Team Mijnzzp

Auto

Er zijn veel ondernemers die bij financial lease de voorkeur geven aan een occasion bedrijfsauto. Dat is namelijk veel voordeliger dan de aanschaf van een spiksplinternieuwe bedrijfswagen. Bij de keuze voor occasion financial lease is het mogelijk om de keuze te maken tussen een zogenoemde btw-auto en marge auto. Het is handig om te weten wat het verschil is tussen beide vormen.

Wat is een marge auto?

Een marge auto is een wagen waar al btw over is afgedragen. Ruil je bijvoorbeeld als particulier een auto in bij een dealer dan biedt deze de occasion te koop aan als zogenoemde marge auto. De volgende eigenaar van de auto betaalt dus geen btw meer over de aanschaf van de occasion. Er is namelijk al btw over afgedragen, zodat het niet nog een keer hoeft en er komt dus ook geen btw op de factuur te staan.

Wat is een Btw-auto?

Bij de keuze voor het leasen van een occasion bedrijfsauto in de vorm van een btw-auto betaal je als ondernemer wel btw over de aanschafprijs. De btw bedraagt 21%, maar is wel terug te vorderen van de Belastingdienst. Het is alleen zo dat je als zzp'er eerst de btw voorschiet en dus pas op een later moment terugkrijgt. Mocht je niet voldoende geld achter de hand hebben dan is het wellicht interessanter om de keuze voor een marge auto te maken. Dat scheelt op voorhand eerst 21% die je dan niet hoeft voor te schieten.

Occasion financial lease

Bij occasion financial lease zijn er een aantal voordelen voor jou als zzp'er. Je betaalt rente die aftrekbaar is van je winst uit onderneming en kan eveneens voor een investeringsaftrek in aanmerking komen. Betreft het een btw-auto dan is de btw terug te vorderen en gaat het om een marge auto dan betaal je geen btw. Bij financial lease voor een occasion bedrijfsauto mag je deze op de balans van je bedrijf zetten. Daarom zijn er fiscale voordelen aan verbonden. Laat je goed voorlichten als je een occasion bedrijfsauto wilt leasen en zet de voordelen van een btw-auto en marge auto voor jezelf op een rij.

Lees ook ons artikel: Private lease interessant voor zzp-er?

Mijnzzp.nl