Team Mijnzzp

Zzp-er aan het werk

De termen zzp'er en freelancer worden vaak door elkaar gebruikt. Maar wat is het verschil? Een zzp'er is een zelfstandig ondernemer die vaak werkzaamheden bij andere bedrijven uitvoert, waardoor hij of zij niet onder het dwingende regime van bijvoorbeeld sociale premies valt. Dit kan voordelig zijn, maar ook risico's opleveren. Een freelancer is ook een zelfstandig ondernemer. Er is dus geen verschil tussen een zzp'er en freelancer. De termen zzp en freelancer hebben verder ook niks te maken met de gekozen rechtsvorm. Het is niet zo dat alle zelfstandig ondernemers zich verhuren aan opdrachtgevers. Een zelfstandig ondernemer kan ook alleen voor zichzelf werkzaam zijn.

Ben ik zzp'er of freelancer?

Er is geen verschil tussen de begrippen zzp'er en freelancer. Een zzp'er en freelancer zijn beide actief als zelfstandig ondernemer. Binnen Nederland gebruiken de meeste zelfstandig ondernemers de term zzp'er en niet de term freelancer. Binnen specifieke branches komt de term freelancer wel vaker voor. Denk hierbij aan de zorg, media en grafische sector.

Meest gekozen rechtsvorm

Binnen Nederland kiezen de meeste startende ondernemers voor de rechtsvorm eenmanszaak. Er zijn verschillende voordelen met betrekking tot het kiezen voor een eenmanszaak. Houd er echter wel rekening mee dat je als zelfstandig ondernemer veel administratie moet bijhouden. Bovendien is er sprake van financieringsbeperkingen, omdat je minder snel in aanmerking komt voor een lening en hypotheek. Dit kan vooral voor startende zzp'ers een probleem zijn.

Eenmanszaak of BV?

De meeste zzp'ers kiezen niet voor het oprichten van BV. Vaak is dit niet interessant genoeg. Het is ook mogelijk om in een later stadium alsnog te kiezen voor een BV. De meeste ondernemers maken later pas de overstap naar een besloten vennootschap.

Redenen om dit te doen zijn:

Verschil tussen zzp'er, freelancer of eenmanszaak

Zzp'ers en freelancers zijn zelfstandig ondernemers die in de meeste gevallen kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Ondanks dat je als zzp'er maar één inschrijving kan hebben bij de KvK, is het wel zo dat je als zzp'er meerdere bedrijfsactiviteiten kan inschrijven. Het kan afhankelijk van de bedrijfsactiviteiten soms nodig zijn om de verschillende bedrijfsactiviteiten boekhoudkundig te splitsen. In dat geval is er bijvoorbeeld sprake van een nieuw bedrijf of geheel andere activiteiten. Onderneem je binnen hetzelfde bedrijf dan hoef je dit niet boekhoudkundig niet te splitsen.

Ondernemer met personeel: ben je dan nog zzp'er?

Een zzp'er is een eenmanszaak dat door één persoon wordt gedreven. Een eenmanszaak kan gewoon personeel in dienst hebben. In dat geval is er sprake van een zzp ondernemer met personeel. Er is ook geen beperking met betrekking tot het aantal personeelsleden dat je kan aannemen.

Kunnen zzp'ers samen een eenmanszaak starten?

Het is niet mogelijk om met meerdere personen een eenmanszaak op te richten. Een eenmanszaak kan niet meerdere eigenaren hebben. Het is natuurlijk wel mogelijk om samen te werken met verschillende eenmanszaken. Daarnaast kan je ook een maatschap oprichten, naast je eigen onderneming.

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Wat niet alle zzp'ers zich beseffen, is dat je als zzp'er met een eenmanszaak hoofdelijke aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Dat houdt in dat schulden verhaald kunnen worden op jouw privévermogen. Het is dus belangrijk om niet in de financiële problemen te komen.

Eigen bedrijf starten als kleine ondernemer

Het starten van een eigen bedrijf is een grote stap. Het is niet voor iedereen weggelegd om een onderneming te starten. Veel mensen willen graag beginnen als kleine ondernemer, omdat er minder risico's aan vast zitten. Als zzp'er kom je in aanmerking voor verschillende fiscale voordelen.

