Team Mijnzzp

Mensen onderweg naar werk

Er zijn verschillende rechtsvormen om een eigen bedrijf te starten en een eenmanszaak als zzp'er is daar één van. Als zzp'er profiteer je van meerdere voordelen om op een eenvoudige manier een eigen bedrijf te beginnen. Het is niet voor niets dat er in Nederland meer dan een miljoen personen met een eenmanszaak zijn. Dat is te danken aan de vele voordelen en het gemak om ondernemer te worden.

Inhoudsopgave
Eenvoudige inschrijving KvK
Eigen keuzes maken
Profiteren van belastingvoordelen
Simpele boekhouding bijhouden

Eenvoudige inschrijving KvK

Als je een idee hebt om een onderneming te starten, is je bedrijf zonder veel moeite op te richten. Het enige wat nodig is voor de oprichting is een bedrijfsnaam om daarmee de inschrijving in het Handelsregister bij de KvK te regelen. Daarna krijg je een btw-nummer als de Belastingdienst je als ondernemer aanmerkt.

Eigen keuzes maken

Je bent als zzp-er eigen baas en dat betekent dat je geheel zelfstandig alle keuzes kan maken. Zo bepaal je onder meer hoeveel uren je wilt werken en wanneer je een vrije dag neemt. Hoewel het in de praktijk vaak zo is dat je wat dat betreft als ondernemer toch meer aan het werk bent dan je misschien hebt voorgenomen. Je eigen keuzes maken, heeft ook betrekking op de verdiensten. Zo bepaal je bij een dienstverlenend bedrijf je eigen tarief.

Profiteren van belastingvoordelen

Een eenmanszaak profiteert van verschillende belastingvoordelen. Bij de aangifte inkomstenbelasting kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek als je aan het urenvereiste voldoet. Ben je een startende zzp'er dan is er sprake van een verhoging van de zelfstandigenaftrek in de vorm van een startersaftrek. Ook is er de MKB-winstvrijstelling die belastingvoordeel oplevert.

Simpele boekhouding bijhouden

Je kan als startende ondernemer prima zelf de boekhouding bijhouden. Het is bijvoorbeeld niet nodig om een jaarrekening op te stellen, zoals bij een BV verplicht is. Als je geen tijd wilt besteden aan de boekhouding heb je de keuze om dat aan een boekhouder over te laten. Verder heb je als eenmanszaak niet te maken met aansprakelijkheid voor personeel. Behalve als je bedrijf groeit en je van plan bent om medewerkers in dienst te nemen.

OndernemerEr zijn natuurlijk verschillende redenen te bedenken om zzp'er te worden. De voordelen zullen ook voor iedereen anders zijn.

Je hebt als zzp'er veel meer vrijheid om zelf te bepalen wat je wel of niet wenst te doen.

Lees ook ons artikel: 10 redenen om als zzp-er te beginnen

Mijnzzp.nl