Team Mijnzzp

Startende ondernemer

Wil je starten met ondernemen als zelfstandig ondernemer? Dan is het belangrijk dat je goed voorbereid bent op alle financiële zaken. Boekhouden is daar één van. Het bijhouden van een controleerbare boekhouding is wettelijk verplicht voor iedere ondernemer en extra belangrijk voor startende ondernemers. Als startende zzp'er heb je meerdere manieren om de boekhouding bij te houden. Maar waar moet je precies op letten? Wij geven je graag wat tips om op een goede manier te starten met jouw onderneming.

Als startende ondernemer zijn er verschillende aanbiedingen te vinden wanneer het aankomt op online boekhouden. Vaak is een boekhoudprogramma gratis voor starters gedurende een bepaalde periode. Als ondernemer kun je natuurlijk ook gebruikmaken van een goede boekhouder voor je administratie, echter kun je de administratie voor je bedrijf ook zelf bijhouden. De belastingdienst maakt het verder niet uit hoe je de administratie doet voor je onderneming. Als ondernemer is het wel erg belangrijk om een correcte administratie op te zetten. Dit doe je het beste door middel van een goed online boekhoudprogramma.

Inhoudsopgave:

Tips boekhouden als startende ondernemer

  • Tip één: zorg ervoor dat je boekhouding overzichtelijk is. Je wilt namelijk niet elke keer opnieuw moeten zoeken naar bepaalde facturen of bonnen. Zorg dus voor een goede indeling en maak gebruik van verschillende mapjes of kleuren. Met de meeste boekhoudprogramma's is het mogelijk om grootboekrekeningen aan te maken. Dit werkt overzichtelijk en daardoor is alles eenvoudig terug te vinden.
  • Tip twee: wees tijdig met het bijhouden van je boekhouding. Als je steeds wacht tot het einde van de maand, is de kans groot dat je bepaalde facturen of bonnen kwijt bent. Bovendien is het dan veel moeilijker om alles inzichtelijk te krijgen. Wacht dus niet te lang en werk de boekhouding minimaal iedere week bij.
  • Man aan het werk laptopTip drie: maak gebruik van een online boekhoudprogramma. Dit bespaart je veel tijd en moeite. Bovendien is de foutgevoeligheid aanzienlijk kleiner dan wanneer je alles met de hand bijhoudt. Er zijn diverse boekhoudprogramma's op de markt, dus kijk welk programma het beste bij jouw onderneming past als zzp'er. 

Starten met online boekhouden

Voor startende ondernemers zijn er verschillende manieren om de financiële administratie bij te houden van je onderneming. Een boekhouder inschakelen is tegenwoordig niet echt meer nodig als startende ondernemer. Als startende ondernemer kun je namelijk gebruikmaken van boekhoudsoftware voor je administratie. Het boekhoudprogramma van e-boekhouden.nl is bijvoorbeeld prima geschikt voor het bijhouden van de boekhouding en het opmaken van de facturen. Het online boekhoudpakket van e-boekhouden.nl is als startende ondernemer 15 maanden gratis te gebruiken

Voordelen van een professioneel boekhoudprogramma

Er zijn veel zzp'ers die gebruikmaken van een professioneel boekhoudprogramma. Dit heeft een aantal grote voordelen zoals:

  • Je hoeft niet zelf alles te berekenen; dit doet het programma voor je.
  • Je hebt direct alle gegevens bij de hand voor je administratie of belastingaangifte.
  • Je bent verzekerd van een fiscaal correcte boekhouding.
  • Je zult veel minder snel fouten maken in de boekhouding.
  • Het is eenvoudig om inzicht te krijgen in je financiële situatie.

Vrouw aan het werkenDit zijn slechts enkele voordelen van een professioneel online boekhoudprogramma. Denk bijvoorbeeld ook aan het gebruiken van een handige mobiele app. Hierdoor kun je altijd en overal inzage hebben in je boekhouding. Zo kun je op ieder moment je financiële situatie checken en eventuele acties ondernemen. Ook is het mogelijk om de app te gebruiken voor de urenregistratie als zzp'er.

Boekhoudsoftware in verschillende vormen

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een Excel-sheet voor de boekhouding. Het is dus niet strikt noodzakelijk om een professioneel boekhoudprogramma aan te schaffen. Wel is het dan belangrijk dat je de juiste formules weet toe te passen in Excel. Dit bespaart je veel tijd en moeite.

