Team Mijnzzp

Elektrisch rijden

Het is wellicht een goed moment om over te stappen naar elektrisch rijden. Niet alleen omdat de benzineprijs de pan uitrijst, maar ook omdat duurzaam rijden goed is voor het milieu. Bovendien zijn er allerlei subsidies beschikbaar als je de keuze maakt elektrisch te gaan rijden. Overigens wordt het in veel gemeenten in de toekomst ook steeds lastiger gemaakt om nog met een benzine- of dieselbus te rijden. Zo komen er zero-emissie zones vanaf 2025.

Elektrisch rijden in bedrijfsauto

Als je als zzp'er besluit om te gaan rijden in een elektrische bestelwagen dan kom je in aanmerking voor een subsidie. Het betreft hier de zogenoemde Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s ofwel SEBA-subsidie. Je krijgt daarmee een aantrekkelijke korting ter hoogte van maximaal € 5.000. Wil je geen elektrische bestelwagen kopen, maar kies je liever voor lease? Ook in dat geval kan je een beroep doen op deze subsidie voor elektrisch rijden. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Voorwaarden SEBA

Een voorwaarde is dat de elektrische bestelwagen een minimale prijs heeft van € 20.000 exclusief btw. Bovendien geldt dat de maximale subsidie van 10% betrekking heeft op de nettoprijs met een maximale vergoeding van € 5.000. Let wel op dat je de aanvraag pas doet als de elektrische bedrijfswagen op je naam geregistreerd staat. Dit is namelijk een van de voorwaarden om de subsidie te krijgen.

Verder dient de levering van de nieuwe bedrijfswagen vastgelegd te zijn in een koopovereenkomst of in een leaseovereenkomst. Bij het aanvragen van de aanvraag mag de overeenkomst echter nog niet definitief zijn. Op deze manier kan je, als je geen subsidie krijgt, nog afzien van de aanschaf.

SEBA-subsidie aanvragen

De aanvraag voor de SEBA-subsidie dien je in bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Indien je dit jaar elektrisch gaat rijden in een bedrijfsauto dan kom je overigens ook nog in aanmerking voor een ander voordeel. Er is dan namelijk een 45% investeringsaftrek van toepassing in de vorm van MIA (Milieu-investeringsaftrek). Verder geldt er nog een afschrijving van 75% van de investeringskosten via VAMIL ofwel Willekeurige afschrijving milieu-investering.

Mijnzzp.nl