhouding op?

RekeningenHet is belangrijk om de boekhouding goed op te zetten. Je moet ervoor zorgen dat je alle inkomsten en uitgaven opschrijft. Op die manier kun je zien of je winst maakt en hoeveel. Daarnaast moet het natuurlijk ook allemaal goed geregistreerd worden bij de Belastingdienst.

De basis voor een goede boekhouding bestaat uit:

 • Open een aparte zakelijke rekening voor je zakelijke inkomsten en uitgaven.
 • Maak een iedere maand een vast bedrag over naar je privérekening.
 • Zorg voor een digitaal overzicht van je boekhouding.
 • Hou alle gewerkte uren goed bij in een urenregistratie.
 • Hanteer een vast moment voor de boekhouding.
 • Neem alle contracten of algemene voorwaarden op.
 • Sorteer en bewaar alle bankafschriften.
 • Maak een kasboek voor contante betalingen.
 • Overweeg alle offertes op te nemen in de boekhouding.
 • Overweeg een aparte zakelijke rekening voor de omzetbelasting.
 • Bewaar als zzp'er de boekhouding minimaal 7 jaar.

‘‘De meeste boekhoudkundige handelingen kun je zelf bijhouden als zzp'er’’

Boekhouding: zelf doen of uitbesteden?

Administratie online aan het bekijkenHet is geen schande als je zelf geen interesse hebt in de boekhouding. In dat geval is het belangrijk om een goede boekhouder te vinden. Wees er wel van bewust dat een boekhouder ook gespecialiseerd kan zijn in bepaalde branches. Het kan als zzp'er ook voordelig zijn om een administratiekantoor in te schakelen voor de boekhouding. Het boekhouden zonder boekhouder is als zzp'er met een boekhoudprogramma wel prima mogelijk. Als je zelf boekhoudt, bespaar je jaarlijks veel geld. Als zzp'er is het in dat geval wel belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle fiscale maatregelen. Een groot voordeel van online boekhouder is dat je op veel manieren extra ondersteuning krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een gratis helpdesk voor al je vragen De deskundige helpdesk kan de meeste veelgestelde vragen wel beantwoorden. Ook worden er gratis cursussen aangeboden om je nog beter te helpen.

Online en up-to-date boekhouden

Facturen betalenTegenwoordig kiezen de meeste zzp'ers ervoor om gebruik te maken van online boekhoudsoftware. Online boekhoudsoftware is speciaal ontwikkeld voor de zzp'er. Er zijn verschillende boekhoudprogramma's te vinden, die het boekhouden makkelijker hebben gemaakt. De meeste aanbieders bieden ook een gratis startersaccount aan om een boekhoudprogramma te leren kennen.

Boekhouden in Excel is niet meer nodig

Afspraken makenDoor het gebruiken van een goed boekhoudprogramma is het bijhouden van de boekhouding in Excel niet meer nodig. Heb gebruiken van Excel is omslachtig te noemen en slordigheidsfoutjes zijn snel gemaakt met Excel. Dit komt vooral door het steeds handmatig moeten overnemen van gegevens. Ook kun je geen btw-aangifte doen vanuit Excel. Dit zijn toch belangrijke beperkingen van Excel.

Beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf:

Eenvoudig boekhoudprogramma

WinkelEen online boekhoudprogramma bespaart tijd en kost niet veel. De meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma's kosten slechts enkele euro's per maand, wat ook nog eens fiscaal aftrekbaar is. Hierdoor is het bijhouden van de administratie voor iedereen mogelijk. Daarnaast kan je ook gebruikmaken van een gratis helpdesk. Het online bijhouden van de financiële administratie kent dus verschillende voordelen en dit kan al met een eenvoudig boekhoudprogramma. Een basispakket online boekhouden is al voldoende als zzp'er en hiermee kun je complete zzp administratie bijhouden.