Team aan het overleggenEen andere optie is het gebruiken van een online boekhoudprogramma. Dit betreft meestal een maandelijks abonnement, waarmee je toegang hebt tot de software. Het grote voordeel hiervan is dat je geen installatie hoeft te doen op je eigen computer of laptop. Je kunt dus overal inloggen, waar je maar wilt. Daarnaast krijg je veel extra ondersteuning van het bedrijf achter de software.

Hulp bij het boekhouden als zzp'er

Als je net bent gestart met ondernemen, kan het allemaal best even wennen zijn. Je moet namelijk ineens veel zaken regelen en bijhouden. Daarom is het belangrijk om niet te bezuinigen op hulp. Als je problemen hebt met de boekhouding, kun je altijd terecht bij een administratie- of boekhoudkantoor. Zij helpen je graag met al jouw vragen en zorgen ervoor dat alles netjes en controleerbaar bijgehouden wordt. Het is ook mogelijk om een deel van de boekhouding zelf te doen. In dat geval maak je alleen gebruik van een boekhouder als je een aangifte moet doen of als er controles plaatsvinden.

Kosten boekhoudprogramma's

  • Vrouw aan het bellenDe kosten van een online boekhoudprogramma zijn afhankelijk van de aanbieder. De ene aanbieder is duurder dan de andere. Het is dus belangrijk om goed te vergelijken en een keuze te maken op basis van je eigen wensen en behoeften. De meeste startende zzp'ers hebben ruim voldoende aan een basispakket. Dit is vaak al voor een kleine maandelijkse vergoeding beschikbaar. Als je onderneming groeit, kun je altijd nog upgraden naar een uitgebreider pakket.

Het bijhouden van je administratie

Voor starters is het dus van belang om de financiële administratie van je onderneming meteen op de juiste manier op te zetten. Dat kun je tegenwoordig het beste doen door middel van het opzetten van een online boekhouding. Voor starters is het ook mogelijk om een aanvullende cursus te volgen. De meeste aanbieders bieden tegenwoordig verschillende cursussen aan om te leren boekhouden. Ook is er aandacht voor het op de juiste manier doen van de btw-aangifte. De meeste ondernemers en zzp'ers moeten elk kwartaal de btw-aangifte doen.

Opdrachtgevers en leveranciers

In de branche waarin je actief bent, heb je ook te maken met verschillende opdrachtgevers en leveranciers. Voor je bedrijf en de financiële administratie is het verstandig om verschillende grootboekrekeningen aan te maken. Dit maakt het makkelijker om klanten en leveranciers te onderscheiden en maakt het makkelijker om de administratie bij te houden. Door het gebruiken van grootboeken hoef je een factuur alleen nog te koppelen aan de juiste grootboekrekening. Op deze manier krijg je een overzicht per crediteur en debiteur. Het maken van verschillende grootboekrekeningen is met ieder online boekhoudprogramma mogelijk. Voor je bedrijf kan het ook van belang zijn om regelmatig de balans op te maken.

Winst en verliesrekening opmaken als zzp'er

Ondernemers met een eenmanszaak moeten ieder jaar de balans en de winst- en verliesrekening opmaken. De winst- en verliesrekening heb je onder andere nodig voor het kunnen doen van de aangifte inkomstenbelasting. Het is tegenwoordig mogelijk om met verschillende boekhoudpakketten de aangifte inkomstenbelasting automatisch op te maken.

Cijfers bekijkenHet boekhoudprogramma zal in dat geval de gegevens overnemen vanuit het online boekhoudpakket. Dit is overigens alleen mogelijk voor zzp'ers met een eenmanszaak die geen personeel in dienst hebben. Als starter kan het wel verstandig zijn om een zzp boekhouder de aangifte eerst te laten controleren. Als starter heb je namelijk te maken met verschillende extra fiscale regelingen.

Boekhouding en administratie regelen als starter

Zoals eerder omschreven zijn er verschillende voordelen te behalen voor starters. De meeste aanbieders van boekhoudsoftware ondersteunen beginnende ondernemers op verschillende manier bij het boekhouden. Denk bijvoorbeeld aan de gratis opstartservice en aan het kunnen inschakelen van de gratis helpdesk voor vragen over de boekhouding.

Administratie bijwerken op werkvloerIn ieder geval is het belangrijk om de administratie op een professionele manier aan te pakken met een goed boekhoudpakket. Hierdoor weet je zeker dat je voldoet aan de eisen die de belastingdienst stelt aan de administratie van je bedrijf. Als je online boekhoudt, kun je ook meteen de boekhouding bewaren. Als ondernemer heb je namelijk te maken met de fiscale bewaarplicht.

Mijnzzp.nl