Team Mijnzzp

Elektrisch rijden

Als zzp’er ben je hoogstwaarschijnlijk vaak onderweg. Naar klanten en partners voor een onderhoudend gesprek of om de mogelijkheden van jouw dienstverlening te bespreken. Als je veel onderweg bent wil je natuurlijk comfortabel rijden, maar ook zo weinig mogelijk onkosten hebben. Misschien heb je al eens nagedacht over de aanschaf of het leasen van een elektrische auto. Maar is een elektrische auto ook echt interessant voor zzp’ers? In dit artikel geven wij hier uitgebreid antwoord op.

Minder voordelen dan voorheen

Het klopt dat de voordelen van elektrisch rijden een stuk kleiner zijn dan dat deze een aantal jaren geleden waren. Een paar jaar geleden kon je relatief goedkoop in een gloednieuwe Tesla rondrijden, maar die zon gaat niet meer op. Toch kan een elektrische auto nog steeds voordeliger zijn dan een auto met een brandstofmotor. Afhankelijk van welk model je kiest en ook hoeveel kilometers je maakt. Waar moet je zoal op letten als je een elektrische auto aanschaft of least en vanaf wanneer is het interessant?

Meer dan 500 kilometer privé rijden

Als je een auto zakelijk koopt of least is het goed om te weten dat je veel zaken af kunt schrijven. Zoals het onderhoud aan een auto. Maar rijd je meer dan 500 kilometer per jaar, dan krijg je te maken met het afdragen van de BTW over het privégebruik en de bijtelling. Voor brandstofmotoren geldt op de dag van vandaag een bijtelling van circa 22%. Op elektrische auto’s is dit niet meer zo laag als vroeger, maar nog altijd 16%. Dat is dus lager is dan bij een benzine- of dieselauto.

Overigens geldt hier wel een drempelwaarde van € 35.000,-. Dat houdt in dat je 16% over € 35.000,- berekend en 22% over het afwijkende bedrag. Voorbeeld; Je koopt een auto met aan cataloguswaarde van € 42.000,-. Dan bereken je 16% over € 35.000,- en 22% over € 7.000,-. Let ook goed op dat je het juiste belastingtarief toepast in je berekening!

Aanschafkosten zijn (nog) lager

Als je van plan bent om een elektrische auto aan te schaffen geniet je nog tot 2025 van extra voordeel, want tot 2025 betaal je geen bpm en ook geen motorrijtuigenbelasting. Vanaf 2025 verdwijnt dit voordeel. Je betaalt een vast bedrag van € 360,- aan bpm en 25% van de MRB. In 2026 is naar alle waarschijnlijkheid dit volledige voordeel verdwenen. Wanneer je dus van plan bent om een elektrische auto te kopen is dit nu wel het moment om de knoop door te haken.

Besparen op de brandstofkosten

Als je naar de prijzen bij het tankstation kijkt kom je al snel tot de ontdekking dat de brandstofprijzen door het dak gaan. Als jij meer dan 27.000 kilometer op jaarbasis rijdt kan elektrisch rijden zeker een voordeel gaan opleveren. Elektriciteit is namelijk nog altijd goedkoper dan benzine of diesel. Het wordt nog voordeliger als je een laadpaal bij je huis of kantoor kunt plaatsen.

Ten eerste kun je bijvoorbeeld door middel van het plaatsen van zonnepanelen de kosten voor het opladen terugbrengen naar een zeer laag bedrag of zelfs helemaal niets terwijl je ook de aanschaf en installatie van een laadpaal tot wel 75% kunt afschrijven. Het is wel goed om inzichtelijk te maken hoeveel je rijdt, hoeveel kilometer je per rit gemiddeld maakt en/of dit in verhouding staat met de actieradius van de elektrische auto. En of je wel de mogelijkheden hebt om een laadpaal en/of zonnepanelen te plaatsen.

Mijnzzp.nl