Voordelen online boekhouden

Administratie nietjesDe meeste online boekhoudprogramma's bieden verschillende voordelen. Denk aan het automatische doen van btw-aangifte, bonnen scannen, de facturatie en aan de directe koppeling met de Belastingdienst en/of boekhouder. Vooral de online facturatie binnen de software is handig. Een laatste voordeel zijn de automatische back-ups die gemaakt worden van alle gegevens. Ook heb je de beschikking over een handige boekhouding app.

Wanneer online boekhouden?

De meeste startende ondernemers kiezen tegenwoordig voor een online-administratie, omdat dit nu eenmaal makkelijker is. Ook voor stichtingen en verenigingen zijn er goede opties wanneer het aankomt op een online boekhoudprogramma. De meeste boekhoudprogramma's bieden ook een gratis variant aan, dat specifiek gericht is op startende ondernemers. Er is verder geen gratis boekhoudprogramma, omdat een gratis boekhoudprogramma alleen voor een bepaalde periode gratis te gebruiken is. Gratis boekhouden is wel mogelijk met Excel.

Freelancer‘‘Het beste boekhoudprogramma moet vooral bij je passen als zzp'er.’’

‘‘Er zijn meerdere aanbieders van boekhoudsoftware. Kijk vooral naar de functionaliteiten die je denkt nodig te hebben.’’

Waar moet je op letten bij een boekhoudprogramma?

Een goed boekhoudprogramma moet over een automatische bankkoppeling beschikken. Daarnaast is het belangrijk om gegevens te kunnen delen met je boekhouder voor het opstellen van de balans en de jaarcijfers. Als zzp'er is het vooral belangrijk om goed naar de functionaliteiten te kijken. Ook kan het onbeperkt factureren voor sommige zzp'ers belangrijk zijn. Het onbeperkt factureren is niet met alle boekhoudprogramma's mogelijk. Het onbeperkt factureren is voor de meeste zzp'er niet echt belangrijk. Ook het offertes maken kan door sommige aanbieders beperkt worden. Een boekhoudprogramma zzp kan dus op punten verschillen waardoor het vergelijken van boekhoudprogramma's belangrijk kan zijn.

Boekhoudprogramma zzp: btw-aangifte berekenen

ZorgAls zzp'er ben je verplicht om ieder kwartaal btw-aangifte te doen. Dit kan tegenwoordig met alle online boekhoudprogramma's. Dankzij het online boekhoudprogramma kan de btw-aangifte automatisch worden berekend op basis van alle ingeboekte facturen. Het indienen van de btw-aangifte doe je eenvoudig met een druk op de knop. Voor het automatisch kunnen indienen van de btw-aangifte is het wel nodig om eerst een koppeling te maken met de Belastingdienst. Hierna kun je de btw-aangifte iedere keer automatisch indienen. Het fiscaal btw-aangifte doen werkt soepel en is veilig. De btw-aangifte berekenen kan ook via Mijnzz.nl.

Btw berekenen

Is een boekhouder of accountant verplicht als zzp'er

Een zzp'er met een eenmanszaak hoeft geen gebruik te maken van een boekhouder of accountant. Een zzp'er mag zelf belastingaangifte doen zonder boekhouder. Het opstellen van een jaarrekening voor eenmanszaken is niet verplicht. Wel moet je jaarlijks een balans en een winst- en verliesrekening opstellen. Deze gegevens staan normaal gesproken in de jaarrekening. Dit kan allemaal met een online boekhoudprogramma.

Online boekhouden uitbesteden

BoekhoudingHet is mogelijk om je zzp boekhouding uit te besteden. In dat geval deel je het online boekhoudpakket bijvoorbeeld met je boekhouder. Het is voor sommige ondernemers raadzaam om de boekhouder te laten meekijken. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je te maken hebt met complexe aftrekposten en/of afschrijvingen. Overigens kan ook een mkb-bedrijf gebruikmaken van boekhoudsoftware. Ook bij complexe fiscale regels kan het verstandig zijn om alsnog gebruik te maken van een zzp boekhouder.

