Team Mijnzzp

Fout btw-aangifte

Elk kwartaal staat de btw-aangifte weer klaar in het portaal voor ondernemers bij de Belastingdienst. Houd je de boekhouding netjes bij in een boekhoudprogramma dan is het doen van de btw-aangifte heel gemakkelijk. Toch is het belangrijk om je hoofd erbij te houden, want er zijn een aantal valkuilen die je maar beter kan vermijden.

Inhoudsopgave
Aangifte doen over verkeerde periode
Betaaldatum verwarren met factuurdatum
Btw-aangifte te laat doen

Aangifte doen over verkeerde periode

Je doet als zzp'er de btw-aangifte per kwartaal. Het is dan wel belangrijk om de juiste maanden aan te leveren. Maak je gebruik van een online boekhoudprogramma dan is het dus aan te raden om op te letten dat je de juiste periode invoert. De meeste boekhoudprogramma’s bieden de mogelijkheid om de gegevens voor de btw-aangifte in een keer op je scherm te toveren. Controleer altijd even of je het juiste kwartaal hebt geselecteerd. Zo voorkom je dat je foutieve gegevens invoert bij de btw-aangifte.

Betaaldatum verwarren met factuurdatum

De factuurdatum is bepalend voor de periode waarover je btw moet afdragen. Verstuur je maart een factuur, maar wordt deze in april of nog later betaald? In je boekhouding staat de factuurdatum die gebruikt wordt voor de btw-periode. De factuur valt dan ook onder de btw-aangifte voor het eerste kwartaal, omdat je deze in maart hebt geboekt. Maak je geen gebruik van een boekhoudprogramma dan kan je hier nog wel eens de mist mee ingaan.

Btw-aangifte te laat doen

Er geldt voor elk kwartaal van de btw-aangifte een uiterste termijn. Ben je te laat dan kost je dat geld, want de Belastingdienst legt in dat geval een boete op. Je doet bijvoorbeeld uiterlijk eind april aangifte over het eerste kwartaal en eind juli aangifte over het tweede kwartaal. Je hoeft niet tot de uiterste datum te wachten, maar kan ook al op 31 maart aangifte doen over het eerste kwartaal. Zorg er dan wel voor dat je boekhouding op deze laatste dag van het kwartaal helemaal is bijgewerkt. Om te voorkomen dat je te laat bent, kan je de btw-aangifte voor ieder kwartaal alvast in je agenda zetten. Vergeet ook niet de afdracht te betalen als je eenmaal aangifte hebt gedaan.

Mijnzzp.nl