Team Mijnzzp

Ondernemer

Er zijn veel zzp'ers die voor verschillende opdrachtgevers werken, van stukadoors tot webdesigners en van zzp coaches tot interieurontwerpers. De meeste opdrachten voer je zonder problemen en waarschijnlijk naar tevredenheid uit, maar wat gebeurt er als je zzp opdracht ineens stopt? Er zijn in dat geval verschillende situaties van toepassing, waarbij je rechten onder meer afhankelijk zijn van wat er is afgesproken.

Inhoudsopgave
Opzeggen zonder opzegtermijn
Redelijke opzegtermijn
Omstandigheden zzp'er en opdrachtgever
Afspraken zijn leidend

Opzeggen zonder opzegtermijn

Een opdrachtgever heeft de mogelijkheid om de zzp opdracht op te zeggen als er op geen enkele manier een afspraak over is gemaakt. Heb je niets vastgelegd dan mag de opdrachtgever de zzp opdracht zonder opzegtermijn eenzijdig beëindigen.

Redelijke opzegtermijn

Indien er sprake is van een langdurige opdracht met een voor onbepaalde tijd karakter dan heb je meer rechten bij een zzp opdracht. In een dergelijke situatie is het zo dat er een redelijke opzegtermijn dient te zijn en zelfs als daarover geen afspraken zijn gemaakt. In de wet staat in dit geval wel dat het opzeggen van de zzp opdracht mogelijk is, maar de redelijkheid bepaalt dat er toch een opzegtermijn dient te zijn. De omstandigheden en de duur van de opdracht bepalen onder andere wat de opzegtermijn dient te zijn en een maand wordt doorgaans als redelijk gezien.

Omstandigheden zzp'er en opdrachtgever

De situatie waarin wel een opzegtermijn van toepassing is op basis van redelijkheid is alleen van toepassing indien het niet gebruikmaken van de opzegtermijn nadelig is voor de zzp'er. Naast dat de redelijkheid en billijkheid van toepassing zijn op de eventuele gevolgen voor de zzp'er spelen ook de omstandigheden van de opdrachtgever een rol.

Afspraken zijn leidend

Het principe is dat gemaakte afspraken tussen de zzp'er en opdrachtgever leidend zijn en het uitgangspunt vormen of er wel of niet een opzegtermijn van toepassing is. Overigens is het toegestaan om in een overeenkomst van de regels die bij wet zijn vastgelegd op het gebied van de opzegtermijn af te wijken.

Het is als zzp'er daarom wellicht verstandig om in de overeenkomst met een opdrachtgever een opzegtermijn van bijvoorbeeld een maand op te nemen. In dat geval heb je als zzp'er ook het recht om met inachtneming van de opzegtermijn de overeenkomst te beëindigen.

Boekhouding

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Als zzp'er is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'ers doen dit door middel van boekhoudsoftware. Dit werkt tegenwoordig vrij eenvoudig.

Mijnzzp.nl