Team Mijnzzp

Administratie en boekhouding

Wil je goed voorbereid starten als zzp’er? Op Mijnzzp.nl vind je alles wat je nodig hebt! Wij bieden een uitgebreid assortiment aan producten en diensten die ervoor zorgen dat jouw administratie en boekhouding soepel verlopen. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een succesvolle onderneming. Denk aan tips over administratie en boekhouding, maar ook over belasting of het vinden van een geschikte boekhouder of accountant.

Inhoudsopgave
Administratie en boekhouding opzetten als zzp'er
Belastingaangifte doen als zzp'er
Boekhouder of accountant zoeken
Informatie eenmanszaak
Waar bestaat de financiële administratie uit?
Onderdelen van de financiële administratie zijn:
Financiële positie bewaken als ondernemer
Uitgaande facturen monitoren
Administratie en boekhouding automatiseren
Belastingdienst en ondernemers
Facturen maken als zzp'er
Verschillende opdrachtgevers en btw-aangifte
Verschillende btw-tarieven en vrijstelling
Starters en boekhouden
Hulp nodig met boekhouden
Verschillende abonnementen voor zelfstandig ondernemers

Administratie en boekhouding opzetten als zzp'er

Als startende zzp'er is het vanaf de start belangrijk om grip te houden op de financiële positie van je bedrijf. Je administratie en boekhouding zijn hierbij cruciaal. Gelukkig kun je op Mijnzzp.nl terecht voor alles wat je nodig hebt om dit goed bij te houden! In ons assortiment vind je bijvoorbeeld boekhoudprogramma's en facturatie-software. Zo kun je in één oogopslag de programma's vergelijken die beschikbaar zijn voor jouw onderneming.

Belastingaangifte doen als zzp'er

Naast het registreren van je administratie en boekhouding, is ook de belasting een belangrijke verplichting voor zzp'ers. Wil je weten hoeveel BTW je moet betalen? Of benieuwd naar de kosten voor de loonbelasting en inkomstenbelasting? Op Mijnzzp.nl vind je alle informatie die nodig is om jouw aangifte goed te doen!

Boekhouder of accountant zoeken

Als zzp'er heb je de keuze uit veel verschillende boekhouders en accountants. Maar hoe kies je nu de juiste? Op Mijnzzp.nl vind je een handig overzicht van alle belangrijke criteria waar je op moet letten bij het uitkiezen van een boekhouder of accountant. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt! Er zijn redelijk veel ondernemers die regelmatig gebruikmaken van een boekhouder of accountant. Denk hierbij vooral aan het opstellen van rapporten of jaarstukken.

Informatie eenmanszaak

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak. Met een eenmanszaak ben je niet verplicht om een jaarrekening te maken en heb je voldoende aan een winst- en verliesrekening. De Belastingdienst en de overheid hebben verschillende aantrekkelijke regelingen in het leven groepen voor startende ondernemers. Hiermee kun je op verschillende manieren fiscaal voordeel behalen. Denk hierbij onder andere aan:

Waar bestaat de financiële administratie uit?

De financiële administratie heeft in het kort betrekking op alle uitgaven en inkomsten die een bedrijf aangaan. Alle cijfers behoren dan ook toe tot de financiële administratie. Een andere benaming voor de financiële administratie is ook wel de boekhouding.

Onderdelen van de financiële administratie zijn:

Financiële positie bewaken als ondernemer

Voor ondernemers is het erg belangrijk om de financiële positie van hun bedrijf goed in de gaten te houden. Dit kan je doen door het maken van rapporten of door middel van forecasting. Forecasting heeft betrekking op de toekomstige verwachtingen met betrekking tot een bepaalde dienst of product. Ook voor de cashflow is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de complete in- en verkoopadministratie. De meeste bedrijven houden hiervoor ook een grootboek bij. Tegenwoordig is het met een boekhoudprogramma vrij eenvoudig om realtime-inzicht te krijgen.

Uitgaande facturen monitoren

De levensvatbaarheid van een onderneming draait voor het grootste deel om de inkomsten. De meeste ondernemers besteden dan ook veel aandacht aan het debiteurenbeheer van de onderneming. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma, dan krijgen de debiteuren vanzelf een herinnering wanneer de betalingstermijn is verstreken. Door het op tijd innen van de facturen, zorg je ervoor dat er genoeg cash-flow beschikbaar is om aan alle vaste lasten te kunnen voldoen. Het is belangrijk om grip te houden op alle geldzaken.

