Team Mijnzzp

Zzp-er aan het werk

Begin je in het nieuwe jaar je eigen bedrijf, bijvoorbeeld in de vorm van een eenmanszaak? Dan ben je een startende zzp'er en komt er qua regelwerk natuurlijk veel op je af. Je hebt misschien al een bedrijfsnaam en bent bezig met het maken van een website of het opzetten van social media kanalen. Heb je de inschrijving bij de Kamer van Koophandel ook al geregeld of komt dat nog? Je krijgt bij je inschrijving in het Handelsregister een KvK-nummer en dat is belangrijk, want daarmee is het mogelijk om een zakelijke zzp rekening te openen. Wil je goed voorbereid als startende zzp'er beginnen dan hebben wij hier nog wat tips voor je.

Inhoudsopgave
KvK eenmanszaak inschrijven
Begin direct met de administratie
Boekhouding regelen:
Kies zorgvuldig je werkplek
Als zzp'er werken
Netwerken en marketing als zzp'er

KvK eenmanszaak inschrijven

Het is belangrijk voor startende zzp'ers om goed na te denken over de consequenties van de gekozen rechtsvorm. Het maakt verder niet uit of je jezelf zzp'er of freelancer noemt, aangezien het gaat om de gekozen rechtsvorm. In het Engels wordt een zzp'er met een eenmanszaak ook wel aangeduid als een sole trader. Als beginnende zzp'er hoef je je overigens niet aan te melden bij de Belastingdienst. De Kamer van Koophandel zal de inschrijving doorgeven aan de Belastingdienst, waarna je automatisch je btw-nummer ontvangt.

Begin direct met de administratie

Je begint als startende zzp'er natuurlijk enthousiast en bent druk bezig met je bedrijf, maar er is een belangrijk punt dat je niet moet vergeten. Het is voor iedere startende zzp'er van groot belang om vanaf het eerste moment de administratie van het bedrijf bij te houden, Ben je nog niet officieel begonnen, maar heb je al wel zakelijke uitgaven gedaan? Het is aan te raden om deze bonnetjes te bewaren en te verwerken in de administratie van je boekhouding. Zakelijke kosten in aanloop naar de opening van je bedrijf mag je namelijk aftrekken. Wil je de boekhouding zelf gaan doen dan is het aan te beleven om van boekhoudsoftware gebruik te maken. Er zijn verschillende pakketten voor startende zzp'ers beschikbaar.

Boekhouding regelen:

  1. Boekhoudsoftware kiezen: Overweeg het gebruik van boekhoudsoftware om je administratie te vereenvoudigen. Populaire opties voor zzp'ers zijn onder andere Rompslomp, MoneyMonk en e-Boekhouden.nl.
  2. Inkomsten en uitgaven registreren: Houd nauwkeurig bij wat er inkomt en uitgaat. Sla alle facturen, bonnen en financiële documenten op.
  3. Btw-aangifte doen: Als zzp'er moet je ieder kwartaal btw-aangifte doen. Hierbij geef je aan hoeveel btw je hebt ontvangen en betaald. Dit kan het beste gedaan worden door middel van boekhoudsoftware.
  4. Inkomstenbelasting: Als ondernemer in een eenmanszaak dien je jaarlijks inkomstenbelasting te betalen. Houd je financiën goed bij en bewaar alle relevante documenten. De aangifte IB kan gedaan worden met boekhoudsoftware.
  5. Jaarrekening opstellen: Stel jaarlijks een overzichtelijke jaarrekening op. Hierin laat je zien wat de financiële situatie van je eenmanszaak is. Het opstellen van een goedgekeurde jaarrekening is niet verplicht met een eenmanszaak.
  6. Advies inwinnen: Overweeg het raadplegen van een boekhouder of accountant voor deskundig advies, vooral als je niet bekend bent met boekhoudkundige aspecten.

Kies zorgvuldig je werkplek

Ben je zzp'er met een dienstverlenende service dan heb je alle gelegenheid om uit te kijken naar een goede werkplek. Het is altijd mogelijk om vanuit huis te werken, maar er zijn daarnaast tal van alternatieven. Je hebt bijvoorbeeld ook de optie om gebruik te maken van een co-working ruimte of je kan zelf een kantoor huren als startende zzp'er. Kijk welke soort werkplek het beste bij je past. Denk ook aan de aanschaf van ergonomische kantoormeubilair als je veel achter je bureau zit. Heb je een bedrijfspand nodig voor je bedrijf dan is het belangrijk om met de locatie en met de prijs rekening te houden. Het succes van een winkel, kapsalon of bakkerij is namelijk voor een groot deel afhankelijk van de werkplek.

Als zzp'er werken

Als zzp'er is het van belang om je in te dekken tegen mogelijke risico's. Dit kan onder andere door het afsluiten van een passende verzekering, zoals een aansprakelijkheidsverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarnaast is het ook verstandig om een financiële buffer op te bouwen voor onvoorziene omstandigheden. Door je goed voor te bereiden en de nodige maatregelen te treffen, kun je mogelijke risico's beperken.

Netwerken en marketing als zzp'er

Het opbouwen van naamsbekendheid en het vergroten van je netwerk zijn essentiële aspecten van het succesvol zijn als zzp'er. Zorg ervoor dat je actief bent op sociale media en maak gebruik van online platforms om jezelf en je diensten te promoten. Daarnaast is het ook belangrijk om deel te nemen aan relevante netwerkevenementen en branchebijeenkomsten om nieuwe contacten te leggen en potentiële klanten te ontmoeten. Door consistent te werken aan je naamsbekendheid en netwerk, vergroot je de kansen op succes als zzp'er.

Mijnzzp.nl