Team Mijnzzp

Boekhouding doen en meer

Als startende ondernemer is het van belang om op de hoogte te zijn van alle boekhoudkundige aspecten van je bedrijf. Dit geldt niet alleen voor je belastingaangifte, maar ook voor het bijhouden van je btw-aangifte en andere administratieve zaken. Er zijn diverse handige boekhoudprogramma's op de markt die speciaal zijn ontworpen voor zzp'ers en andere kleine ondernemers om hun financiële administratie bij te houden. In dit artikel geven we 10 tips voor ondernemers die hun boekhouding willen beheren. Bovendien hebben we verschillende links opgenomen naar handige boekhoudkundige calculators waarmee je berekeningen kunt maken op basis van je eigen gegevens.

Voor ondernemers is het wettelijk verplicht om de boekhouding bij te houden volgens de eisen van de Belastingdienst. Tegenwoordig is het het beste om hiervoor gebruik te maken van online boekhoudsoftware. Met behulp van een online boekhoudpakket kun je zelfstandig de complete boekhouding bijhouden. Je kunt ook zelf de btw-aangifte opmaken en de aangifte inkomstenbelasting verzorgen. Houd er wel rekening mee dat voor de aangifte inkomstenbelasting je de module automatische winstaangifte moet gebruiken. Deze functie is alleen beschikbaar voor ondernemers met een eenmanszaak zonder personeel. Om belastingaangifte te doen, is het belangrijk om eerst een koppeling te maken met de Belastingdienst.

Inhoudsopgave:

Tip 1: Zorg ervoor dat je boekhouding up-to-date is

Het allerbelangrijkste bij het bijhouden van je boekhouding is dat je deze altijd up-to-date houdt. Dit betekent dat je alle inkomsten en uitgaven registreert, zodat je altijd een goed overzicht hebt van de financiële situatie van je bedrijf. Het wekelijks bijwerken van je boekhouding kan hierbij zeker helpen. Voor het inboeken van verschillende goederen of diensten kun je het beste gebruikmaken van meerdere grootboekrekeningen. 

Tip 2: Gebruik een boekhoudprogramma

Een boekhoudprogramma kan je heel wat werk uit handen nemen, omdat de meeste processen geautomatiseerd zijn. Met goede boekhoudsoftware kun je eenvoudig alle inkomsten en uitgaven bijhouden, waardoor het makkelijker wordt om aangiftes te doen. Daarnaast biedt het programma op verschillende manieren extra ondersteuning, zoals bij het opstellen van de btw-aangifte. Het boekhoudprogramma kan de btw-aangifte zelf opmaken aan de hand van alle ingeboekte facturen. Voor het maken van een simpele btw-berekening kun je ook onze handige btw-calculator gebruiken.

Btw berekenen 

Tip 3: Maak gebruik van fiscale aftrekposten

Als ondernemer kun je gebruikmaken van verschillende fiscale aftrekposten. Dit zijn kosten die je mag aftrekken van je belastbare inkomen. Het is dus belangrijk om deze kosten bij te houden, zodat je ze kunt aftrekken wanneer je je aangifte doet. Vooral voor startende zzp'ers en andere ondernemers is het handig om te weten dat er verschillende kosten aftrekbaar zijn. Dit geldt ook voor aankopen van bedrijfsmiddelen die je hebt gedaan voor de bedrijfsvoering. Voor aankopen boven de 450 euro moet je afschrijven. Denk bijvoorbeeld aan het afschrijven van een mobiele telefoon of een nieuwe laptop. Voor het berekenen van afschrijvingen en de boekwaarde kun je ook onze handige afschrijving calculator gebruiken.

Afschrijving berekenen 

Tip 4: Bewaar alle facturen en bonnen

Als ondernemer moet je alle facturen en bonnen bewaren. Dit zijn belangrijke documenten die je nodig hebt voor je aangifte, of wanneer je een controle krijgt van de Belastingdienst. Door het gebruiken van een app, kan je deze documenten eenvoudig digitaliseren en bewaren. De app is dan weer gekoppeld aan je boekhoudprogramma, waardoor alles makkelijk bij elkaar te vinden is. Voor de btw is het van belang om geen facturen of bonnetjes te vergeten. Alle facturen voor je onderneming moet je minimaal 7 jaar bewaren, net zo als alle andere financiële gegevens.

