Team Mijnzzp

Zzp aan het werk

Wanneer je start met een eenmanszaak, dan kun je de boekhouding op twee manieren uitvoeren. Je kan ervoor kiezen om gebruik te maken van een boekhouder of je kunt dit zelf doen via online diensten, zoals e-boekhouden. Als je kiest voor de laatste optie, dan is het belangrijk dat je goed weet wat je doet. Er zijn namelijk veel online diensten waaruit je kunt kiezen en niet alle online diensten zijn even geschikt voor eenmanszaken. Het bijhouden van de administratie en boekhouding is belangrijk voor startende en ervaren zzp'ers.

Vereenvoudigde boekhouding

Een eenmanszaak oprichten heeft verschillende voordelen. Zo is de oprichtingsprocedure relatief eenvoudig en heb je te maken met een vereenvoudigde boekhouding. Vereenvoudigde boekhouding is van toepassing wanneer we spreken over kleine ondernemingen. Grote ondernemers zijn meestal verplicht tot het bijhouden van een dubbele boekhouding. Een dubbele boekhouding bijhouden is veel complexer dan vereenvoudigde boekhouding. Dit is dan ook een groot voordeel van de rechtsvorm eenmanszaak. De meeste zzp'ers kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Ondernemers met een eenmanszaak hebben daarnaast niet de verplichting om een jaarrekening op te maken aan het einde van het boekjaar. Ook heb je als startende zzp'er te maken met diverse belastingvoordelen.

Boekhouding eenmanszaak

Als zzp'er is het erg belangrijk om de boekhouding goed bij te houden. Hiermee kun je voorkomen dat je later voor vervelende verrassingen komt te staan. De boekhoudkundige verplichtingen als zzp'er moeten niet onderschat worden. Een goede boekhouder kan veel problemen voorkomen, echter kun je ook zelf de boekhouding voeren. Eenvoudig boekhouden is bijvoorbeeld mogelijk met een online boekhoudprogramma. Het juiste boekhoudprogramma kan je veel tijd besparen en geeft je beter inzicht in de financiële positie van de onderneming. Bij een eenmanszaak past online boekhouden goed. Er zijn verschillende online boekhoudprogramma's beschikbaar voor eenmanszaken.

Aftrekposten voor zzp'ers met een eenmanszaak:

Boekhouder of online boekhoudprogramma?

Het uitbesteden van de boekhouding is voor sommige zzp'ers geen overbodige luxe. Er zijn een aantal voordelen verbonden met het uitbesteden van de boekhouding. Hierdoor bespaar je veel tijd en kom je niet in vervelende situaties terecht. Online boekhouden is echter voor jou als zzp'er ook handig. Zo ben je minder tijd kwijt en kun je gemakkelijk de boekhouding bijhouden op het moment dat dit je uitkomt. Als zzp'er is er verder geen verplichting om gebruik te maken van een boekhouder of accountant. Een goede accountant is alleen nodig wanneer je bijvoorbeeld te maken hebt met een bv. Het vinden van een goede boekhouder voor de administratie kan overigens wel lastig zijn als zzp'er.

Waar bestaat de financiële administratie uit?

De financiële administratie heeft betrekking op alle gegevens die met de financiële positie van de onderneming te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan de debiteuren- en crediteurenadministratie, de voorraadadministratie, de verkoopadministratie, de facturen, de loonadministratie en aan alle inkomsten en uitgaven. Al deze gegevens moeten bijgehouden worden binnen een overzichtelijke boekhouding. Als zzp'er kun je dit het eenvoudigste doen met een boekhoudprogramma. Alle financiële cijfers behoren toe tot de boekhouding van een onderneming.

Kan ik mijn boekhouding zelf doen?

Het zelf bijhouden van een goede administratie is prima mogelijk als zzp'er. Wel is het zo dat de meeste zzp'ers tegenwoordig gebruikmaken van een boekhoudprogramma. Overigens is het gebruiken van een boekhoudprogramma niet verplicht. Er zijn bijvoorbeeld ook zzp'ers die gratis hun boekhouding bijhouden in Excel. Een boekhoudpakket heeft wel verschillende voordelen voor eenmanszaken. Denk bijvoorbeeld aan de geautomatiseerde urenregistratie, het opstellen van de winst- en verliesrekening of aan de gratis helpdesk voor vragen. Daarnaast is de software steeds up-to-date met de belangrijkste nieuwe boekhoudregels. Boekhoudprogramma's kunnen ook een koppeling maken met de Belastingdienst voor de btw-aangifte of de jaarrekening.

