Team Mijnzzp

Zzp-er aan het werk

De termen zzp'er en freelancer worden vaak door elkaar gebruikt. Maar wat is het verschil? Een zzp'er is een zelfstandig ondernemer die meestal werkzaamheden bij andere bedrijven uitvoert, waardoor hij of zij niet onder het dwingende regime van bijvoorbeeld sociale premies valt. Dit kan voordelig zijn, maar ook risico's opleveren. Een freelancer is ook een zelfstandig ondernemer. Er is dus geen verschil tussen een zzp'er en freelancer. De termen zzp en freelancer hebben verder ook niks te maken met de gekozen rechtsvorm. Het is overigens niet zo dat alle zelfstandig ondernemers zich verhuren aan verschillende opdrachtgevers. Een zelfstandig ondernemer kan ook alleen voor zichzelf werkzaam zijn. Als zzp'er of als freelancer moet bij het inschrijven bij de kamer van koophandel wel kiezen voor de officiële rechtsvorm van je eigen bedrijf. Hierna krijg je van de kamer van koophandel je eigen KvK-nummer. Er is dus geen verschil tussen het werken als zzp'er of freelancer. De verschillende benamingen hebben vooral betrekking op de uitstraling van een zelfstandige ondernemer. Het zijn vooral zelfstandig ondernemers binnen de zakelijke dienstverlening die zich freelancer noemen. Een ander verschil is dat freelancers meestal niet over een eigen bedrijfsruimte beschikken.

OverlegBij het inschrijven bij de kamer van koophandel hoef je dus niet aan te geven of je gaat werken als zzp'er of freelancer. Als je zzp'er of freelancer bent, moet je kiezen welke rechtsvorm je gaat gebruiken voor je eigen onderneming. Normaal gesproken kiezen de meeste startende ondernemers voor de rechtsvorm eenmanszaak voor hun eigen onderneming, echter kan dit wel per ondernemer en soort bedrijf verschillen. Het verschil tussen een eenmanszaak en besloten vennootschap zit hem vooral in de juridische aansprakelijkheid en de fiscale voordelen waarmee je te maken krijgt. De term freelancer of zzp'er heeft hierop verder geen invloed. De term freelancer of zzp'er heeft geen invloed op de belasting die je als zelfstandig ondernemer moet voldoen. Dit is namelijk alleen afhankelijk van de gekozen rechtsvorm en de bepaalde winst of verlies als ondernemer.

Inhoudsopgave
Ben ik zzp'er of freelancer?
Meest gekozen rechtsvorm
Eenmanszaak of BV?
Verschil tussen zzp'er, freelancer of eenmanszaak
Ondernemer met personeel: ben je dan nog zzp'er?
Kunnen zzp'ers samen een eenmanszaak starten?
Hoofdelijke aansprakelijkheid met een eenmanszaak
Eigen bedrijf starten als kleine ondernemer
In welke sectoren zijn zzp'ers actief?
Voordelen en nadelen als zzp'er
Werken als zzp'er
Hoe word ik zzp'er?

Ben ik zzp'er of freelancer?

  • Er is geen verschil tussen de begrippen zzp'er en freelancer. Een zzp'er en freelancer zijn beide actief als zelfstandig ondernemer. Binnen Nederland gebruiken de meeste zelfstandig ondernemers de term zzp'er en niet de term freelancer. Binnen specifieke branches komt de term freelancer wel vaker voor. Denk hierbij aan de zorg, media en grafische sector. Als zzp'er of freelancer, moet je voor verschillende opdrachtgevers werken om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Wanneer je ergens tijdelijk werkt, dan is het verstandig om de gewerkte uren nauwkeurig bij te houden om mogelijke problemen met de Belastingdienst te voorkomen. De meeste freelancers en zzp'ers gebruiken hiervoor een app met urenregistratie. Als zelfstandig ondernemer is het bij het verhuren belangrijk om meerdere opdrachtgevers te hebben. Het maakt verder niet uit of dat je werkzaam bent binnen de zakelijke dienstverlening of bijvoorbeeld de bouwsector. Wanneer je aan de slag gaat als zelfstandige, dan zijn de regels voor iedereen hetzelfde.

Meest gekozen rechtsvorm

  • TrainerBinnen Nederland kiezen de meeste startende ondernemers voor de rechtsvorm eenmanszaak. Er zijn verschillende voordelen met betrekking tot het kiezen voor een eenmanszaak. Houd er echter wel rekening mee dat je als zelfstandig ondernemer redelijk veel administratie moet bijhouden. Bovendien is er sprake van financieringsbeperkingen, omdat je minder snel in aanmerking komt voor een lening en hypotheek als zelfstandig ondernemer. Dit kan vooral voor startende zzp'ers en freelancers een probleem zijn. Bedenk dus eerst of je plannen haalbaar zijn.