Administratie en boekhouding automatiseren

Ook voor kleine ondernemers is het mogelijk om de administratie en boekhouding geheel of gedeeltelijk automatisch te laten verlopen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van een boekhoudprogramma of een facturatieprogramma. Door middel van slimme software wordt de administratie geautomatiseerd en kan je makkelijk inzicht krijgen in alle financiële cijfers. Het uitbesteden van de administratie en boekhouding is hiervoor niet nodig. De meeste boekhoudpakketten zijn bijvoorbeeld voorzien van een mobiele app. Met de app heb je altijd en overal inzicht in de financiële cijfers van de onderneming.

Belastingdienst en ondernemers

De Rijksoverheid en de Belastingdienst helpen ondernemers op veel verschillende manieren. Er worden bijvoorbeeld door de Belastingdienst regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten worden ondernemers geïnformeerd over alle actuele wet- en regelgeving. Daarnaast zijn er ook verschillende websites van de Belastingdienst waar ondernemers informatie kunnen vinden. Ook is het voor ondernemers tegenwoordig mogelijk om online-aangifte te doen met betrekking tot de belastingaanslagen.

Facturen maken als zzp'er

Voor alleen de facturatie is het niet nodig om een boekhoudprogramma aan te schaffen. Zzp'ers kunnen namelijk uitstekend gebruikmaken van gratis facturatie-software. Met deze software is het mogelijk om binnen enkele minuten professionele facturen te maken. In de praktijk is het wel zo dat de meeste zzp'ers met hun boekhoudsoftware ook de facturen maken. Een groot voordeel hiervan is dat je minder snel fouten maakt in een factuur.

Mijnzzp.nl: boekhouden voor zzp'ers en mkb'ers

Verschillende opdrachtgevers en btw-aangifte

De meeste zzp'ers moeten ieder kwartaal btw-aangifte doen. Dit betekent dat je ieder kwartaal een overzicht van alle verkopen aan de Belastingdienst moet toesturen. Hierbij is het belangrijk om goed rekening te houden met de btw-regels. De Belastingdienst staat namelijk erg scherp op het verkeert of niet indienen van een aangifte. Wanneer je als zzp'er met verschillende opdrachtgevers tegelijkertijd samenwerkt, dan kun je het beste gebruikmaken van een goede urenregistratie om problemen te voorkomen. Sommige zzp'ers hebben ook te maken met de verleggingsregeling. Dit is vaak van toepassing in de bouw.

Verschillende btw-tarieven en vrijstelling

Ondernemers kunnen te maken krijgen met verschillende btw-tarieven en vrijstellingen. Denk bijvoorbeeld aan intracommunautaire leveringen of aan bepaalde diensten die vrijgesteld zijn van btw. Dit soort zaken zul je extra goed moeten controleren. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een boekhoudpakket met een module voor de btw. Hierdoor wordt het voor ondernemers makkelijker om alle regels rondom de btw goed in de gaten te houden. Ook hier kan boekhoudingssoftware of een facturatieprogramma veel werk uit handen nemen en zorgt het voor meer rust bij de ondernemer zelf.

Starters en boekhouden

Voor starters is het boekhouden soms een lastige klus. Gelukkig zijn er verschillende programma's beschikbaar die het eenvoudiger maken om grip te houden op de financiële situatie. Ook is het belangrijk om alle termen en begrippen te leren kennen. Vanzelfsprekend behoort het uitbesteden van de boekhouding ook tot de mogelijkheid. In de kern is het wel zo, dat het belangrijk is om goed op de hoogte te zijn van alle regels en wetten die gelden voor ondernemers. Het boekhouden is ook deels zelf te doen. In de praktijk doet de meerderheid van de zzp'ers zelf het boekhouden.

Hulp nodig met boekhouden

De meeste aanbieders van een boekhoudpakket bieden ook extra ondersteuning aan. Deze ondersteuning kan zowel op locatie als online plaatsvinden. Dit soort hulp is vooral van belang wanneer een bedrijf ineens groeit en het boekhouden een hele andere dimensie krijgt. Daarnaast geeft ook de overheid op verschillende manieren aanvullend informatie. Kijk bijvoorbeeld eens op de website: Ondernemersplein.nl

Verschillende abonnementen voor zelfstandig ondernemers

Voor zzp'ers zijn er veel passende abonnementen mogelijk wanneer het aankomt op boekhouden. De meeste zzp'ers hebben voldoende aan een basispakket boekhouden. Op onze vergelijkingspagina zijn alle bekende aanbieders van boekhoudsoftware te vinden. Hoe je als zzp'er de boekhouding het beste kunt aanpakken, hangt af van de eigen wensen.

AdministratieHet is als startende zzp'er erg belangrijk om de administratie en boekhouding goed te organiseren.

Het beste kun je gebruikmaken van een online boekhoudprogramma.

Mijnzzp.nl