Boekhoudkennis vereist als zzp'er?

De meeste startende zzp'ers hebben geen echte boekhoudkennis. Het bijhouden van de eigen boekhouding is vooral een kwestie van proberen en het volgen van de online-instructie. Na het aanmaken van een gratis account is de software betrekkelijk eenvoudig te volgen. Het zelf doen van de online boekhouding is voor de meeste zzp'ers niet moeilijk. Daarnaast kun je ook nog de gratis helpdesk raadplegen voor goed advies. Zoals eerder omschreven is het ook mogelijk om een korte training te volgen. De meeste aanbieders van boekhoudprogramma's bieden een abonnement inclusief opstartservice aan.

Goedkoop boekhoudprogramma

OverlegDe meeste boekhoudprogramma's zijn goedkoop en leveren alle noodzakelijke functionaliteiten aan tegen een redelijke prijs. Denk aan het eenvoudig facturen kunnen maken, het elektronisch facturen versturen, de rittenadministratie bijhouden en aan de btw-aangifte doen. Ook een automatische bankkoppeling is bij de meeste aanbieders mogelijk. Er zijn ook meer kostbare boekhoudprogramma's, echter zijn die meer gericht op mkb-bedrijven. Startende ondernemers mogen een boekhoudprogramma gratis uitproberen en een boekhoudprogramma is maandelijks opzegbaar. Een zzp pakket is al beschikbaar vanaf 9,- euro per maand.

Beste zzp boekhoudprogramma

Het beste boekhoudprogramma is persoonlijk en kan per zzp'er verschillen. Het is denkbaar dat dienstverlenende zzp'ers behoefte hebben aan andere mogelijkheden, dan bijvoorbeeld een dierenarts. Wij hebben een eigen keuzewijzer opgenomen, waarbij de verschillende boekhoudprogramma's vergeleken kunnen worden. Het uitproberen van de software is alleen mogelijk na het maken van een gratis account.

Voordelen van een boekhoudprogramma zijn:

 • Makkelijk facturen maken.
 • Facturen bewaren in een handig overzicht.
 • Start direct met boekhouden na aanmelden.
 • Het op een overzichtelijke manier bijhouden van de administratie.
 • Geen boekhouder meer nodig.
 • De fiscale bewaarplicht hanteren is mogelijk.
 • Startende zzp'ers krijgen extra voordelen.
 • De software is speciaal ontwikkeld voor zzp'ers.
 • Het makkelijk doen van btw-aangifte.
 • Koppeling boekhoudsoftware Belastingdienst.
 • Het inscannen van bonnetjes.
 • Fouten in de boekhouding worden voorkomen.
 • Een boekhoudprogramma is veilig.

Zzp boekhouding

Werken op laptopOnline boekhouding is niet moeilijk en de boekhoudkennis vereist minimale kennis. Het beste boekhoudpakket voor zzp'ers is verder niet zomaar aan te geven. Dit zal je echt zelf moeten ondervinden als zzp'er. In alle gevallen zal een boekhoudprogramma het leven van een zzp'er een stuk makkelijker maken. Wel is het belangrijk om goed naar de voorwaarden te kijken, omdat een boekhoudpakket niet onbeperkt gratis is. Het is dus niet zo dat e-boekhouden in alle gevallen de beste optie is, ondanks dat deze een aantrekkelijke aanbieding hebben voor startende zzp'ers.

Eenvoudig inzicht krijgen in je bedrijfscijfers

Een boekhoudprogramma maakt het mogelijk om op een makkelijke manier inzicht te krijgen in de bedrijfscijfers. Denk bijvoorbeeld aan het bekijken van het betalingsgedrag en aan de eigen liquiditeitsbegroting met de verwachte inkomsten en uitgaven. Boekhoudsoftware is dan ook voor meer financiële zaken te gebruiken dan alleen het maken en versturen van facturen.