Boekhouding eenmanszaak btw-aangifte doen

Wanneer je gebruikmaakt van online boekhouden, dan is het doen van btw-aangifte kinderspel. Een goed boekhoudprogramma maakt het mogelijk direct bij de Belastingdienst btw-aangifte te doen. Met een eenmanszaak ben je verplicht om ieder kwartaal btw-aangifte te doen. Het boekhoudprogramma zal dit automatisch berekenen aan de hand van de inkoopfacturen en verkoopfacturen. Je hoeft hier verder niets voor te doen, het boekhoudprogramma zal dit berekenen aan de hand van alle facturen. De Belastingdienst heeft eerder aangegeven voorstander te zijn van boekhoudprogramma's, omdat hierdoor fouten voorkomen worden met de btw-aangifte.

Administratie opzetten als zzp'er

Wanneer je een boekhoudpakket gebruikt, is het opzetten van een administratie als zzp'er redelijk gemakkelijk. Starters kunnen eventueel ook samenwerken met een boekhouder voor het opzetten van de administratie. Als zzp'er ben je verplicht om de administratie op de juiste manier bij te houden. Wanneer je dit niet doet, dan kan de overheid (Belastingdienst) vragen stellen. Daarnaast ben je verplicht om de complete administratie minimaal zeven jaar te bewaren. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudpakket, dan worden deze gegevens automatisch bewaard.

Wat moet er in de boekhouding opgenomen worden?

Met een eenmanszaak ben je verplicht om alle uitgaven en inkomsten bij te houden. Dit betekent dat je alle facturen moet bewaren, zowel de inkoop- als verkoopfacturen. Ook de bonnetjes van de supermarkt of benzinepomp moeten gearchiveerd worden. Verder is het belangrijk om de urenregistratie bij te houden. Het registreren van de uren kan belangrijk zijn om in aanmerking te kunnen komen voor aanvullende belastingvoordelen. Wanneer je personeel in dienst hebt, dan moet je de salarisspecificaties bewaren. Ook is het verplicht om een overzicht van de voorraad bij te houden. De Belastingdienst kan vragen stellen over de huidige voorraad van de onderneming. Je moet in ieder geval kunnen aantonen wat de inkomsten, kosten en activiteiten zijn, omdat hierop de aangifte inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting wordt gebaseerd. Overigens heeft de vennootschapsbelasting geen betrekking op een vennootschap onder firma.

Wat moet je allemaal opnemen in de boekhouding:

  • Je moet de inkomsten en uitgaven kunnen onderbouwen met facturen;
  • Je moet in de administratie kunnen aantonen wat de activiteiten zijn geweest;
  • Je moet alle bankvoorschriften bewaren en kunnen overleggen;
  • Je moet kopieën bewaren van alle ontvangen en verzonden facturen;
  • Je moet alle bestanden van je boekhoudpakket kunnen overleggen;
  • Je moet de kas-administratie en kassabonnen bewaren;
  • Je moet kunnen laten zien hoe de afschrijvingen tot stand zijn gekomen;
  • Je moet kunnen laten zien wie de debiteuren en crediteuren zijn.

Is het moeilijk om de administratie en de boekhouding zelf bij te houden?

Het makkelijkste is natuurlijk het inschakelen van een zzp boekhouder, echter is het met een eenmanszaak prima mogelijk om zelf de administratie te verzorgen. Voor starters kan het soms wel raadzaam zijn om eerst hulp te krijgen bij het opzetten van de boekhouding. Zzp'ers met een eenmanszaak hebben te maken met de makkelijkste vorm van boekhouden.

Boekhouden en veelvoorkomende fouten

Ook ondernemers kunnen fouten maken met betrekking tot boekhouden. Boekhouden met een eenmanszaak is niet moeilijk, echter zijn er wel verschillende fouten die ondernemers al snel maken.

Voorkom deze fouten en lees ons artikel: Veelgemaakte fouten in de boekhouding die je wilt vermijden.

Boekhouden: begrippen en termen

Binnen de administratie van je eenmanszaak krijg je te maken met verschillende begrippen en termen, zoals activa en passiva, crediteuren en grootboekrekening. Vooral voor starters kan dit soms verwarrend zijn. Voor het opzetten van de administratie is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de verschillen.

Maak gebruik van software om de administratie eenvoudig bij te houden. Zo kun je alle uitgaven, bonnetjes en facturen makkelijk inboeken en beheren. Het opzetten van de administratie zal hierdoor een stuk eenvoudiger worden. De meeste ondernemers maken tegenwoordig minimaal gebruik van een facturatieprogramma of andere software om de administratie te kunnen voeren. Het bijhouden van de administratie op papier is echt verleden tijd.

Zelf de boekhouding regelenHet eenvoudig bijhouden van de boekhouding is als zzp'er dus mogelijk. Wel is het handig om gebruik te maken van een speciaal zzp boekhoudpakket. Hiermee kun je veel tijd besparen.

Zie onze vergelijkingspagina met de beste boekhoudpakketten voor zzp'ers.

Mijnzzp.nl