Team Mijnzzp

Elektrisch rijden zzp

Ben je aan een nieuwe bedrijfswagen toe? Elektrisch rijden als zzp'er in een bestelbus is in 2023 mogelijk met subsidie van de overheid. Er is een subsidie beschikbaar voor elektrische bestelbussen in de vorm van SEBA (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s). Daarnaast profiteer je bij elektrisch rijden als zzp'er van de vrijstelling van BPM. Ook komen ondernemers onder voorwaarden in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA).

Inhoudsopgave
Elektrisch rijden zzp: SEBA
Elektrisch rijden zzp: vrijstelling BPM en MRB
Milieu-investeringsaftrek voor elektrische auto

Elektrisch rijden zzp: SEBA

Wil je als zzp'er vooruitlopen op de toekomst en nu alvast elektrisch rijden dan is de SEBA mogelijk van toepassing. Schaf je een elektrische bestelbus aan en wil je van SEBA gebruikmaken dan is er een subsidie van maximaal 12% voor kleine ondernemingen beschikbaar (inclusief bpm en exclusief btw). Er geldt een maximumbedrag van 5.000 euro in het kader van SEBA voor de aanschaf van een elektrische bestelbus. De voorwaarden hiervoor zijn beschikbaar via RVO en de subsidie elektrisch rijden is tot en met 2025 van toepassing.

Elektrisch rijden zzp: vrijstelling BPM en MRB

Ondernemers komen bij het overstappen naar elektrisch rijden eveneens in aanmerking voor vrijstelling van de BPM ofwel Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen. Gebruik je de elektrische auto als zzp'er ook privé dan is er een lagere bijtelling van toepassing. Een ander voordeel van zakelijk elektrisch rijden, is dat je als zzp'er geen motorrijtuigenbelasting (MRB) betaalt. Deze regeling geldt alleen voor volledig elektrische auto’s en is in elk geval van toepassing tot en met het jaar 2024. Deze regeling is in het leven geroepen door de overheid om elektrisch rijden voor iedereen te stimuleren. Het rijden in een elektrische auto draagt namelijk bij aan een beter milieu en klimaat.

Milieu-investeringsaftrek voor elektrische auto

De aanschaf van een elektrische auto als zzp'er om elektrisch te rijden, wordt gezien als een investering in een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel. Het is mogelijk om van een investeringsaftrek te profiteren die tot 45% van het investeringsbedrag kan oplopen. De MIA is van toepassing op iedere ondernemer die onder de inkomstenbelasting valt, zoals zzp'ers. Overigens is deze fiscale aftrek eveneens beschikbaar voor bedrijven die vennootschapsbelasting betalen. Er geldt wel een voorwaarde om voor de aftrek in aanmerking te komen en dat is dat het bedrijfsmiddel op de Milieulijst staat vermeld. Let wel op, want de SEBA dient eerder aangevraagd te zijn dan MIA om voor beide voordelen in aanmerking te komen.

Mijnzzp.nl