Team Mijnzzp

Startende ondernemer

Wil je starten met ondernemen als zelfstandig ondernemer? Dan is het belangrijk dat je goed voorbereid bent op alle financiële zaken. Boekhouden is daar één van. Het bijhouden van een controleerbare boekhouding is verplicht voor iedere ondernemer. Als zzp'er heb je meerdere manieren om de boekhouding bij te houden. Maar waar moet je precies op letten? Wij geven je graag wat tips!

Tip één: zorg ervoor dat je boekhouding overzichtelijk is. Je wilt namelijk niet elke keer opnieuw moeten zoeken naar bepaalde facturen of bonnen. Zorg dus voor een goede indeling en maak gebruik van verschillende mapjes of kleuren. Met de meeste boekhoudprogramma's is het mogelijk om grootboekrekeningen aan te maken. Dit werkt overzichtelijk en daardoor is alles eenvoudig terug te vinden.

Tip twee: wees tijdig met het bijhouden van je boekhouding. Als je steeds wacht tot het einde van de maand, is de kans groot dat je bepaalde facturen of bonnen kwijt bent. Bovendien is het dan veel moeilijker om alles inzichtelijk te krijgen. Wacht dus niet te lang en werk de boekhouding minimaal iedere week bij.

Tip drie: maak gebruik van een online boekhoudprogramma. Dit bespaart je veel tijd en moeite. Bovendien is de foutgevoeligheid aanzienlijk kleiner dan wanneer je alles met de hand bijhoudt. Er zijn diverse boekhoudprogramma's op de markt, dus kijk welk programma het beste bij jouw onderneming past als zzp'er.

Voordelen van een professioneel boekhoudprogramma

Er zijn veel zzp'ers die gebruikmaken van een professioneel boekhoudprogramma. Dit heeft een aantal grote voordelen:

  • Je hoeft niet zelf alles te berekenen; dit doet het programma voor je;
  • Je hebt direct alle gegevens bij de hand voor je administratie of belastingaangifte;
  • Je bent verzekerd van een fiscaal correcte boekhouding;
  • Je zult veel minder snel fouten maken in de boekhouding;
  • Het is eenvoudig om inzicht te krijgen in je financiële situatie.

Dit zijn slechts enkele voordelen van een professioneel boekhoudprogramma. Denk bijvoorbeeld ook aan het gebruiken van een handige mobiele app. Hierdoor kun je altijd en overal inzage hebben in je boekhouding. Zo kun je op ieder moment je financiële situatie checken en eventuele acties ondernemen.

Boekhoudsoftware in verschillende vormen

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een Excel-sheet voor de boekhouding. Het is dus niet strikt noodzakelijk om een professioneel boekhoudprogramma aan te schaffen. Wel is het dan belangrijk dat je de juiste formules weet toe te passen in Excel. Dit bespaart je veel tijd en moeite.

Een andere optie is het gebruiken van een online boekhoudprogramma. Dit betreft meestal een maandelijks abonnement, waarmee je toegang hebt tot de software. Het grote voordeel hiervan is dat je geen installatie hoeft te doen op je eigen computer of laptop. Je kunt dus overal inloggen, waar je maar wilt. Daarnaast krijg je veel extra ondersteuning van het bedrijf achter de software.

Hulp bij boekhouden als zzp'er

Als je net bent gestart met ondernemen, kan het allemaal best even wennen zijn. Je moet namelijk ineens veel zaken regelen en bijhouden. Daarom is het belangrijk om niet te bezuinigen op hulp. Als je problemen hebt met de boekhouding, kun je altijd terecht bij een administratie- of boekhoudkantoor. Zij helpen je graag met al jouw vragen en zorgen ervoor dat alles netjes en controleerbaar bijgehouden wordt. Het is ook mogelijk om een deel van de boekhouding zelf te doen. In dat geval maak je alleen gebruik van een boekhouder als je een aangifte moet doen of als er controles plaatsvinden.

Kosten boekhoudprogramma's

De kosten van een online boekhoudprogramma zijn afhankelijk van de aanbieder. De ene aanbieder is duurder dan de andere. Het is dus belangrijk om goed te vergelijken en een keuze te maken op basis van je eigen wensen en behoeften. De meeste startende zzp'ers hebben ruim voldoende aan een basispakket. Dit is vaak al voor een kleine maandelijkse vergoeding beschikbaar. Als je onderneming groeit, kun je altijd nog upgraden naar een uitgebreider pakket.

Mijnzzp.nl