Team Mijnzzp

Mensen naar het werk

Als startende ondernemer kom je al snel voor de keuze te staan welk boekhoudprogramma het beste bij je past. Er zijn meerdere boekhoudpakketten beschikbaar, dus het kan soms lastig zijn om een goede beslissing te nemen. Voor de meeste ondernemers is het vooral belangrijk om naar de functionaliteiten en de gebruiksvriendelijkheid te kijken. Er is wel een belangrijk verschil tussen kleine en grote administraties. De uiteindelijke keuze is ook afhankelijk van het type onderneming.

Boekhoudpakketten voor zzp'ers en mkb'ers

De meeste kleine ondernemers kunnen met een boekhoudprogramma voor zzp'ers toe. Dit soort programma's zijn eenvoudig in gebruik en beschikken over de belangrijkste functies die je nodig zult hebben. Een aantal bekende voorbeelden van boekhoudprogramma's voor zzp'ers zijn MoneyMonk, Rompslomp en e-boekhouden. Dit zijn prima boekhoudprogramma's voor kleine ondernemers. Mkb'ers kunnen bijvoorbeeld beter kiezen voor Visma eAccounting. Vanzelfsprekend kun je wel met alle genoemde voorbeelden eenvoudig de boekhouding bijhouden.

Functionaliteiten en gebruiksvriendelijkheid boekhoudsoftware

Als startende ondernemer is het belangrijk dat je eenvoudig de boekhouding kunt bijhouden. Daarom is het belangrijk dat je boekhoudprogramma een aantal basisfunctionaliteiten bevat. Het programma moet facturen kunnen maken, inkoop- en verkoopfacturen kunnen registreren en je moet eenvoudig rapportages kunnen genereren. Verder is het belangrijk dat de software gebruiksvriendelijk is. Kies daarom voor een programma dat je redelijk snel onder de knie kunt krijgen.

De meeste programma's beschikken over alle benodigde basisfunctionaliteiten. Het is in de meeste gevallen ook mogelijk om op een later moment extra functionaliteiten toe te voegen. Het leren werken met een boekhoudprogramma is overigens niet moeilijk. Ook worden er diverse cursussen en andere supportmogelijkheden aangeboden.

Kosten boekhoudprogramma's

Als je kiest voor een abonnement op een boekhoudprogramma, betaal je maandelijks of per jaar een bepaald bedrag. Dit is afhankelijk van het programma en de functionaliteiten die je nodig hebt. Alle aanbieders hanteren een vast bedrag per maand of per jaar. De maandelijkse kosten wegen niet op tegen de tijd en het gemak die je met een boekhoudprogramma ervaart. Als je er dan ook nog eens rekening mee houdt dat je met een boekhoudprogramma fouten kunt voorkomen, is het maandelijkse of jaarlijkse bedrag eigenlijk heel erg laag.

’’Voor welk boekhoudprogramma je ook kiest, het is in ieder geval belangrijk dat je de boekhouding goed bijhoudt. Dit kan namelijk erg veel tijd en geld besparen. Kies daarom een programma dat bij je past, zodat je makkelijk en snel kunt boekhouden.’’

Mijnzzp.nl: boekhouden voor zzp'ers en mkb'ers

Waarvoor kun je een boekhoudprogramma gebruiken?

Een boekhoudprogramma doet meer dan het alleen structureren en ordenen van de financiële administratie. Zo kan een goed boekhoudprogramma ook:

  • Helpen bij het maken van overzichten (kosten per project of opdrachtgever);
  • Inzicht geven in de financiële situatie;
  • Facturen automatisch laten versturen;
  • Herinneringen instellen voor openstaande facturen;
  • Betalingen automatiseren (incasso's en domiciliëring);
  • Inzicht geven in de debiteurenpositie;
  • Offertes maken in eigen huisstijl;
  • Btw-aangifte doen;
  • Het automatisch maken van de resultatenrekening;
  • Het doen van aangifte inkomstenbelasting (enkele programma's).

Het is dus zeker de moeite waard om een boekhoudprogramma te gebruiken. Kies daarom voor online boekhouden. Hiermee heb je overal inzicht in de administratie en is de boekhouding altijd bijgewerkt.

Online boekhouden: makkelijk en overal inzicht

Met online boekhouden heb je 24/7 en overal inzicht in je administratie. Je kunt zelfs op vakantie of in het buitenland boekhouden, als je maar internet hebt. Daarnaast is online boekhouden makkelijker dan je denkt. Meestal kun je met een paar muisklikken eenvoudig facturen maken en versturen of een overzicht opvragen.

Mijnzzp.nl is dé plek voor zzp'ers en mkb'ers

Als je op zoek bent naar informatie over administratieve zaken, boekhouden of fiscale regelingen, ben je bij Mijnzzp.nl aan het juiste adres. Wij beschikken over veel artikelen en video's die je kunnen helpen met deze zaken. Daarnaast vind je op onze website ook een vergelijkingspagina met boekhoudprogramma's die geschikt zijn voor zzp'ers en mkb'ers. Zie bijvoorbeeld ook onze handige keuzehulp of onze verschillende boekhoudkundige calculators.

KantoorgebouwenEr zijn dus voldoende geschikte boekhoudpakketten voor startende ondernemers.

De meeste startende ondernemers hebben voldoende aan een basispakket online boekhouden.

Mijnzzp.nl