Team Mijnzzp

Zelfstandig ondernemer

Als zelfstandig ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen boekhouding. De meeste kleine ondernemers gebruiken hiervoor een boekhoudprogramma. Dit is een programma waarmee je facturen kunt maken, inkoop- en verkooporders kunt bijhouden en je bankrekening kunt koppelen. Een boekhoudprogramma is niet alleen handig voor het bijhouden van je boekhouding. Ook het doen van de aangifte inkomstenbelasting is hierdoor een stuk eenvoudiger. In dit artikel geven we je een aantal tips voor het kiezen van het juiste boekhoudprogramma.

Als je net bent begonnen met je eigen bedrijf, is het belangrijk dat je je boekhouding goed bijhoudt. Een boekhoudprogramma kan je hierbij helpen. Maar welk pakket moet je kiezen? Wij geven je een aantal tips.

Eenvoudig boekhouden als zelfstandig ondernemer

Freelancers en zzp'ers hebben in de meeste gevallen voldoende aan een eenvoudig boekhoudprogramma. Deze programma's zijn gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Ook zijn ze vaak goedkoper dan de meer uitgebreidere programma's.

Een eenvoudig boekhoudprogramma is vooral geschikt voor zelfstandigen die niet te maken hebben met een complexe financiële administratie. Als je bijvoorbeeld geen personeel hebt of weinig inkomsten en uitgaven hebt, is een eenvoudig programma voldoende.

Wat moet je kiezen?

Als je niet precies weet welk boekhoudprogramma je moet kiezen, is het verstandig om een aantal programma's te proberen. Op die manier ontdek je welk programma het beste bij jouw bedrijf past. Alle pakketten werken met een gratis proefperiode, dus je bent nergens aan gebonden.

Naast een eenvoudig boekhoudprogramma zijn er ook uitgebreide programma's die geschikt zijn voor bedrijven met meerdere werknemers of een complexe administratie. Deze programma's zijn vaak duurder dan de eenvoudige varianten, maar bieden wel meer mogelijkheden.

Hoe boekhouding bijhouden eenmanszaak?

Kleine ondernemers met een eenmanszaak kunnen hun boekhouding vaak zelf bijhouden. Als je echter geen tijd of zin hebt om je boekhouding te doen, kun je dit ook uitbesteden aan een boekhouder. De meeste freelancers en zzp'ers houden zelf hun boekhouding bij. Als je liever je boekhouding uitbesteedt, kun je dit altijd doen.

Wat zijn de kosten van een boekhouder?

De kosten van een boekhouder verschillen per bedrijf. Kleine ondernemers kunnen ook vaste afspraken maken over de jaarlijkse kosten. Op deze manier weet je precies waar je aan toe bent. Besparen op je boekhoudkosten doe je vooral door zelf je boekhouding te doen.

Is het veel werk om zelf de boekhouding te doen?

In de meeste gevallen is het niet veel werk om zelf je boekhouding bij te houden. Vanzelfsprekend is dit wel afhankelijk van de activiteit als ondernemer. Als je weinig inkomsten en uitgaven hebt, is het niet veel werk. Heb je een grote webshop met veel bestellingen? Dan is het natuurlijk meer werk. De meeste dienstverlenende zzp'ers hebben niet te maken met veel facturen.

Goed voorbereid starten als zzp'er:

Waarom gebruikmaken van boekhoudsoftware?

Als je een eigen bedrijf hebt, is het verstandig om gebruik te maken van boekhoudsoftware. Dit maakt het bijhouden van je boekhouding eenvoudiger en sneller. Ook kun je met deze software je bankrekening koppelen, waardoor je altijd up-to-date bent. Ook de btw-aangifte is een stuk eenvoudiger te doen. Het handmatig berekenen van de btw-aangifte is hierdoor niet meer nodig.

Voordelen van een boekhoudpakket zijn:

  • Het bespaart veel tijd;
  • Het is overzichtelijk;
  • Het is veilig te gebruiken;
  • Het kost veel minder dan een boekhouder;
  • Het opstellen van de balans is eenvoudig;
  • Je kunt je boekhouder toegang geven (controle);
  • Je kunt de resultatenrekening eenvoudig uitdraaien;
  • Je hebt de beschikking over een boekhoud app;
  • Je voorkomt het maken van fouten;
  • Je bent altijd up-to-date.

Boekhouden en de Belastingdienst

De Belastingdienst heeft aangegeven dat het steeds vaker voorkomt dat ondernemers fouten maken in hun aangifte. Dit komt vaak door een gebrek aan kennis over wet- en regelgeving. Daarom is het verstandig om gebruik te maken van professionele boekhoudsoftware. Het handmatig bijhouden van de boekhouding is tegenwoordig niet meer nodig. Ook is het mogelijk om op verschillende manieren extra ondersteuning te krijgen wanneer je bepaalde vragen hebt.

Belang van een goede boekhouding

Een goede boekhouding is belangrijk voor alle ondernemers. Het geeft inzicht in de financiële situatie van het bedrijf. Ook kunnen potentiële investeerders of banken hierdoor een beter beeld krijgen van het bedrijf. Een goede boekhouding is daarom een must voor elk bedrijf. Zonder goede boekhouding is het namelijk lastig om te groeien als onderneming.

Zie voor meer informatie ook onze artikelen:

Mijnzzp.nl