Team Mijnzzp

Boete van de Belastingdienst

Houd je de boekhouding zelf bij en heb je een boete gekregen van de Belastingdienst? Het is belangrijk dat je deze boete op een juiste manier in je boekhoudprogramma verwerkt. Je kan om allerlei redenen als zzp'er een boete krijgen van de Belastingdienst. Bijvoorbeeld omdat je te laat aangifte hebt gedaan. In dat geval krijg je een boete voor aangifteverzuim. Of omdat je te laat betaald hebt, zodat er sprake is van betaalverzuim.

Inhoudsopgave
Niet-aftrekbare zakelijke kosten
Belang van een goede administratie

Niet-aftrekbare zakelijke kosten

Een boete die door de Belastingdienst is opgelegd, is te boeken als niet-aftrekbare zakelijke kosten. Je corrigeert wat dat betreft het nettoresultaat met de boete. De winst wordt met het boeken van niet-aftrekbare kosten niet lager. De boete behoort tot de categorie zakelijke kosten, maar dan zonder te profiteren van de zakelijke aftrekbaarheid. De winst verandert niet, zodat je daarover belasting bent verschuldigd en je de boete dus netto betaalt. Om de boete op een juiste manier in je boekhouding op te nemen, is het handig om een grootboekrekening aan te maken. Je kan dan onder de grootboekrekening voor niet-aftrekbare kosten de boete in de boekhouding opnemen. Deze grootboekrekening is uiteraard ook te gebruiken voor andere niet-aftrekbare kosten.

Belang van een goede administratie

Het bijhouden van een goede administratie is van groot belang net als het tijdig doen van aangifte voor de btw en inkomstenbelasting. Ook het zorgvuldig bijhouden van een rittenadministratie voor bijvoorbeeld een zakelijke bedrijfsauto is belangrijk. Door je administratie op orde te houden en tijdig aangifte te doen, voorkom je dat je met een boete van de Belastingdienst te maken krijgt. Je loopt altijd een risico als je de boekhouding van je bedrijf niet nauwkeurig bijhoudt en de termijnen van de Belastingdienst niet in acht neemt. De boetes zijn niet te boeken als aftrekbare kosten, zodat je van geen enkel fiscaal voordeel profiteert. Maak als zzp'er gebruik van een online boekhoudprogramma om alles netjes bij te houden. Op deze manier behoud je het overzicht en vergeet je ook niet om tijdig de btw-aangifte te doen. Je voorkomt daarmee boetes van de Belastingdienst.

Mijnzzp.nl