Team Mijnzzp

Zzp opdracht

Het is heel vervelend als je als zzp'er je planning strak op orde hebt met inkomsten uit opdrachten in het verschiet en er een annulering volgt. Indien er sprake is van het annuleren van een zzp opdracht is het als eerste belangrijk te kijken wat je daarover hebt afgesproken. Heb je bijvoorbeeld algemene voorwaarden opgesteld met regels omtrent het annuleren van opdrachten?

Annuleringskosten in algemene voorwaarden

Het is als je als zzp'er in bepaalde branches werkt en werkzaamheden uitvoert voor opdrachtgevers belangrijk om algemene voorwaarden te hanteren en daarin annuleringskosten op te nemen. Bijvoorbeeld als je werkzaam bent als zzp weddingplanner, waarbij je lange tijd vooraf al betrokken bent bij het organiseren van een bruiloft.

Maak vooraf goede afspraken met de klant en wijs hen op de algemene voorwaarden waar de annuleringskosten in zijn opgenomen. Dat is een zakelijke insteek, maar wel heel belangrijk, omdat het nu eenmaal voorkomt dat er annuleringen van bruiloften plaatsvinden.

Wettelijke regeling

Op het moment dat je zzp opdracht geannuleerd is door de opdrachtgever en je hebt daar niets over opgenomen in de algemene voorwaarden dan geldt het wettelijke recht. Het komt overigens vaak voor dat er geen afspraken zijn gemaakt over het annuleren van opdrachten. In dat geval is art. 7:408 lid 1 BW van toepassing. Hieruit vloeit voort dat de opdrachtgever op elk moment de mogelijkheid heeft om de overeenkomst op te zeggen.

Er hoeft dan niet eens een overmachtssituatie van toepassing te zijn, en opzegging kan zonder reden plaatsvinden. Uiteraard geldt wel dat gewerkte uren van de zzp opdracht wel voor betaling in aanmerking komen. Het is dus niet zo dat de opdrachtgever bij het annuleren van de overeenkomst helemaal niets hoeft te betalen.

Vast bedrag overeengekomen

In het verlengde van het ontbreken van afspraken kan het zo zijn dat er een vast bedrag voor de opdracht is afgesproken. Bij het annuleren van de overeenkomst door de opdrachtgever is art. 411 lid 1 en lid 2 BW van toepassing.

Bij het annuleren van een zzp opdracht waarbij een vast bedrag is overeengekomen, dient de opdrachtgever een naar redelijkheid vast te stellen deel te vergoeden. Het beste is echter om algemene voorwaarden te hanteren met daarin een clausule over annuleringskosten om problemen te voorkomen.

Administratie en boekhouding

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Als zzp'er is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'ers doen dit door middel van boekhoudsoftware. Dit werkt tegenwoordig vrij eenvoudig.

Lees ook: Stopt je zzp opdracht ineens? Dit zijn je rechten

Mijnzzp.nl