Eenmanszaak of BV?

  • De meeste zzp'ers kiezen niet voor het oprichten van BV. Vaak is dit niet interessant genoeg. Het is ook mogelijk om in een later stadium alsnog te kiezen voor een BV. Voor alleen het uitvoeren van freelance opdrachten is dit niet nodig. De meeste ondernemers maken later pas de overstap naar een besloten vennootschap.

Redenen om dit te doen zijn:

Verschil tussen zzp'er, freelancer of eenmanszaak

Zzp'ers en freelancers zijn zelfstandig ondernemers die in de meeste gevallen kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Ondanks dat je als zzp'er maar één inschrijving kan hebben bij de KvK, is het wel zo dat je als zzp'er meerdere bedrijfsactiviteiten kan inschrijven. Het kan afhankelijk van de bedrijfsactiviteiten soms nodig zijn om de verschillende bedrijfsactiviteiten boekhoudkundig te splitsen. In dat geval is er bijvoorbeeld sprake van een nieuw bedrijf of geheel andere activiteiten. Als je binnen hetzelfde bedrijf activiteiten onderneemt, hoef je dit niet boekhoudkundig te splitsen. Het administratieve werk met een eenmanszaak kun je over het algemeen prima zelf verzorgen als zzp'er of als freelancer. Wel kan op bepaalde punten de hulp van een goede boekhouder alsnog belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verzorgen van de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Ondernemer met personeel: ben je dan nog zzp'er?

  • Een zzp'er met een eenmanszaak kan gewoon personeel in dienst hebben. In dat geval is er sprake van een zzp ondernemer met personeel. Er is ook geen beperking met betrekking tot het aantal personeelsleden dat je kan aannemen. Wel is het zo dat de meeste zzp'er en freelancers geen personeel in dienst hebben. De meeste freelancers werken juist zonder personeel. Wanneer je personeel in dienst hebt of gaat nemen, dan moet je ook een loonheffingennummer aanvragen. In het algemeen is de term zzp'er wel een breder begrip, omdat een zzp'er verschillende diensten kan aanbieden. De meeste freelancers zijn juist gespecialiseerd in specifieke werkzaamheden en hebben bijvoorbeeld minder vaak een vaste vestigingsplaats.

Kunnen zzp'ers samen een eenmanszaak starten?

  • Het is niet mogelijk om met meerdere personen een eenmanszaak op te richten. Een eenmanszaak kan niet meerdere eigenaren hebben. Het is natuurlijk wel mogelijk om samen te werken met verschillende eenmanszaken. Daarnaast kan je ook een maatschap oprichten, naast je eigen onderneming.

Hoofdelijke aansprakelijkheid met een eenmanszaak

  • Wat niet alle zzp'ers en freelancers zich beseffen, is dat je als zzp'er of als freelancer met een eenmanszaak hoofdelijke aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Dat houdt in dat mogelijke schulden verhaald kunnen worden op jouw privévermogen. Het is dus belangrijk om niet in de financiële problemen te komen. Ook op dit punt is er geen verschil tussen freelance en zzp. Ook hierbij gaat het weer om de gekozen officiële rechtsvorm als zelfstandig ondernemer.

Eigen bedrijf starten als kleine ondernemer

  • Aan het schrijvenHet starten van een eigen bedrijf is een grote stap. Het is niet voor iedereen weggelegd om een eigen onderneming te starten. Veel mensen willen graag beginnen als kleine ondernemer, omdat er minder risico's aan vast zitten. De risico's zijn natuurlijk wel afhankelijk van het eigen zakelijk vermogen. Als je freelancer of zzp'er wilt worden, dan is het belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke ondernemingsrisico's waarmee je maken kunt krijgen. Als zzp'er kom je in aanmerking voor verschillende fiscale voordelen.

Uurtarief en inkomen

  • Als zelfstandig ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen uurtarief. Hoeveel je verdient, hangt af van je uurtarief of andere afspraken. Het is aan jou om hierover een overeenkomst te sluiten met je opdrachtgever. Het is belangrijk dat je een goed uurtarief hanteert, zodat je alle kosten kunt dekken. Er zijn helaas redelijk veel zzp'ers die tegen een te lage vergoeding werken. Sommige zzp'ers zijn dus eigenlijk niet levensvatbaar als ondernemer. Afhankelijk van de opdrachtgever kun je per uur werken of worden betaald per opdracht,

In welke sectoren zijn zzp'ers actief?

