Team Mijnzzp

Boekhouding doen en meer

Als ondernemer is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle boekhoudkundige aspecten. Niet alleen voor je belastingaangifte, maar ook voor het bijhouden van je Btw-aangifte en andere administratieve zaken. Voor zzp'ers en andere kleine ondernemers zijn er ook verschillende handige boekhoudprogramma's op de markt. In dit artikel geven we 10 tips voor ondernemers die hun boekhouding willen bijhouden!

Tip 1: Zorg ervoor dat je boekhouding up-to-date is

Het allerbelangrijkste bij het bijhouden van je boekhouding is dat je deze altijd up-to-date houdt. Dit betekent dat je alle inkomsten en uitgaven bijhoudt, zodat je altijd een goed overzicht hebt van je financiële situatie. Het wekelijks bijwerken van je boekhouding kan hierbij zeker helpen.

Tip 2: Gebruik een boekhoudprogramma

Een boekhoudprogramma kan je heel wat werk uit handen nemen. Zo’n programma helpt je bij het bijhouden van je inkomsten en uitgaven, en maakt het eenvoudiger om aangiftes te doen. Daarnaast krijg je op verschillende manieren extra ondersteuning, zoals bij het invullen van je aangifte of bij het maken van een Btw-aangifte.

Tip 3: Maak gebruik van fiscale aftrekposten

Als ondernemer kan je gebruikmaken van verschillende fiscale aftrekposten. Dit zijn kosten die je mag afhalen van je belastbare inkomen. Het is dus belangrijk om deze kosten bij te houden, zodat je ze kan aftrekken wanneer je je aangifte doet. Vooral voor startende zzp'ers en andere ondernemers is het fijn om te weten dat er verschillende kosten aftrekbaar zijn.

Tip 4: Bewaar alle facturen en bonnen

Als ondernemer moet je alle facturen en bonnen bewaren. Dit zijn belangrijke documenten die je nodig hebt voor je aangifte, of wanneer je een controle krijgt van de Belastingdienst. Door het gebruiken van een app, kan je deze documenten eenvoudig digitaliseren en bewaren. De app is dan weer gekoppeld aan je boekhoudprogramma, waardoor alles makkelijk bij elkaar te vinden is.

Tip 5: Zorg ervoor dat je voldoet aan de Btw-plicht

In Nederland geldt een Btw-plicht voor de meeste ondernemers. Dit betekent dat je Btw moet aangeven en betalen over je omzet. Houd hier dus rekening mee wanneer je je boekhouding bijhoudt. Het berekenen van de btw kan je gemakkelijk uit handen nemen door gebruik te maken van een boekhoudprogramma.

Tip 6: Wees voorbereid op controles

Helaas kan het voorkomen dat je een controle krijgt van de Belastingdienst. Zorg ervoor dat je dan altijd alle relevante documenten bij de hand hebt, zodat je kunt aantonen dat je alles correct hebt gedaan. De fiscale bewaarplicht is van toepassing op alle ondernemers. Door middel van online boekhouden, kan je gemakkelijk aan deze bewaarplicht voldoen.

Tip 7: Privé en zakelijk gescheiden houden

Als ondernemer is het belangrijk om privé en zakelijk gescheiden te houden. Hierdoor zul je minder snel boekhoudkundige fouten maken. Het is daarom aan te raden om een privé- en zakelijke rekening aan te houden, zodat je alles makkelijk gescheiden kunt houden. Ook voor een eventuele boekhouder of accountant is het fijner om alles gescheiden te houden.

Tip 8: Pak de boekhouding professioneel op

Maak het liefst geen gebruik van gratis programma's of andere oplossingen die niet professioneel zijn. Dit kan je namelijk heel wat geld kosten op termijn. Een boekhouder of accountant weet precies welke programma's en systemen er beschikbaar zijn, en kan je hierin adviseren. Op deze manier weet je zeker dat je boekhouding op een professionele manier wordt bijgehouden.

Tip: 9: Klein bedrijf of groot bedrijf

Als ondernemer moet je goed nadenken over hoe je de boekhouding wilt gaan bijhouden. Dit is namelijk een belangrijk onderdeel van je bedrijfsvoering. Het bijhouden van je boekhouding kan voor sommige ondernemers veel werk zijn. De meeste kleine ondernemers doen hun boekhouding zelf, maar het is raadzaam om een accountant of boekhouder in te schakelen als je bedrijf groeit.

Tip 10: Geef je boekhouding voldoende aandacht

Het bijhouden van je boekhouding kan een tijdrovende klus zijn. Soms is het dan ook verleidelijk om hier minder aandacht aan te besteden, maar dit is niet aan te raden. Je moet er namelijk altijd rekening mee houden dat je boekhouding belangrijke informatie bevat over je bedrijf. Het is dan ook van groot belang om hier voldoende aandacht aan te besteden. Ook voor zzp'ers en andere kleine ondernemers is het belangrijk om de boekhouding goed bij te houden.

Conclusie

De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van een modern online boekhoudprogramma. Steeds vaker is het ook mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting automatisch te laten doen. Dit bespaart ondernemers veel tijd en moeite, en zorgt ervoor dat de aangifte altijd correct wordt ingediend. Wanneer je eenmaal weet hoe alles werkt, is het bijhouden van je boekhouding eigenlijk heel eenvoudig. Door de tips in dit artikel op te volgen, weet je zeker dat je boekhouding op orde is en ook blijft.

Het zelf bijhouden van de boekhouding hoeft niet moeilijk te zijn als zzp'er. Wel is het belangrijk om een goed boekhoudprogramma te gebruiken.

Met een goed boekhoudprogramma is het bijhouden van de boekhouding een stuk eenvoudiger.

Mijnzzp.nl