Tip 5: Zorg ervoor dat je voldoet aan de btw-plicht

Btw berekenen factuurIn Nederland geldt een btw-plicht voor de meeste ondernemers. Dit houdt in dat je btw moet aangeven en afdragen over je omzet. Houd hier dus rekening mee wanneer je je boekhouding bijhoudt. Het berekenen van de btw kan gemakkelijk worden uitgevoerd met behulp van een boekhoudprogramma. Er zijn verschillende btw-regelingen van toepassing, en deze kunnen variëren afhankelijk van de branche, het beroep en de activiteit. Als je zaken doet met het buitenland, zijn er ook speciale btw-regelingen van kracht. In dat geval krijg je meestal te maken met intracommunautaire leveringen

Tip 6: Wees voorbereid op controles

Het kan gebeuren dat je een controle krijgt van de belastingdienst. De fiscale bewaarplicht is van toepassing op alle ondernemers en mag niet worden onderschat. Door gebruik te maken van online boekhouden, kun je gemakkelijk voldoen aan de bewaarplicht. De software slaat alle gegevens op in de cloud en maakt de complete boekhouding te allen tijde toegankelijk. Er worden ook regelmatig back-ups gemaakt, zodat er geen gegevens verloren kunnen gaan. De gegevens die nodig zijn voor de aangifte inkomstenbelasting blijven ook altijd beschikbaar. Door je boekhouding te bewaren, voorkom je boetes van de belastingdienst.

Tip 7: Privé en zakelijk gescheiden houden

Als ondernemer is het belangrijk om privé en zakelijk gescheiden te houden. Hierdoor zul je minder snel boekhoudkundige fouten maken. Het is daarom aan te raden om een privé- en zakelijke rekening aan te houden, zodat je alles makkelijk gescheiden kunt houden. Ook voor een eventuele boekhouder of accountant is het fijner om alles gescheiden te houden.

Tip 8: Pak de boekhouding professioneel op

Maak bij voorkeur geen gebruik van gratis programma's of andere oplossingen die niet professioneel zijn. Dit kan namelijk op de lange termijn veel geld kosten. Een boekhouder of accountant is goed op de hoogte van de beschikbare boekhoudprogramma's en systemen en kan je hierin adviseren. Op die manier ben je verzekerd van een professionele boekhouding. Het gebruik van een spreadsheetprogramma kan ook omslachtig zijn.

Tip: 9: Klein bedrijf of groot bedrijf

Als startende ondernemer moet je goed nadenken over hoe je de boekhouding wilt bijhouden, aangezien dit een cruciaal onderdeel van je bedrijfsvoering is. Het beheren van je boekhouding kan voor sommige ondernemers veel werk zijn. De meeste kleine ondernemers doen hun boekhouding zelf, maar soms is het verstandig om een accountant of boekhouder in te schakelen wanneer je bedrijf groeit. Het is ook mogelijk om de administratie deels zelf bij te houden, waarbij je bepaalde taken uitbesteedt.

Tip 10: Geef je boekhouding voldoende aandacht

Boekhouding online doenHet bijhouden van je boekhouding kan een tijdrovende klus zijn. Soms is het verleidelijk om hier minder aandacht aan te besteden, maar dit is niet aan te raden. Je moet er namelijk altijd rekening mee houden dat je boekhouding belangrijke informatie bevat over je bedrijf. Het is dan ook van groot belang om hier voldoende aandacht aan te besteden, zelfs voor zzp'ers en andere kleine ondernemers.

Tips voor de boekhouding

Wanneer je als ondernemer gaat investeren, is het van belang om eerst het mogelijke rendement van de investering te berekenen. Dit kan worden gedaan door eerst de gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit (GBR) te berekenen. Door het kennen van het GBR rendement kun je risico's vermijden en beter inschatten welk rendement je kunt verwachten. Je kunt ook onze gratis calculator gebruiken om dit te berekenen.

GBR rendement 

Conclusie

De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van moderne online boekhoudprogramma's. Bovendien is het steeds vaker mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting automatisch te laten verwerken. Dit bespaart ondernemers veel tijd en moeite, en garandeert dat de aangifte altijd correct wordt ingediend. Wanneer je eenmaal vertrouwd bent met boekhoudsoftware, is het bijhouden van je boekhouding eigenlijk heel eenvoudig. Door de tips in dit artikel op te volgen, kun je er zeker van zijn dat je boekhouding op orde blijft.

Het zelf bijhouden van de boekhouding hoeft niet moeilijk te zijn als zzp'er. Wel is het belangrijk om een goed boekhoudprogramma te gebruiken.

Met een goed boekhoudprogramma is het bijhouden van de boekhouding een stuk eenvoudiger en voorkom je boetes.

Mijnzzp.nl