  • Zzp'ers zijn tegenwoordig actief binnen alle denkbare branches. De meest voorkomende branches zijn de bouw, horeca, zakelijke dienstverlening, techniek en ICT. Het is echter ook mogelijk om als zzp'er in de transportsector, detailhandel of het onderwijs werkzaam te zijn. Vooral binnen de branche bouw en ICT zijn veel zzp'ers werkzaam. Overigens zijn lang niet alle zzp'ers fulltime werkzaam als ondernemer. Op dit punt kan het werken als zzp'er wel verschillen met het werken als freelancer. Freelancers worden meestal ingehuurd voor zeer specifieke werkzaamheden. Als zzp'er ben je meestal breder actief.

Voordelen en nadelen als zzp'er

  • Het grote voordeel van zzp'er worden, is de vrijheid die je hebt als ondernemer. Daarnaast kan je zelf bepalen welke opdrachten interessant zijn voor je. Ook financieel kan het lucratief zijn om te werken als zzp'er. Als zzp'er kun je verschillende fiscale voordelen behalen wanneer je de aangifte inkomstenbelasting gaat opmaken.

Er zijn natuurlijk ook verschillende nadelen

  • Je bent als zzp'er of freelancer niet in loondienst werkzaam en zult dus verschillende belangrijke zaken zelf moeten regelen. Zo moet je zelf voor je pensioen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgen. Er zijn veel zzp'ers en freelancers die hier niet genoeg rekening mee houden. Ook het binnenhalen van voldoende opdrachten kan soms als zzp'er of freelancer lastig zijn. Andere nadelen zijn het zelf bijhouden van de boekhouding en het regelen van andere financiële zaken.

Aantal zzp'ers in Nederland

  • BouwBinnen Nederland zijn ongeveer 1,2 miljoen zzp'ers werkzaam, die in de meeste gevallen gekozen hebben voor de rechtsvorm eenmanszaak. Dit aantal is in de afgelopen jaren flink gestegen. In 2005 waren er nog minder dan een half miljoen zzp'ers en twee jaar later was dat al bijna 700.000.

Wat zijn de kenmerken van een zzp'er?

  • Een zzp'er werkt in de meeste gevallen voor verschillende opdrachtgevers. Er mag geen sprake zijn van dienstverband met de opdrachtgever. De werkzaamheden moeten uitgevoerd worden als zelfstandig ondernemer. Alle schijnzelfstandigheid als zzp'er moet voorkomen worden. Een zzp'er die geen eigen inbreng heeft kan aangemerkt worden als personeel.

Werken als zzp'er

  • Het is voor zzp'ers en freelancers erg belangrijk om goed geïnformeerd te worden over hun eigen ondernemingsrisico's. Een onverwachte noodsituatie, zoals een zware aanrijding of brand, kan je als ondernemer niet altijd voorzien. Het is daarom belangrijk om te weten welke verzekeringen het beste bij je passen. Op dit punt is het verstandig om je op een goede manier te laten voorlichten. De juiste verzekeringen kunnen veel problemen voorkomen en dit zul je op eigen initiatief moeten regelen. Het is ook zo dat een zzp'er of freelancer op geen enkele manier als personeel aangemerkt kunnen worden. Een zzp'er of freelancer moet jaarlijks door verschillende opdrachtgevers ingehuurd worden.

Verschillende termen en zelfstandigheid als ondernemer

  • De belangrijkste factor is de rechtsvorm die je kiest als zelfstandig ondernemer, dus het maakt niet uit welke termen kleine ondernemers gebruiken. De gebruikte termen en begrippen hebben geen invloed op het ondernemerschap. Wanneer je ergens tijdelijk werkt, mag er overigens geen gezagsverhouding ontstaan met de opdrachtgever. Dit kan namelijk invloed hebben op de zelfstandigheid als ondernemer. Als freelancer zzp'er moet je ondernemerschap uitstralen voor de Belastingdienst.

Platform voor startende zzp'ers

TechniekOp mijnzzp.nl proberen wij startende zzp'ers te helpen door het delen van belangrijke informatie. Ook bieden wij verschillende mogelijkheden om reclame te maken voor uw onderneming. Lid worden van mijnzzp.nl kost u verder niks en is gratis. Het maakt verder niet uit of dat je zzp en freelance bent. Zoals eerder aangegeven heeft de term freelancer of zzp'er niet te maken met de rechtsvorm als zelfstandig ondernemer. Ook mkb'ers kunnen gratis lid worden van Mijnzzp.nl.

Hoe word ik zzp'er?

Hierover hebben wij veel verschillende artikelen geschreven. Hieronder maken wij een opsomming van de belangrijkste artikelen:

Ondernemer wordenHet maakt niet uit welke benaming ondernemers gebruiken. Het gaat om de rechtsvorm.

De meeste kleine ondernemers maken gebruik van de rechtsvorm eenmanszaak. De term zzp'er of freelancer kan willekeurig gekozen worden als ondernemer.

Mijnzzp.nl