Uurtarief en inkomen

Als zelfstandig ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen uurtarief. Het inkomen wordt bepaald door je eigen uurtarief of andere afspraken. Het is aan jou om hierover een overeenkomst te sluiten met je opdrachtgever. Het is belangrijk om een goed uurtarief te hanteren, waarbinnen alle kosten ruim gedekt worden. Er zijn helaas redelijk veel zzp'ers die tegen een te lage vergoeding werken. Sommige zzp'ers zijn dus eigenlijk niet levensvatbaar als ondernemer.

In welke sectoren zijn zzp'ers actief?

Zzp'ers zijn tegenwoordig actief binnen alle denkbare branches. De meest voorkomende branches zijn de bouw, horeca, zakelijke dienstverlening, techniek en ICT. Het is echter ook mogelijk om als zzp'er in de transportsector, detailhandel of het onderwijs terecht te komen. Vooral binnen de branche bouw en ICT zijn veel zzp'ers werkzaam. Overigens zijn lang niet alle zzp'ers fulltime werkzaam als ondernemer.

Voordelen en nadelen als zzp'er

Het grote voordeel van zzp'er worden, is de vrijheid die je hebt als ondernemer. Daarnaast kan je zelf bepalen welke opdrachten interessant zijn voor je. Ook financieel kan het lucratief zijn om te werken als zzp'er.

Er zijn natuurlijk ook verschillende nadelen

Je bent niet in loondienst werkzaam en zal dus veel zaken zelf moeten regelen. Zo moet je zelf voor je pensioen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgen. Ook het binnenhalen van voldoende opdrachten kan als zzp'er soms lastig zijn. Andere nadelen zijn het zelf bijhouden van de boekhouding en andere financiële zaken.

Aantal zzp'ers in Nederland

Binnen Nederland zijn ongeveer 1,2 miljoen zzp'ers werkzaam, die in de meeste gevallen gekozen hebben voor de rechtsvorm eenmanszaak. Dit aantal is in de afgelopen jaren flink gestegen. In 2005 waren er nog minder dan een half miljoen zzp'ers en twee jaar later was dat al bijna 700.000.

Wat zijn de kenmerken van een zzp'er?

Een zzp'er werkt in de meeste gevallen voor verschillende opdrachtgevers. Er mag geen sprake zijn van dienstverband met de opdrachtgever. De werkzaamheden moeten uitgevoerd worden als zelfstandig ondernemer. Alle schijnzelfstandigheid als zzp'er moet voorkomen worden. Een zzp'er die geen eigen inbreng heeft kan aangemerkt worden als personeel.

Werken als zzp'er

Het is voor zzp'ers erg belangrijk om goed geïnformeerd te worden over hun eigen ondernemingsrisico's. Een onverwachte noodsituatie, zoals een zware aanrijding of brand kan je als ondernemer niet altijd voorzien. Het is daarom belangrijk om te weten welke verzekeringen het beste bij je passen.

Verschillende termen

Het maakt dus niet uit welke termen kleine ondernemers gebruiken, omdat de belangrijkste factor de gekozen rechtsvorm is als ondernemer. Termen en begrippen hebben verder geen invloed op de rechtsvorm. Het is ook zo dat een zzp'er of freelancer op geen enkele manier als personeel aangemerkt kunnen worden. Een zzp'er moet jaarlijks door verschillende opdrachtgevers ingehuurd worden.

Platform voor startende zzp'ers

Op mijnzzp.nl proberen wij startende zzp'ers te helpen door het delen van belangrijke informatie. Ook bieden wij verschillende mogelijkheden om reclame te maken voor uw onderneming. Lid worden van mijnzzp.nl kost u verder niks en is gratis.

Hoe word ik zzp'er?

Hierover hebben wij veel verschillende artikelen geschreven. Hieronder maken wij een opsomming van de belangrijkste artikelen:

Ondernemer wordenHet maakt niet uit welke benaming ondernemers gebruiken. Het gaat om de rechtsvorm.

De meeste kleine ondernemers maken gebruik van de rechtsvorm eenmanszaak.

Mijnzzp.nl