Waarom een online boekhoudpakket?

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een offline boekhoudprogramma te gebruiken. Dit is meestal een boekhoudpakket dat je eenmalig moet aanschaffen. Wel is het belangrijk om te weten dat dit vaak meer tijd kost en het ook niet altijd zo overzichtelijk is als een online boekhoudpakket. Een ander belangrijk punt zijn de updates van de software.

Beste zzp boekhoudprogramma per bedrijf

Boekhoudsoftware is tegenwoordig op verschillende manieren te verkrijgen, en er is ook boekhoudsoftware voor specifieke bedrijven. De meeste dienstverlenende zzp'ers hebben genoeg aan de speciale boekhoudsoftware gericht op de zzp'er. Boekhouden is hierdoor relatief simpel geworden. De meeste zzp'ers moet het uiteindelijk lukken om zelf hun boekhouding te doen. Bij de meeste aanbieders kan je ook gebruikmaken van de gratis helpdesk mocht dit nodig zijn. Zzp boekhoudprogramma's kunnen dus ook gerichte zijn op verschillende bedrijven zoals de zorg, horeca of de bouwsector. Een ongekend eenvoudig boekhoudpakket is bijvoorbeeld het boekhoudprogramma van e-boekhouden.nl.

Gratis boekhoudpakket

Vrouw aan het bellenEr zijn ook gratis boekhoudpakketten te vinden, echter zijn die in de meeste gevallen zeer beperkt. Wil je een koppeling maken met de bank, dan heb je al snel te maken met een abonnementsvorm. Vergeet niet dat de abonnementskosten fiscaal aftrekbaar zijn. Het meest voordelige systeem, is afhankelijk van je eigen eisen en je administratie.

Overstappen op een ander boekhoudprogramma

Als je ontevreden bent over je huidige boekhoudprogramma, kun je een ander proberen. Dit kan afhankelijk van de administratie en boekhouding wel veel werk zijn. Het is dus belangrijk om een boekhoudprogramma eerst goed te testen om teleurstelling te voorkomen. De gegevens van boekhoudprogramma's zijn onderling niet zomaar uitwisselbaar. Dit zal je dus in de meeste gevallen via een migratie dienst moeten doen.

Boekhoudsoftware belastingdienst erkend

App gebruikenOnline boekhoudsoftware maakt gebruik van koppelingen die alleen mogelijk zijn wanneer de zzp boekhoudprogramma's voldoen aan strenge richtlijnen. Anders is het niet mogelijk om een koppeling te maken met de Belastingdienst en banken. De Belastingdienst heeft in het verleden ook meegewerkt aan een keurmerk om dit mogelijk te maken. Een boekhoudprogramma voor zzp'ers kan dus alleen een koppeling maken wanneer er sprake is van het keurmerk. Het keurmerk onderschrijft ook dat er sprake moet zijn van een deskundige helpdesk.

Zzp boekhoudprogramma's vergelijken

Wij hebben een formulier opgenomen met de populairste boekhoudprogramma's die gemaakt zijn voor zzp'ers. De verschillende boekhoudpakketten zijn allemaal te testen en voldoen aan strengste veiligheidseisen. Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen welke functies je precies nodig hebt. De boekhoudprogramma's voor zzp'ers beschikken wel allemaal over dezelfde basisfunties maar kunnen onderling alsnog verschillen. Het boekhoudprogramma's vergelijken is dus belangrijk om tot het beste boekhoudprogramma voor zzp'ers te kunnen komen.

Man achter laptop‘‘Een boekhoudprogramma moet de financiële administratie vooral gemakkelijker en sneller maken. Kies daarom vooral voor gemak en eenvoud.’’

‘‘Het is niet nodig om gebruik te maken van een complex boekhoudpakket. Kies voor een boekhoudpakket speciaal voor zzp'ers.’’

Mijnzzp.nl